Muhabbet kuşları; güzellikleri, sevimli hareketleri ve insanlarla iyi ilişkiler kurabilmeleri ile bilinen canlılar olmalarının yanında konuşma özellikleri ile de dikkat çekerler. Yaşadıkları ortama çabuk uyum sağlayabilen bu zeki kuşların özellikle erkekleri kolayca konuşmayı öğrenebilir. Fakat bir dişi muhabbet kuşunu da konuşturmanız mümkündür. Buradaki fark, dişilerin daha geç öğrenmesi ve erkek muhabbet kuşlarından daha az kelime öğrenmeleridir. Dişi ya da erkek fark etmeksizin konuşmaya eğilimli olmaları muhabbet kuşlarının tekrar etme, dinleme ve gözlemleme konusundaki yetenekleri ile ilgilidir. Bu yetenekleri açığa çıkararak muhabbet kuşlarına konuşma eğitimi vermek ise büyük ölçüde kuş sahiplerine bağlıdır.
Konuşma Eğitimi İçin Uygun Ortam ve Koşulların Hazırlanması
Muhabbet kuşları, ürkek canlılar oldukları kadar hastalıklara karşı da dayanıksız ve hassas hayvanlardır. Bu nedenle önce bu kuşların uygun yaşam koşullarına sahip olmaları ve iyi beslenmeleri şarttır. Yani asgari koşullar sağlanmadan hiçbir muhabbet kuşunun konuşmasını beklemek doğru değildir. Dolayısıyla önce kuşunuzu güvende hissettirecek bir kafese sahip olmanız gerekir. Bu kafesin temizliğine dikkat etmeli, mama ve su kaplarının her gün hijyenik kalmasını sağlamalısınız. Kaliteli kuş yemi ve kraker çeşitleri ile beslediğiniz kuşunuzun tüm temel ihtiyaçlarını giderdikten sonra onun size alışması için de elinizden geleni yapmalısınız. Sonraki adım ise kuşun rahat ve huzurlu olduğu anları bulmaktır. Kuşunuz, sizin üzerinize konacak kadar size güvendikten sonra da ona konuşma eğitimi vermeye başlayabilirsiniz.
Muhabbet Kuşlarına Konuşma Eğitimi Nasıl Verilir?
Muhabbet kuşunuzu konuşturmak istiyorsanız yoğun bir mesai ve emek harcamanız gerekir. Bu kuşlar, çok tekrarla öğrendikleri için söylemesini istediğiniz kelimeleri onun yanında sıkça söylemeniz muhabbet kuşu konuşma eğitiminin anahtarı niteliğindedir. Bu noktada unutulmaması gereken, bu taklitçi kuşların duymadığı bir sözcüğü söylemesinin beklenmemesidir. Arka arkaya en fazla 4 ya da 5 kelime öğrenebilirler.
Muhabbet kuşlarının konuşması öncelikli olarak sizin onunla iletişim kurmanıza bağlıdır. Bu iletişim sırasında onu ürkütmeden ve sıkmadan elinize konmasına izin vermeniz önemlidir. Daha sonra yüzünüzü ona dönerek yumuşak bir sesle tekrar etmesini istediğiniz kelimeleri söyleyin. Çünkü muhabbet kuşları gözlemleyerek taklit ederler.
Muhabbet kuşlarına konuşma eğitimi verirken karmaşık ve uzun cümleler kurmayın. Tek tek kelimeleri üzerine basarak söylemeniz öğrenmeyi kolaylaştıracaktır. Ayrıca sert harfleri barındıran sözcükleri öğrenme ve telaffuz etmede hızlıdırlar.
Kuşunuzun konuşması için belirlediğiniz sözcükleri her gün onun yüzüne bakıp tekrar edin. Bu alıştırmayı birkaç dakika devam ettirip gün içinde ara ara tekrarladığınızda söylediğiniz sözcükler kanatlı dostunuzun zihnine kazınacaktır. Bu, kuşun hemen konuşabileceği anlamına gelmez. Muhabbet kuşlarına yapılan eğitimin sıklığına göre konuşmayı öğrenme süreleri değişir. Öğrenme süresinin kısalması için alıştırmalar tekrarlanmalı, kuşun yaşam sürdüğü ortamı sağlıklı olmalı ve huzurlu olması sağlanmalıdır.
Son olarak kuş sahiplerine tavsiyemiz, muhabbet kuşunun yaşı ile ilgili olacak. Her canlı gibi muhabbet kuşları da küçük yaşta daha kolay eğitim alırlar. Bu nedenle yavru bir muhabbet kuşunu konuşturmak daha kolay olacaktır.
Bu blog yazımızı da inceleyebilirsiniz: Muhabbet Kuşları Kaç Yıl Yaşar?