Enerji dolu ve hareketli doğası ile sevimliliği sayesinde hayvan severler tarafından çok sevilen Forpus papağanları, görünümleri ile ilk bakışta muhabbet kuşlarını çağrıştırırlar. Bu benzerliğin sebebi Forpus papağanlarının da muhabbet kuşları gibi renkli tüylere ve minik bir bedene sahip olmalarıdır. Anavatanları Güney Amerika olan bu kuşlar, yetişkinliğe eriştiklerinde ortalama 12 santimetre boya ve 25 gram ağırlığa sahip olabilirler. Eğitilmeye en yatkın papağan türleri arasında yer alan Forpus papağanları oldukça zeki canlılardır. Öğrenme konusunda çok başarılı olmaları sosyalleşme hızları ile de paralel gider. Bu papağanlar insanlarla çok kolay bir şekilde samimi ve yakın ilişki kurarlar. Bu da insanları gözlemleyip öğrenme hızlarının artmasını sağlar.
Forpus Papağanı Genel Özellikleri
- Güney Amerika kökenli kuşlardır.
- Minik boyutları ile bilinirler. Yetişkin bir erkek Forpus papağanı ancak 13 ila 14 santimetre boyunda olabilir. Erkeklerde ağırlık ise en çok 30 gramdır. Dişi Forpus papağanlarının boyları ortalama 10 santimetre, ağırlıkları 23 gram kadardır.
- 7 ayrı alt türleri vardır.
- Canlı tüylerinin rengi yeşil ve mavi ağırlıklıdır. Daha karışık renkli olanları da mevcuttur. Tüy renklerinin farklılığı türlerini belirler.
- Gürültücü kuşlar değillerdir. Bu nedenle her ortamda bakılabilirler.
- Yüksek sesten hoşlanmazlar. Gürültülü ortamlar onları korkutur ve strese girmelerine neden olur.
- Neşeli ve oyuncu canlılardır.
- Duygusal olarak çok hassas kuşlardır ve insan duygularına da duyarlıdırlar.
- Tek başlarına yaşamayı ve yalnız kalmayı istemezler. Bu nedenle onları eşli sahiplenmek uygundur.
- Fazla cesur davranabilirler.
- Genellikle tek bir sahip belirlerler ve ona çok bağlanırlar. Sahiplerinin ilgisini hep üzerlerinde hissetmek isterler.
- 12 aylıkken yetişkinliğe erişebilirler.
- Dişilerde kuluçka yaşı 24 aydır. Genellikle 4 adet yavru dünyaya getirirler.
- Cinsiyet ayrımı fiziksel özelliklerine bakılarak yapılabilir. Erkek Forpus papağanlarının kanatlarında, kuyruklarında ve göz çevrelerinde mavi bir şerit bulunur. Bu şerit dişilerde de vardır ama erkeklerinki kadar belirgin ve parlak değildir. Bazı dişilerde ise hiç yoktur.
- 15 ila 20 yıl arasında bir yaşam süresine sahiptirler.
Forpus Papağanı Bakımı
Forpus papağanlarının bakımı ve beslenmesi muhabbet kuşlarınınkinden çok farklı değildir. Bu kuşlar da diğer evcil kuşlar gibi geniş bir kafes ve kafes içinde gerekli olan malzemelerden fazlasını istemezler. Yalnız Forpus papağanlarının beslenmesinde daha dikkatli olunmalıdır. Çünkü Forpusların sindirim sistemleri çok hassastır ve papağan yemleri dışındaki yiyecekler onları kötü etkileyebilir. Dolayısıyla sebze, meyve ve kuruyemiş gibi kuşların çok sevdiği gıdalar Forpus papağanlarına ölçülü şekilde verilmelidir.
Sahiplerine çok bağlı olan bu kuşların kaçma eğilimleri pek yoktur. Hep sahipleri ile olmak isteyen Forpuslara yoğun ilgi gösterilmeli ve her an sevgi verilmelidir. Onlarla zekalarını geliştirecek oyunlar oynamanız ve onları eğitmeniz tavsiye edilir. Zira Forpus papağanları çok çabuk öğrenirler ve eğitilmeye epey yatkındırlar.
Forpus papağanlarının sizinle 20 yıl gibi uzun bir süre birlikte yaşamalarını sağlamak için temiz bir ortamda bakılmaları, iyi beslenmeleri ve stresten uzak olmaları gerekir. Ayrıca yalnız hissetmemeleri ve depresyona girmemeleri için tek başlarına değil, eşli olarak sahiplenilmeleri önemlidir.
Rengarenk tüyleri ve iri gövdeleri ile ilgi çeken Macaw Papağanı Özellikleri ve Bakımı ile ilgili yazımızı da okuyabilirsiniz.