Bakım

Ashera Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Birçok bakımdan diğer kedi cinslerinden ayrılan Ashera kedisi, vahşi kedilere benzerliği ile dikkat çeker. Bu kedilerin ataları arasında yerel kedi cinslerinin yanında gerçek birer yabani kedi olan Afrika Servali ve Asya Leopar kedileri bulunmaktadır. Dünyanın en değerli kedileri arasında yer alan Ashera kedileri, aynı zamanda en iri boyutlara sahip kedilerden biri olarak da nam salmışlardır. Ürkütücü görünümünü vahşi genlerinden alan Ashera kedisi adını da Orta Doğu ve Afrika’nın antik tanrıçasından alır. Ashera; özellikle antik Suriye, Filistin ve Mısır topraklarında yaşamış halklar tarafından varlığına inanılan aşk, bereket ve deniz tanrısına verilen isimdir. Ashera kedileri de adlarını aldıkları tanrıça gibi ürkütücü derecede güzel, asil ve zarif yaratıklardır. Fiziksel özelliklerinin aksine dost canlısı ve sıcakkanlı olan Ashera kedileri, çok nadir bulunan kedi cinslerindendir.

>> Kedi Maması

 ashera kedisi

Ashera Kedisi Genel Özellikleri

  • Afrika Servali ve Asya Leopar kedileri ile yerel evcil kedilerin melezlenmesi ile Amerika Birleşik Devletleri’nde elde edilmiş bir kedi ırkıdır.
  • Oldukça yeni bir kedi cinsidir. Dünya üzerindeki maceraları yaklaşık 10 yıl önce başlamıştır.
  • Laboratuvar üretimi kedilerdir. Doğal bir ırk değildir.
  • Tüyleri leopar kürkü gibi desenlidir. Bunun nedeni atalarından birinin Asya Leopar kedileri olmasıdır.
  • Dünyanın en büyük kedi ırklarından biridir. Ortalama 14 kilogram ağırlığa ve 120 santimetre boya sahiptirler.
  • Tırmanma konusunda çok yeteneklidirler.
  • Çok zeki canlılardır.
  • Oyun oynamaya bayılırlar.
  • Sosyal ve sıcakkanlı kedilerdir.
  • Sahiplerine ve yuvalarına çok bağlıdırlar.
  • Agresif tavırlar göstermeyen, sabırlı hayvanlardır.
  • Geveze kedilerdir. Çok miyavlar ve çok mırıldanırlar.
  • Tüyleri hipoalerjenik olduğu için kapalı alanlarda kedi tüyüne alerjisi olan insanlarla birlikte yaşamaları mümkündür.
  • Çok dayanıklı ve güçlü hayvanlardır.
  • Ömürleri diğer evcil kedilere göre çok uzundur. İyi bir bakım ve düzenli beslenme programı ile 25 yıla kadar yaşayabilirler.

 ashera

Ashera Kedisi Bakımı

Vahşi görünümünden beklenmeyecek şekilde sevecen ve sosyal olan Ashera kedileri, evde beslenmeye en uygun canlılardan biridir. Fakat çok iri kediler olmaları yaşam alanlarının da geniş olması zorunluluğunu beraberinde getirir. Ashera kedilerinin oyun oynama konusunda epey ısrarcı karakter yapıları ve tırmanma konusundaki becerileri nedeniyle dışarı çıkarılmaları da gerekir. Bu kediler, saldırgan olmadıkları için sokak gezilerinde sorun çıkarmayacaklardır. Çok zeki ve eğitime açık canlılardır. Bu nedenle adeta bir köpek gibi tasma takarak onu gezdirmeniz mümkündür. Bu kediler için kedi tasmaları edinebilir ve egzersiz ihtiyaçlarını giderebilirsiniz.

Ashera kedileri, kısa tüyleri ve özel tüy yapıları sayesinde tüy dökmedikleri için alerjik insanlara ev arkadaşlığı etmeye uygun canlılardır. Bu kedilerin tüylerini haftada bir kez taramak yeterlidir. Fakat tırnak bakımları aksatılmamalı ve tırnakları düzenli olarak kesilmelidir. Yoksa tırmanma dürtülerine karşı koyamayacakları için mobilyalara ve diğer eşyalara zarar verebilirler. Ayrıca Ashera kedilerinin kulak ve göz temizliğine de dikkat edilmeli, kaliteli kuru kedi mamaları ile beslenmelidir.

Kökenleri Asya Leoparlar kedilerine dayanan diğer bir ırk Bengal Kedisi Özellikleri ve Bakımı ile ilgili yazımızı da okuyabilirsiniz.

Related Posts

And Kedisi Özellikleri ve Bilinmesi Gerekenler

And kedisi ya da bilimsel adıyla Leopardus Jacobitus, Güney Amerika’ya özgü vahşi bir kedi türüdür. Oreailurus Jacobita adıyla da bilinen bu kediler zorlu iklim ve doğa koşullarına sahip olan And Dağlarında…

5 Adımda Harika Akvaryum Yapımı!

Akvaryumlar rengarek oluşuyla, bulundukları yerlere muhteşemlik katan, içerisinde birbirinden güzel balık türlerinin yaşadığı yaşam alanlarıdır. Peki ama harika akvaryum nasıl yapılır? Gelin bu soruya birlikte yanıt bulalım!

Pallas Kedisi (Otocolobus Manul) Özellikleri

Bilimsel adı Otocolobus Manul olan Pallas kedileri kısaca Manul adıyla da bilinir. Pallas ismini ise 18. yüzyılda bu kedileri keşfeden Alman doğa bilimci Peter Simon Pallas’tan almışlardır. Rusya ile Çin…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *