Kedi sahipleri, kedilerinin zaman zaman hapşırdıklarını görürler. Kediler de insanlar gibi ağız ve burunlarından güçlü bir şekilde hava çıkışı meydana gelerek hapşırırlar. Yine insanlara benzer bir şekilde kediler de burunlarına kaçan toz, polen ve benzeri maddeler nedeni ile hapşırabilirler. Bu gibi durumlarda hapşırma, burun ve genze dolan toz gibi materyalleri atmak için gerçekleşen istemsiz bir eylemdir. Yani anlık olan bu hapşırma, vücudun verdiği doğal bir tepkidir ve bu tepki tek sefere mahsus ya da arka arkaya birkaç kez olmak üzere gerçekleşir. Kedilerde hapşırma süreklilik göstermediği müddetçe normal kabul edilir. Ama kediniz herhangi bir toz, kir ya da polen gibi burun kaşındıran materyale maruz kalmadığı halde hapşırıyor ve hapşırma uzun sürüyorsa durum tehlikeli demektir. Bu noktada hapşırmanın yanında diğer belirtilerin de gözlenmesi kedinizin ciddi bir sağlık sorunu olduğuna işaret ediyor olabilir.
Kedilerde Alerji Kaynaklı Hapşırma
Kediniz dolap ve koltuk arkası gibi dar yerlere girip çıktıktan ya da dışkılamanın ardından kumunu eşeledikten sonra hapşırıyor mu? Kedinizin çiçek ve bitkileri koklamasının hemen ardından ya da bahçeye çıktığında hapşırdığını gözlemliyor musunuz? Endişelenmeyin, bu gibi durumlarda kedinizin hapşırması oldukça doğal. Kediler, hastalıklara ve ağrılara karşı dayanıklı hayvanlar olmalarına karşın mide, göz ve solunum yolları oldukça hassas canlılardır. Hatta kediler insanlar gibi sigara dumanı ve herhangi bir nesnenin yanması ile ortaya çıkan is ve duman nedeniyle de hapşırabilirler. Hapşırma bu gibi durumlarda kediden kediye fark gösterir. Kimi kedi toza, polene ve sigaraya alerjik olduğundan hemen reaksiyon gösterir, kimileri ise daha dirençlidir. Yani kediniz maruz kaldığı duman, is, toz gibi etkilere hapşırmayla aşırı bir tepki gösteriyorsa alerjik olabilir. Kedilerde alerjiye sebep olan uyaranlar şunlardır;
- Parfümler ile her türlü kokulu sprey ve kolonyalar,
- Sigara dumanı,
- Deterjanlar ve temizlik malzemeleri,
- Böcek ve haşarat spreyleri,
- Yanan mum ve tütsü benzeri koku yayıcılar,
- Küfler,
- Polenler,
- İs ve yanan nesnelerden çıkan duman,
- Toz,
- Çok küçük taneli, pudralı ve kokulu kedi kumları ile fazla toz çıkaran kumlar.
Kediniz, yukarıda belirtilen herhangi bir maddeyle temas ettiğinde ya da aynı ortamda bulunduğunda rahatsızlık hissederek hapşırabilir. Bu, onun doğrudan alerjik olduğunu göstermez. Kedinizin alerjik olup olmadığını anlamak için veteriner hekiminize danışmanızda fayda vardır. Keza alerjik kediler için aşılar ve tedaviler mevcuttur. Kedi sahiplerinin yapması gereken ise kedilerin yanında bahsi geçen maddeleri mümkün mertebe kullanmamak ve özellikle sigara içmemek olacaktır.
>> Kedi Sağlık ve Bakım Ürünleri
Kedilerde Enfeksiyon Kaynaklı Hapşırma
Alerjik olmak, hapşırmanın olağan nedenlerinden görülürken uzun süreli hapşırma ciddi bir sorunun göstergesi olabilir. Ortada herhangi neden yokken kediniz sürekli olarak hapşırıyor ve hapşırmaya halsizlik, kusma, ishal, burun kuruması, burun ve göz akıntısı, gözlerde şişkinlik, iştahsızlık, nefes almakta zorlanma ve öksürük gibi belirtiler de ekleniyorsa durum hayli ciddi demektir. Yani kediniz, üst solunum yollarındaki enfeksiyon nedeni ile hapşırıyor olabilir. Üst solunum yolları enfeksiyonları virüs, bakteri ya da mantar kaynaklıdır. Bu enfeksiyon sokakta yaşayan ve barınaklarda toplu yaşam süren kedilerde daha sık görülür ve genellikle bulaşıcıdır. Bu nedenle kediniz hapşırıyorsa onu diğer evcil canlılardan ayırmanız gerekir. Durum devam ediyorsa kedinizi vakit kaybetmeden veteriner hekime muayene ettirmeniz gerekir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kediler Neden Kusar?