Kıbrıs adasının her sokağında rastlayabileceğiniz Kıbrıs kedisi, Tekir cinsi kedilere fiziksel benzerliği ile bilinir. Dünyanın en eski kedi ırklarından biri olan Kıbrıs kedilerinin kökeni yaklaşık 4 bin yıl öncesine dayanır. Mısırlılar tarafından Kıbrıs adasına getirildiği düşünülen bu kedilerin Bizans döneminde de manastır kedileri olarak anıldığı sanılıyor. Manastır geçmişi dolayısıyla bu kedilere Saint Nicholas ya da Saint Helen kedisi de deniyor. Zorlu doğa koşullarına dayanabilen bu kediler, Kıbrıs gibi sıcak bir yeri yuva edinseler de dağlık bölgeler ile soğuk hava şartlarının hâkim olduğu yerlerde rahatlıkla yaşayabilirler. Dayanıklı canlılar olan ve aynı zamanda sahiplerine çok bağlı ve sevgi dolu hayvanlar. 2012 yılında ayrı bir cins olarak kabul edilmişlerdir.
Kıbrıs Kedisi Genel Özellikleri
- Adlarını taşıdıkları Kıbrıs adası bu kedilerin anavatanlarıdır. Fakat Mısır’dan getirildiklerine dair görüşler ağırlıklı olarak kabul görmektedir.
- Atletik gövdeleri orta iriliktedir. Ağırlıkları 4,5 kilogramdan 10 kilograma kadar çıkabilir.
- Kalın ve katmanlı bir kürkleri vardır. Bu kürk onları soğuk hava şartlarına karşı dayanıklı kılar.
- Kısa ve uzun tüylü olmak üzere iki türü bulunmaktadır. En çok rastlanılan cinsi kısa tüylü olanlarıdır.
- Hareketli ve çok çevik kedilerdir.
- Çok oyuncu canlılardır.
- Av yetenekleri diğer kedi cinslerine göre çok daha fazla gelişmiştir.
- Tırmanma konusunda uzmandırlar.
- Koşup oynayabilecekleri ve tırmanma ihtiyaçlarını giderebilecekleri ortamlarda çok mutlu olurlar.
- Keskin bir zekaya sahiplerdir. Ama eğitilmeye yatkın oldukları pek söylenemez.
- Konuşkan kediler değillerdir. Fazla miyavlamazlar.
- Sahiplerine ve yuvalarına çok bağlı kedilerdir.
- Uzun süre yalnız kalmaktan hoşlanmazlar ama zaman zaman saklanarak kendi başlarına kalmak isterler.
- Çok sosyal hayvanlardır. İnsanlarla çok iyi iletişim kurmalarına rağmen av yetileri nedeniyle tavşan, kuş, balık ve hamster gibi evcillerle aynı ortamda yaşamaları sakıncalıdır.
- Yaşam süreleri 12 ila 15 yıl arasındadır.
Kıbrıs Kedisi Bakımı
Sürekli peşinizden gezecek bir kucak kedisi arıyorsanız Kıbrıs kedisi tam size göre. Fakat Kıbrıs kedileri çok enerjik oldukları için kedi sahiplerini biraz yorabilirler. Uyku ve beslenme saatleri dışında hep oyun oynamak, tırmanmak ve koşmak isteyen Kıbrıs kedileri, yaşadıkları ortama neşe getirecek canlılardır. Kıbrıs kedilerini mutlu etmenin ilk şartı ona koşup oynayabileceği geniş bir alan vermektir. Dolayısıyla küçük evler ve çok eşyalı mekanlar onlar için ideal yaşam alanları olamaz. Ayrıca çok gelişmiş av yetenekleri bu kedilerin kendilerinden minik boyutlara sahip evcillerle yaşamalarının önüne geçer. Kıbrıs kedilerinin av tutkusunun bir diğer kötü yanı da dışarıda gördükleri her canlının peşine düşmeleridir. Bu nedenle bir Kıbrıs kedisi sahiplenmek istiyorsanız kedi güvenlik ürünleri içinden cam ve balkon koruma telleri edinmeniz gerekir.
Kıbrıs kedileri, sahiplerine çok sadık oldukları için yalnız kalmayı pek sevmezler. Belirli bir zaman kendilerini oyunla oyalasalar da bu canlıların uzun süreli olarak evde tek başlarına bırakılmaları önerilmez. Yalnız yaşayanlar ve evde yoğun zaman geçirenler için harika birer arkadaş olan Kıbrıs kedilerinin tüy bakımları da cinslerine göre farklılık gösterir. Kısa tüylü olanlarını haftada birkaç kez taramanız yeterli iken uzun tüylü Kıbrıs kedilerini gün aşırı fırçalamanız gerekebilir.
Kıbrıs kedilerine benzerliği ile bilinen Tekir Kedi Özellikleri ve Bakımı hakkındaki yazımız da ilginizi çekebilir.