Kedi severler sadece evcil kedileri değil, vahşi kedileri de merak ediyorlar. Vahşi kediler arasında kedi aşıklarının en sevdiği cins ise Karakulak kedisi. Evcilleştirilebilen Karakulak kedileri fiziksel özellikleri ile Vaşaklara benzerler. Bu benzerlik nedeniyle Step Vaşağı ve Mısır Vaşağı isimlerini de alırlar. Güzellikleriyle görenleri büyüleyen Karakulak kedilerinin adlarından da anlaşılacağı gibi kulaklarının dış kısımları siyahtır. Vaşaklar gibi sivri uçlu kulaklara sahip olan bu vahşi kedilerin evcilleştirilmeye en yatkın vahşi cinslerden biri olduğu kabul görmektedir. Ülkemizde de yaşadığı düşünülen ve nesilleri tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalan Karakulak kedileri yoğunluklu olarak Afrika’da görülür.
Karakulak Kedisi Genel Özellikleri
- Anavatanları Afrika, Orta Asya, Hindistan ve Arap Yarımadası’dır.
- Kulak yapısı nedeniyle bu kedilere Karakulak denmiştir. Bilimsel isimleri ise Caracal’dır. Step Vaşağı, Çöl Vaşağı ve Mısır Vaşağı adları ile de anılırlar.
- Vahşi atalarından farklı olarak küçük boyutlara sahip kedilerdir. Dişileri 10 kilogram ağırlığında iken erkekleri 15 kilogram civarında olur. Dişi ve erkelerde yükseklikleri 45 santimetre, beden uzunlukları 85 santimetre kadardır. Kuyrukları ise 30 – 35 santimetre arasında bir değer alır.
- Çok enerjik, çevik ve atletik canlılardır.
- Mükemmel birer avcıdırlar.
- Kulak uçlarında siyah tüyler bulunur. Bu tüyler yüzünden kulakları sivri bir görünüm alır.
- Kısa ve sık tüyleri kahverenginin kızıl tonlarında ve kum rengine dönük olur.
- Yüzlerinde siyah çizgiler bulunur. Bu çizgiler bazılarında oldukça belirgindir.
- Kusursuz bir hafızaları ve gelişkin bir zekâları vardır.
- Doğal yaşam alanlarında geceleri aktiftirler. Bunun nedeni diğer vahşi canlılara yem olmamak ve rahatça avlanmaktır. Gündüz saatlerini uyuyup dinlenerek ve gece avına enerji toplayarak geçirirler.
- Az yağmur alan ve yoğun ormanlık araziler ile çöllerde yaşamayı severler.
- Sınırları ihlal edilmedikçe ve tehlike altında hissetmedikçe diğer canlılara saldırmazlar.
- Bölgelerini koruma içgüdüsüne sahip hayvanlardır ve belirledikleri alanda yaşama eğilimi taşırlar.
- Çift halinde yaşayabildikleri gibi tek başlarına da yaşam sürerler.
- Gebelik süreleri 2 ila 3 aydır. Bir doğumda 1 ila 6 yavruyu dünyaya getirebilirler.
- Kalın ve katmanlı kürkleri onları soğuk ve zorlu hava şartlarına karşı dayanıklı kılar.
- Kuş, küçük baş hayvan, kemirgen ve sürüngenler ile beslenirler.
- Ortalama 15 yıllık bir yaşam süresine sahiplerdir.
Karakulak Kedisi Evcilleşir Mi?
Karakulak kedileri keskin zekâları ve sosyalleşmeye yatkın karakterleri ile evcilleştirilmeye en uygun vahşi kedilerin başında gelir. Fakat bu kedilerin eğitilmesi ve evcilleştirilmesi uzmanlık, zaman ve sabır ister. Karakulak kedisinin yavru iken vahşi kedi uzmanları tarafından eğitimi gerçekleştirilirse iyi sonuç almak mümkündür. Eğitime tabi tutulduklarında mutlaka kedi ödülleri kullanılmalı ve onlara güvenli bir alanda olduğu hissettirilmelidir. Ama bu canlıların vahşi olduğu, avlanma içgüdülerine sahip oldukları unutulmamalı ve profesyonel vahşi kedi yetiştiricileri eğitimlerini üstlenmelidir.
Evcilleştirildiklerinde insanlara çok çabuk alışabilen Karakulak kedileri insana yakınlığı ve bağlılığı ile de bilinir. Hatta tanıdığı insanlarla evcil kediler gibi oyun oynamaya bayıldıkları da gözlemlenmiştir. Ülkemizde sahiplenilmesi serbest olmayan bu kediler birçok ülkede evcilleştirilip aile kedisi gibi yaşamını sürdürmektedir.
Ataları Karakulak kedileri gibi vahşi Serval kedisi olan Savannah Kedisi Özellikleri ve Bakımı ile ilgili yazımızı da okuyabilirsiniz.