Popular

Kedilerde Tat Alma Duyusu ve Kedilerin Alamadığı Tatlar

Kedilerin görme, koku alma ve işitme duyuları çok keskindir. En ufak bir sesi işitebilen, karanlıkta bile görebilen ve kokuları rahatlıkla ayırt edebilen kedilerin dokunma duyuları da hassastır. Kedilerde tat alma duyusu ise insanlara ve diğer canlılara göre farklıdır. Bu fark kedilerin bazı tatları alamamasına neden olur.

Kedilerin Tat Alma Duyusu

Kedilerin tat alma duyuları gırtlak ve dillerindeki yapının farklılık nedeniyle diğer canlılara ve insanlara göre değişkenlik gösterir. İnsan elinde bulunan ve papilla adı verilen duyarlı tepecikler kedilerin dilinde ve gırtlaklarının bir kısmında bulunur. Papilla denilen bu tepecikli yapılardan sağlıklı bir yetişkin kedide 250 adet bulunur. Bir papilla yapısında 40 ila 40 bin tat alma tomurcuğu bulunur. Bahsi geçen her bir tat alma tomurcuğunda ise besinlerdeki içeriği keşfedebilen bir tat alma kılı mevcuttur. Tüm bu yapı kedilerin tat alma duyularında bazı eksiklerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.

kedilerde tat alma 

Kediler Hangi Tatları Alamazlar?

İnsanların ve diğer bazı canlıların ağızlarına aldıkları gıda ve besinlerin tatlarını ayrıştırabilme yetileri vardır. İnsanlar bir yiyeceği ağızlarına aldıkları anda bu yiyeceğin acı, tatlı, ekşi ya da tuzlu olduğunu hemen anlayan bir tat alma duyusuna sahiptir. Tat alma tomurcukları insanlarda beyne hemen sinyal gönderir. Ama kedilerde bu tomurcukların bazı kör noktaları bulunur ve kediler tatları anında ayırt etme konusunda zayıftırlar. Bu zaaf tatlı besinleri ayırt etme konusunda kendini net şekilde gösterir.

Görme, duyma ve koklama duyuları insana göre oldukça gelişmiş olan kedilerin şaşırtıcı biçimde tat alma duyuları bizimki kadar gelişkin değildir. Dolayısıyla kediler bazı tatları hissedemezler. Yani kediler acı, ekşi ve tuzlu tatlara sahip yiyecekleri rahatlıkla hissederken tatlı olanları ayırt edemezler. Yani kediniz çikolata gibi şekerli gıdaları yaladığında çok sevmiş gibi gözükse de aslında bu yiyeceklerin tadını almaz. Kediler ayrıca gıdalarda bulunan karbonhidrat öğelerini de insanlar kadar iyi algılayamazlar.

kediler hangi tatları alamazlar

Kediler, Şekeri Hissedemedikleri Halde Şekere İlgi Duyarlar Mı?

Kedilerde insanlarda bulunan T1R2 adı verilen genin bulunmaması yüzünden şekerli gıdaların tatlarını alamazlar. Ama buna rağmen pek çok kedi sahibi kedisinin tatlı gıdaları yalamaktan ve onları yemekten hoşlandığını belirtiyor. Kedinizin tatlı yemesinin nedeni bu tadı sevmesi değil, sadece oburluğu olabilir. Zaten alamadıkları bir tattan hoşlanmaları da mümkün değildir. Fakat örneğin çikolatanın kokusu ve içinde bulunan yağ gibi diğer maddeler kedinizin hoşuna gidebilir ve bu nedenle tatlıya ilgi duyabilir. Bazen de kediniz sadece sizin yediğiniz gıdayı merak ettiği için onu tadıp sizinle vakit geçirmek istediği için sofranıza gelebilir.

İnsanlara da zararlı olan şekerli gıdaları kedinize vermek yerine kedinizi mutlu etmek için ona kedi ödül mamaları yedirebilirsiniz. Kedinizin lezzetli ödül mamalarını sınırlı derecede ve sık olmayan aralıklarla tüketmesi gerektiğini de unutmayın.

Kedilere Ne Sıklıkta ve Hangi Miktarda Yaş Mama Verilmeli? hakkındaki yazımız da ilginizi çekebilir.

Related Posts

Kedi Psikolojisi: Kedinizin Ruh Halini Anlamanın Yolları

Kediler, gizemli ve bağımsız doğaları ile bilinir, ancak onlar da insanlar gibi farklı ruh hallerine sahiptir. Kedinizin ruh halini anlamak, onunla daha güçlü bir bağ kurmanıza yardımcı olur ve davranışsal…

Kedilerde Stres Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Kediler, genellikle bağımsız ve sakin yapılarıyla bilinirler. Ancak, bu sevimli dostlarımız da stres yaşayabilir ve bunu çeşitli şekillerde gösterebilirler. Stres, kedilerde hem fiziksel hem de davranışsal belirtilerle kendini gösterebilir ve…

Beyaz Tüylü Kediler Hakkında Şaşırtıcı Bilgiler

Kediler, karakterleri ve güzellikleri ile çok sevilen canlılar. Cinslerine göre farklı özelliklere sahip olan bıyıklı dostlarımız, fiziksel nitelikleri açısında da birbirlerinden ayrılıyor. Basık ya da yuvarlak yüzlü, tüysüz ya da…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *