Irk Rehberi

Kılıçkuyruk Balığı Bakımı, Özellikleri ve Beslenmesi

Akvaryum balıkları arasında çok popüler olan kılıçkuyruk balıkları, kılıcı andıran kuyrukları sayesinde farklı ve güzel bir görünüme sahiptirler. Kılıçkuyrukların anavatanları Orta Amerika’dır. Orta Amerika’nın akıntılı sularında yaşayan bu balıklar, barışçıl yapılarıyla dikkat çekerler. Ama daha da ilginç özellikleri vardır kılıçkuyrukların. Doğurgan olmaları onları diğer balıklardan ayıran şaşırtıcı özellikleri arasında olsa da farklarını en çok ortaya koydukları nokta cinsiyet değiştirebilmeleridir. Zamanla doğurganlığını yitiren dişi kılıçkuyruklar, cinsiyet değiştirerek erkek olabilirler.

Kılıçkuyruk Balığının Genel Özellikleri

  • Hızlı büyür ve kolay ürerler.
  • Ömürleri ortalama 5 yıl kadardır.
  • Dişileri erkeklerinden daha iri yapıdadır. Erkek kılıçkuyrukların kuyruklarında, bu balık türüne adını veren uzun bir çıkıntı bulunur. Cinsiyet ayrımı bu sayede kolay yapılır.
  • Onları diğer canlılardan ayıran en önemli ve en ilginç özellik, yaşları ilerlediğinde cinsiyet değiştirebilmeleridir. Doğurganlığını kaybetmiş olan dişi kılıçkuyruklar erkeğe dönüşebilir.
  • Yumurtlamayla değil, doğurarak ürerler.  
  • Tek seferde 30 ile 100 yavru arasında doğurabilirler.
  • Tatlı ve akıntılı sular doğal yaşam alanlarıdır.
  • Ortalama 10 – 12 santimetre civarında boyları vardır.
  • Sürüler halinde yaşarlar.
  • Başka balık türleriyle iyi geçinseler de kendi türlerinin erkekleri arasında rekabet vardır ve erkek Kılıçkuyruklar birbirine agresif davranabilirler.
  • Akvaryumun orta bölgesi ile üst bölgelerinde yüzerler.
  • Yosun yemeyi severler.
  • Bitkili akvaryumlardan hoşlanırlar.
  • Diğer birçok canlı gibi çok eşlidirler.
  • Hepçildirler. Hem sebze hem de proteine ihtiyaç duyarlar.
  • Lepisteslerle akrabadırlar.
  • Dayanıklı balıklardır.

kilickuyruk baligi

Kılıçkuyruk Balığı Bakımı

Sürü halinde yaşamalarına rağmen erkek kılıçkuyruk balıkları birbirine agresif olduğundan akvaryumunuzda bir erkek ve birden fazla dişi olması tavsiye edilir. Diğer balık türlerine karşı barışçıl olan kılıçkuyrukları, biri erkek olmak üzere karma bir akvaryumda besleyebilirsiniz. Akvaryum suyunun sıcaklığı ortalama 25 derece olması kılıçkuyrukların üremeleri ve hayatta kalmaları için gereklidir. Bu balıklar aralarına girip saklanmayı sevdikleri için akvaryumun bitkili olmasından hoşlanırlar. Aynı zamanda bu bitkiler, yetişkinlerin yavruları yemesinin de önüne geçer. Yavrular akvaryum bitkilerinin arasında saklanarak kendilerini korurlar. Bitki dışında bu balıklar için sığınak olacak başka dekorlar ve kayalar da akvaryumunuzda bulunabilir. Akvaryum dekorlarına buradan ulaşabilirsiniz. 

Özellikle rahat üreyebilmeleri için akvaryumun geniş kapasitede yani en az 50 litre olması gerekir. Her balık gibi onların ömürlerinin uzaması ve sağlıklı yaşamaları için sularının temiz olması gerekir. Kılıçkuyruklar, yumurtayla değil doğumla ürerler. Dişiler 10 – 12 aylık olduklarında üremeye hazır olurlar. Dişi kılıçkuyruk balıkları 25 – 30 gün içerisinde doğum yaparlar. Eğer balığınız hamile ise onu başka bir akvaryuma almanızda fayda vardır. Çünkü diğer balıklar doğan yavruları yiyebilir. Ancak yavrular için tek risk diğer yetişkinler değil, kendi anneleri de yavrularını yiyerek öldürebilir.

Kılıçkuyruk Balığı Beslenmesi

Kılıçkuyruklar hepçildirler. Bu yüzden bu balıklar hem kuru yemlerle hem de canlı yemlerle beslenebilirler. Canlı yemlerin ve kuru mamaların yanında haşlanmış sebzeleri de onlara rahatlıkla verebilirsiniz. Ancak kılıçkuyruk balıklarına vereceğiniz kuru yemlerin spirulina içermesi balıklarınız için oldukça yararlıdır. Spirulina, mucize besin olarak bilinir ve deniz yosunlarını yani, algleri meydana gelir. Kısacası spirulina yosun oluşturan bakterilerdir. Kılıçkuyruklar yosun yemeyi çok sevdikleri için spirulina içeren kuru yemleri de severek tüketeceklerdir. Balığınızda parazit oluşumunu engellemek için sadece protein ağırlıklı beslenmemelisiniz. Gözlemlediğinizde zaten kılıçkuyruk balıklarının daha çok bitkisel besinleri tercih ettiğini göreceksiniz. Kılıçkuyruklar suyun orta ve üst kısımlarında yüzdükleri için batmayan, suda yüzen yemleri daha kolay tüketirler. Bunun için pul yemler onlar için idealdir. Günde iki kez onlara vereceğiniz balık yemleri dışında haftada birkaç kez haşlanmış sebzeleri de akvaryumunuza atabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Akvaryum Balıklarının Yakalanbilecekleri Hastalıklar

Related Posts

4 Maddede Kedilerin Özellikleri

Muhteşem hayvanlar serimize muhteşem bir giriş yapmak için kediler ile başlayacağız. İşte karşınızda tüm muhteşemliğiyle kediler!

Koi Balığı Özellikleri ve Bakımı

Evcil sazanlar olarak bilinen Koi balıkları büyüklüklerine rağmen akvaryumlarda beslenebilen su canlılarından biridir. Süs havuzlarında da beslenebilen bu balıklar değişik renkte birçok olabilirler. Bu renkler parlak ve göz alıcıdır. Renklerinin…

Koi Balığı Özellikleri ve Bakımı

Evcil sazanlar olarak bilinen Koi balıkları büyüklüklerine rağmen akvaryumlarda beslenebilen su canlılarından biridir. Süs havuzlarında da beslenebilen bu balıklar değişik renkte birçok olabilirler. Bu renkler parlak ve göz alıcıdır. Renklerinin…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *