Eğitim

Evde Ördek Bakımı Yapılır Mı? Ördek Bakımı Nasıl Olmalı?

Evde hayvan bakımı için en çok tercih edilen türler kedi, köpek, balık ve kuşlardır. Ama su kuşu türlerinden biri olan ve hem yabani hem de evcil olarak bilinen ördekler de evde bakılabilen canlılardır. Ördeklerin evcil türleriyle aynı evi paylaşmak eğlenceli ve farklı bir deneyim olsa da bu uysal hayvanlar temizlik konusunda sizi biraz yorabilir. Hijyeni sağladığınız sürece evde ördek beslemek hususunda bilgi sahibi olarak bir ördek dost edinebilirsiniz.

Evde Ördek Bakımı Nasıl Olmalı?

Her evcil hayvan gibi ördeklerin de bakımı ile ilgili bilgi edinmeden bu hayvanları sahiplenmeniz doğru olmaz. Ayrıca bir ördeğin beslenmesi ve ihtiyaç duyduğu yaşam koşullarını öğrenmek ve ördek sahiplenmeye uygun olup olmadığınızı öğrenmek de işinizi kolaylaştıracaktır. İşte ördek bakımı rehberiniz!

evde ördek bakımı 

Doğru Ortamı Seçin

Ördekler hayatlarının ikinci ayından sonra ciddi oranda büyürler. Ayrıca bu hayvanların kendilerine has bir kokuları bulunur ve bu koku dışkılama ile de rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Bu iki nokta ördek bakımının doğru ortamda yapılmasını beraberinde getirir. Yani ördekleriniz için bir kümes edinmeniz yerinde olacaktır. Bu da bahçeli bir ev anlamına gelir. Eğer bahçeniz yoksa geniş bir balkon ya da teras da işinizi görecektir.

Kanatlı Dostunuzun İhtiyaçlarını Öğrenin

Ördekler temel olarak açık alanlarda yaşayan canlılardır. Bu nedenle onlara sağlayacağınız ortam bahçe gibi açık bir ortam olmalıdır. Ayrıca yaşam alanları güvenliğe alınmalıdır. Birer su kuşu olan ördeklerin yüzebilecekleri bir alana da ihtiyaçları vardır. Kötü hava koşulları karşısında sığınabilecekleri kümes benzeri bir kulübe de bu hayvanlar için sağlanmalıdır.

Ördek Beslenmesi Konusunda Bilgi Sahibi Olun

Ördeklerin ilk ihtiyaçları tüm diğer canlılar gibi besinlerdir. Obur hayvanlar olan ördekler salatalık, marul ve maydanoz başta olmak üzere yeşillik tüketmeye bayılırlar. Bu hayvanlara kuş yemleri vermek yerine özel olarak üretilen ördek yemlerini edinmeniz daha uygun olacaktır. Günün her saatinde yemeye ihtiyaç duyan bu kanatlı dostlarımız ilk altı hafta besi yemiyle sonrasında ise palaz yemi ile beslenmelidir. Beslenme programlarına vitaminler de eklenmeli, tükettikleri yem ve besinlerin katkısız, doğal olduğundan emin olunmalıdır. Ayrıca ördeklerinize bolca oda sıcaklığında su vermeyi de atlamayın.

evde ördek bakılır mı 

Hijyene Dikkat Edin

Ördekler sürekli besin tükettikleri için sık sık dışkılarlar. Bu da yaşam alanlarının kirlenmesine ve ördeklerin hasta olmasına neden olabilir. Çok tüy dökmelerini de dikkate alırsak ördeklerin yaşadıkları alanlar ile su ve yem kaplarının temiz tutulması elzemdir. Temiz olmayan bir ortam kötü kokulara ve sizin de hastalanmanıza neden olabilir.

Belirli Aralıklarla Onları Serbest Bırakın

Kanatlı dostlarımız ördekler de egzersize ihtiyaç duyarlar. Bu hayvanlar çok sık besin tükettikleri için de kilo alımının önüne geçmek için zaman zaman bulundukları kümes, kulübe ya da kafesten çıkarılarak serbest dolaşmaları sağlanmalıdır. Ördekleriniz bu gezilerden ve özgürce yürümekten çok zevk alacak, yem bulmak için yeni yerler keşfetmeyi alışkanlık edineceklerdir. Ama bu serbest geziler sırasında ördeklerin güvenliğinin sağlanmasına dikkat etmeyi de unutmayın.

Ördeklerinize Zaman Ayırın ve Onlarla Dostluk Kurun

Ördeklerinizi yavruyken sahiplenmeniz önemlidir. Böylece yavruluğundan beri size alışan bu kuşlar sizi annelerinin yerine koyacak ve sizinle sıkı bağlar kuracaktır. Ördekler de kedi ve köpekler gibi sahiplerini tanır ve onlarla vakit geçirmek isterler. Size bağlandıktan sonra sizi görmekten memnuniyet duyacak ve yanınızdan ayrılmayacaklardır. Bunun için onlarla güçlü bir iletişim kurarak onlara zaman ayırmanız gerekecektir.  

Ördek besleyecek bir ortama sahip değilseniz ve evde beslenecek bir kuş arıyorsanız muhabbet kuşlarını tercih edebilirsiniz. Bunun için Muhabbet Kuşu Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler yazımızı da okuyabilirsiniz.

Related Posts

Kuşlarda Stres Belirtileri ve Başa Çıkma Yöntemleri

Kuşlar, çevresel değişikliklere ve diğer stres faktörlerine karşı hassas olabilirler. Bu sevimli dostlarımızın stres altında olup olmadığını anlamak, sağlıklarını korumak açısından oldukça önemlidir. Peki, kuşlarda stresin belirtileri nelerdir ve bu…

Kuşlarda Tüy Dökme Dönemi: Nedenleri ve Bakım İpuçları

Kuş sahipleri için tüy dökme dönemi, bazen endişe verici olabilir. Bu doğal süreç, kuşların sağlıklı tüylerini yenilemeleri için gereklidir, ancak bazı durumlarda normalden fazla tüy dökülmesi de olabilir. Bu yazıda,…

Amerikan Papağanları Özellikleri ve Bakımı

Papağanlar tartışmasız en güzel kuşların başında gelirler. Sadece güzellikleri ile değil, zekâları ile de insanları büyüleyen papağan familyasına mensup kuşlar aynı zamanda sosyal olmalarıyla da dikkat çeken canlılar. Bu göz…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *