Bakım

Erkek Kedi ile Dişi Kedi Arasındaki Farklar

Kediler, cinsiyetlerine göre fiziksel ve psikolojik farklılıklar gösterirler. Cinsiyet, diğer çoğu canlıda olduğu gibi kedilerde de karakter özelliklerini belirler. Ama unutulmamalıdır ki kedilerin karakter yapıları cinslerine, yaşadıkları ortama, nasıl bakıldıklarına, alışkanlıklarına ve koşullarına göre de değişir. Yani davranışları belirleyen doğrudan kedinin erkek ya da dişi olması değildir. Fakat erkek ve dişi kedilerin birbirinden ayrılmalarını sağlayan oldukça önemli farklar da bulunmaktadır. Bu farkları bilmek kedi sahiplenirken hangi cinsiyetteki kedinin size uygun olduğunu tespit etmek için gereklidir.

>> Kedi Mamaları

Erkek Kedi ve Dişi Kedi Arasındaki Fiziksel Farklılıklar

Bilindiği gibi aynı cins kedilerin erkek olanları dişilere kıyasla daha iridir. Dişi kedilerin hem gövdeleri hem de başları erkek kedilerden daha küçüktür. Ayrıca dişilerin ağırlıkları da erkek kedilerden birkaç kilo kadar az olacaktır. Dolayısıyla erkek kedilerin enerji ihtiyaçları daha çok olduğundan erkekler, dişilerden fazla mama tüketirler. Bu da erkek kedilerin daha hareketli olabileceğini gösterir. Ama bu türe göre de değişir.

Mırıldanma ve miyavlama dişi kedilerde erkeklere kıyasla daha yüksek tonda ve daha sıktır. Dişi kediler, sahiplerine düşkün oldukları için onlardan beklentileri de fazladır. Bu talepleri dişilerin miyavlama oranını artıran bir etkendir.

Anatomileri gereği dişi kediler ile erkek kedilerin kısırlaştırma operasyonları değişiklik gösterir. Erkeklerde kısırlaştırma operasyonu daha kolayken dişilerde bu ameliyat oldukça zordur. Dolayısıyla dişi kediler ameliyattan sonra erkek kedilere göre daha büyük bir travma ile karşı karşıya gelirler. Dişi kedilerin kısırlaştırma operasyonundan sonraki süreçte daha sakin olmaları da buna bağlıdır.

erkek kedi ve dişi kedi farkları

Erkek Kedi ve Dişi Kedi Arasındaki Davranışsal Farklılıklar

Dişi kediler, içgüdüsel olarak doğum yapmaya programlı oldukları için kısırlaştırma operasyonu geçirseler de güvenlik konusunda çok hassastırlar. Bu da belli bir düzen arayışını ve alışkanlıklarını muhafaza etme isteğini beraberinde getirir. Yani dişi kediler, erkek kedilere göre değişikliklere daha duyarlıdırlar. Dişi kediler evde küçük bir eşyanın bile yerinin değişmesinden hoşlanmazken erkek kediler bunu çok da büyük bir sorun gibi görmezler. Güvenlik ihtiyaçları dişi kedilerin dışarıya çıkmalarına engel teşkil ederken erkek kediler bu konuda daha bağımsız ve daha rahat davranabilirler. Bu nedenle erkek kedi sahiplenmek istiyorsanız onun dışarı çıkmak isteyebileceğini de hesaba katmanız gerekli.

>> Kedi Güvenlik Ürünleri

Dişi kediler, evde yalnız kalma ve kendi kendine vakit geçirme konusunda erkek kedilere göre daha başarılıdırlar. Çünkü dişiler, evde olmaktan şikayetçi değildirler. Dişi kedilerin evde mutlu olmalarının ve dışarı çıkma isteklerinin az olmasının nedeni güvenlik ihtiyacıdır. Güvende hissetme ihtiyacı dişilerde erkek kedilere göre çok daha yüksektir.

dişi ve erkek kedi

Erkek Kedi ve Dişi Kedi Arasındaki Kızgınlık Dönemindeki Farklılıklar

Tüm kediler yaklaşık 10 aylık olduklarında kızgınlık dönemine girerler ve çiftleşerek üremeye hazır hale gelirler. Kızgınlık dönemindeki davranışlar dişi ve erkek kedilerde farklı seyreder. Dişi kediler, kızgınlığa girdiklerinde sahiplerinden daha çok ilgi beklerler. Erkek kediler ise her yere kendi kokusunu bırakmaya başlar ve agresif tavırlar gösterirler. Erkek kediler özellikle kızgınlık döneminde evde kalmak istemezler ve evden kaçma eğilimleri artar. Fakat bu dönemde erkek kedilerin dışarı bırakılması can güvenlikleri için tehlikeli olacaktır. Çünkü erkek kediler bu süreçte diğer erkeklere üstünlüklerini göstermek için kavgacı bir tavır takınıp saldırıya geçerler. Ayrıca erkek kedi, evden kaçarsa bir daha geri dönmeyebilir. Dişi kedilerde de kızgınlık sürecinde evden çıkma yönelimleri gözlenebilir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kedilerde Hamilelik Süresi ve Doğum Süreci

Related Posts

And Kedisi Özellikleri ve Bilinmesi Gerekenler

And kedisi ya da bilimsel adıyla Leopardus Jacobitus, Güney Amerika’ya özgü vahşi bir kedi türüdür. Oreailurus Jacobita adıyla da bilinen bu kediler zorlu iklim ve doğa koşullarına sahip olan And Dağlarında…

5 Adımda Harika Akvaryum Yapımı!

Akvaryumlar rengarek oluşuyla, bulundukları yerlere muhteşemlik katan, içerisinde birbirinden güzel balık türlerinin yaşadığı yaşam alanlarıdır. Peki ama harika akvaryum nasıl yapılır? Gelin bu soruya birlikte yanıt bulalım!

Pallas Kedisi (Otocolobus Manul) Özellikleri

Bilimsel adı Otocolobus Manul olan Pallas kedileri kısaca Manul adıyla da bilinir. Pallas ismini ise 18. yüzyılda bu kedileri keşfeden Alman doğa bilimci Peter Simon Pallas’tan almışlardır. Rusya ile Çin…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *