Her canlı gibi akvaryum sakinleri de hastalanabilirler. Hastalıklara karşı çaresiz olan balıklar ve diğer akvaryum canlıları hasta olduklarını size anlatamayacaklarından onları iyi tanımanız ve iyi izlemeniz gerekir. Balıklarını düzenli olarak gözlemleyen ve onları tanıyan akvaryum sahipleri balıklarının farklı davranışlar sergilediğini anlar ve hastalıkları erkenden teşhiş edip önlem alabilirler.
Akvaryum canlılarında hastalıklara birçok şey neden olabilir. Bakteriler, virüsler, parazitler ve mantarlar gibi dışarıdan balıkları etkileyen faktörlerin yanında, balığın fiziksel ve kimyasal özellikleri ile türe özgü hassasiyetler, genetik yapıdaki sıkıntılar ve zayıflıklar da balıkların hastalanmasına neden olan içsel faktörler de bulunur.
Akvaryum Balıklarında Görülen Hastalıklar
*İç ve Dış Parazit hastalıkları
*Mantar enfeksiyonları
*Beyaz benek hastalığı
*Kavga veya çarpmaya bağlı yaralanmalar
*Yüzgeç erimesi
*Silikon, amonyum ve nitrat kaynaklı zehirlenmeler
*Hava kesesinde yırtılma ya da patlama gibi rahatsızlıklar
Akvaryum Balıklarında Hastalık Belirtileri
Balığınız hastalandıysa her zamankinden daha faklı davranışlarda bulunduğunu ve fiziksel özelliklerinde değişimler olduğunu gözlemlersiniz. Bu belirtiler çeşitli ve fazladır olduğu gibi her biri başka bir hastalığı işaret eder. Hangi işaretin hangi hastalığa karşılık geldiğini bilmeniz beklenemez ama eğer bir canlıyı sahiplenmişseniz onunla ilgilenmeli ve ondaki değişiklikleri saptamanız gerekmektedir. Hastalık belirtilerini fark etmek balıklınızı her gün dikkatle gözlemlemenizi gerektirir. Akvaryum balıklarında görebileceğiniz hastalık belirtileri şunlardır:
*Balıklar normalden daha hareketsiz ise,
*Sürekli saklanma eğilimde ise,
*Daha çok dipte yüzme eğilimi gösteriyorlarsa,
*Yan yatmışlarsa,
*Yem yemiyorlarsa,
*Balığın vücudunun herhangi bir yerinde bir şişlik oluştuysa,
*Aynı noktada ileriye ve geriye sallanıyorlarsa,
*Yüzerken başı aşağıya doğru duruyorsa,
*Yüzgeçleri vücuduna yapışmışsa,
*Sürekli ürkek ve çekingen davranıp sizden ya da diğer etkilerden kaçıyorsa,
*Yüzerken ağzını sürekli açıp kapatıyorsa,
*Suyun dışına sıçrıyorsa,
*Sürekli olarak akvaryumun dibine, dekorlara ve bitkilere tutunmaya çalışıyorsa,
*Gözlerinde beyaz noktalar oluşmaya başladıysa,
*Kendilerini kontrol edemeyip akıntıya direnemiyor ve sürükleniyorsa,
*Üzerlerinde beyaz noktalar belirdiyse,
*Yüzgeç ya da kuyruklarında herhangi bir deformasyon, yırtılma ya da şekil bozukluğu varsa,
*Vücutlarında yara ya da renk değişimi gözlemliyorsanız balıklarınız rahatsızlanmış olabilir. Bu durumda mutlaka bir veteriner hekime başvurmanız gerekir.
Akvaryum Balıklarını Hastalıklarıdan Koruma Yöntemleri
Geniş Akvaryum Edinmek: Eğer akvaryumunuz balık sayısına göre küçükse balıklar özellikle üreme dönemlerinde kavgacı hale gelebilir ve birbirlerine zarar verebilirler. Akvaryumdaki kavgalar ciddi yaralanmalara sebep olabilir ve bu yaralar enfeksiyonlara neden olup balıkları hasta edebilir. Dolayısıyla geniş akvaryum seçmek balıklarınızın sağlığı için önemlidir. Balık akvaryumu çeşitlerimize buradan ulaşabilirsiniz.
Filtre Kullanmak: Akvaryumdaki zehirlenmelerin önüne geçmek ve suyun temiz kalmasını sağlamak için her akvaryumda filtre olması şarttır. Filtre kullanmak balıkların zehirlenmesinin önüne de geçer. İç ve dış akvaryum filtresi çeşitlerimize buradan ulaşabilirsiniz.
Su Değişimi Yapmak: Akvaryumunuzun boyutunun ya da filtreli olmasının hiç önemi yok, akvaryum suyu ne kadar temizlense de mutlaka suyu değiştirilmelidir. Akvaryumun dibindeki su en geç iki haftada bir çekilerek yerine temiz su eklenmelidir. Suyu tamamen ayda bir değiştirmeniz idealdir. Her hafta da suyun dörtte birini alıp aynı oranda temiz suyu akvaryuma eklemelisiniz ki su temiz, balıklarınız sağlıklı kalsın.
Düzenli Yemleme Yapmak: Akvaryum canlılarının doğru ve planlı beslenmesi onların sağlıkla yaşamlarına devam etmelerinin anahtarıdır. Balıklar günde iki kez yem yemelidirler. Onların etçil ya da otçul olup olmadıklarına göre beslenmeniz ise hayati önem taşır. Örneğin, etçil bir balığa canlı yem vermezseniz, bu balık tek yönlü beslendiği ve protein ihtiyacını giderilmediği için sağlığı ciddi tehlikeye girecektir. Kaliteli yem almanız ise balıklarınızın hayat kalitesini artıracaktır. Yem konusunda dikkat etmeniz gerekenlerden biri de türe özel yemlerdir. Tek bir türe özel üretilen yemleri yalnızca o tür balıklara vermelisiniz. Balık yemi çeşitlerimize buradan ulaşabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Evlerin Huzur Veren Sakinleri: Akvaryum Balık Türleri