Sazangillerden gelen Japon Balıkları “Gold Fish” olarak da bilinir. Yaklaşık olarak 1800 yıldır yeryüzünde oldukları sanılan bu balıklar, akvaryum balıkları arasında kökleri en eskilere dayanan balık türleri arasındadır. Bilinenin aksine zeki hayvanlardır ve hafızaları da kuvvetlidir. 6 ay boyunca her şeyi akıllarında tutabilirler. İnsanları tanırlar ve iletişim kurabilirler. Bu yönleriyle şaşırtıcı ve çok sevimli balıklardır.
Japon Balığı Özellikleri
- Dünyada Chinese Gold Fish (Çinli Altın Balık) olarak bilinir.
- Soğuk suda yaşayabilirler. Isı değişimlerine dayanıklı balıklardır.
- Erkek Japon balıklarının kuyrukları dişilerine göre daha uzundur. Dişilerinin ise gövdeleri erkeklere göre daha uzundur ve karınları daha fazla şiştir.
- Ömürleri yaklaşık 5 yıldır.
- Kendi türlerine saldırgan değildirler. Ama Japon balıkları arasındaki farklı türler birbirine agresif olabilirler.
- Hafızaları sanılanın aksine saniyelik değil, 6 aydır. Bu yüzden alışkanlık geliştirebilirler.
- İnsanlara alışabilir ve zamanla iletişim kurabilirler.
- Diğer akvaryum balıklarına göre daha iri türleri bulunmaktadır.
- Kendinden küçük balıkları yemeye çalışırlar.
- Pulları oldukça yoğundur.
- Hem otçul hem etçillerdir.
Japon Balığı Bakımı
Akvaryum balıkları arasında en çok tercih edilen balık türlerinden biri olan Japon balıkları, soğuk suda yaşayabildikleri için akvaryumda ısıtıcı bulunmasını gerektirmez. Bu yüzden fanuslarda yaşayabileceği sanılmaktadır ama bu kadar dar alanlarda yaşamak hiçbir balık için sağlıklı olmadığı gibi Japon balıkları için de oldukça sağlıksızdır. Fanus suyunun seviyesi azdır ve su çabuk kirlenir. Bu da balıkların gözlerinin kör olmasına neden olabilir. Isı değişikliklerine karşı dayanıklı balık türlerindendir. Japon Balıklarının bulunduğu akvaryumun suyunun ortalama 20 – 21 derece olması yeterlidir.
Japon balıklarının akvaryumu her bir balık için 10 litre su içermelidir. Japon balıkları, sürekli akvaryum kumunu ağızlarına alıp kumun içinde yem ararlar. Daha sonra kumu ağızlarından geri bırakırlar. Bu nedenle akvaryum kumunu seçerken keskin olmayan yuvarlak ve ince taneli olmasına dikkat etmek gerekir. Japon balıklarının kuma olan bu ilgisi akvaryum içine bitki yetiştirmeyi güçleştirir. Kumdaki hareketler bitkinin köklerine zarar verir. Kumla oyunu akvaryum suyunun bulanmasına da sebep olabileceğinden akvaryumunuzda bir filtre olması gerekir.
Japon Balıklarının Beslenmesi
Japon balıklarına özel yemler piyasada bulunmaktadır. Midesi olmayan bu balıklarda doyma hissi yoktur. Bu nedenle Japon balıkları kontrollü biçimde beslenmelidir. 6 bir hafızaya sahip oldukları için alışkanlık geliştirebilirler. Bu yüzden beslenme zamanları belirlenip bu plana göre hareket edilmelidir. Diğer akvaryum balıklarının birçok türünden daha iri oldukları için toz mamalarla beslenmeleri uygun değildir. Aynı yemi yemekten sıkılabilirler. Bu nedenle başka kuru yemler de deneyebilirsiniz. Bu balıklara haftada bir kez canlı balık verebileceğiniz gibi ıspanak, bezelye, brokoli gibi sebzeler ile de Japon balıklarını besleyebilirsiniz. Bu sebzeleri akvaryuma atmadan önce haşlayıp küçük parçalara bölmeyi unutmayın. Akvaryumunuzdaki küçük balıklar da Japon balıklarına yem olabilir. Çünkü Japon balıkları hem otçul hem de etçil balıklardır. Bu yüzden canlı yemleri de Japon Balıklarını beslerken kullanmanızı tavsiye ederiz.
Japon Balığı Türleri
- Tül Kuruk – Aslanbaş Japon Balığı
- Tül Kuyruk – Peçeli Kuyruk Japon Balığı
- Shubunkin
- Teleskop Balığı
- Ryukin Japon Balığı
- Beyza Ranchu Japon Balığı
- Siyah Kırmızı Oranda Japon Balığı
- Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı
İlginizi Çekebilir: Su Kaplumbağası Sahiplenmek İçin 5 Neden