Kediler, etobur canlılar olduklarından onlar için gereken vitamin ve mineralleri proteinlerden alırlar. Ayrıca kedilerin enerjilerini proteinlerden elde ettikleri bilinmektedir. Fakat proteinler dışında da kedilerin gereksinim duydukları gıdalar bulunmaktadır. Sevimli dostlarımızın sindirim sistemlerini destekleyen ve iç organlarının sağlığını koruyan yiyecekler kuru mamaların dışında takviye edilebilir fakat bu ek gıdaların tuzlu, yağlı ve baharatlı olmamasına özen gösterilmeli ve kedilere verilecek etler asla çığ olmamalıdır. Süt ve süt ürünleri ise kedilerin sindirim sistemini olumsuz yönde etkileyebileceğinden bu gıdaların ölçüsüne ve miktarına dikkat edilmelidir. Ayrıca kediler, insanlar için hazırlanan yemekler ve atıştırmalıklardan uzak tutulmalıdır.
Kedilerin Sağlığını Destekleyen Gıdalar
Kedinizin beslenmesini kuru mama dışında bazı ek gıdalar ile desteklemeniz mümkündür. Bu noktada unutulmaması gereken, kedilerin ana öğünlerini kuru mamaların oluşturduğudur. Kaliteli kuru kedi mamaları dışında kedinize vereceğiniz gıdalar az miktarda olmalı ve ana besinlerin yerine geçmemelidir. Az miktarda ve sık olmayacak şekilde kedinize bu gıdaları yedirmenizde sakınca yoktur. Mamadan daha fazla ve daha sık şekilde ek gıdayı kedinize vermeniz kedinizin mama yememesi sonucunu doğurur. Bu da kedinizin sağlığını olumsuz yönde etkiler. Kedinizin ana besini olan kedi mamasından sonra beslenmesinin ayağını oluşturan ve sağlığını olumlu yönde etkileyen besinler şunlardır:
- Et Ürünleri
- Yumurta
- Süt Ürünleri
- Tahıllar
- Sebze ve Meyveler
Et Ürünleri
Kediler, ana besin kaynağı olan proteinleri etten alırlar. Etçil olan bu canlılara kırmızı etin yanı sıra tavuk, hindi ve balık eti verebilirsiniz. Ama kedinize az miktarda yedireceğiniz etlerin yağlı olmaması ve pişirilmesi önem arz eder. Kızarmış etler dışında haşlama ve ızgarada pişirilmiş et ürünleri kediniz için ideal besin kaynaklarıdır. Fakat eti hazırlarken tuz ve baharat kullanmamalı, etleri soğan ya da sarımsak gibi kedilere zararlı olan gıdalarla birlikte pişirmemelisiniz. Dikkat edeceğiniz bir diğer nokta da kedinize her gün et verilmemesi gerektiğidir. Bu, onun bir daha mama yememesine ve bu nedenle yeterli beslenmemesine neden olur.
Yumurta
Kediler için oldukça sağlıklı bir protein olan yumurta, tamamen pişirilerek küçük ölçülerde kedilere verilebilir. Fakat yumurtanın yağda pişirilmemesi ve haşlanarak kediye yedirilmesi şarttır. Çiğ olan ya da az pişmiş yumurta ile bir bütün yumurta kediler için oldukça zararlıdır.
Süt Ürünleri
Kediler, süt ve süt ürünlerini sindirme konusunda oldukça hassastırlar. Dolayısıyla hiçbir kediye çiğ süt vermek uygun değildir. Hatta kedinize hiç süt vermemeniz daha olumlu olacaktır. Bunun yerine sindirim sistemlerini rahatlatan yoğurtla kedilerin diyetleri takviye edilebilir. Her gün ufak ölçülerle yoğurt vermek kediniz için oldukça yararlıdır ve özellikle kabızlığı önleyicidir. Peynir ise kedilerin çok sevdiği bir gıdadır ancak peynirlerin de yağlı ve tuzlu olmayan çeşitleri kediler için tavsiye edilir.
Tahıllar
Kediler, sebze ve meyvenin yanında şaşırtıcı biçimde tahıllara da ihtiyaç duyarlar. Zaten kuru kedi mamalarının bazıları da tahıl içermektedir. Kedinizin kilo problemi yoksa mısır, yulaf, arpa ve buğday içeren gıdalar ile az tahıllı kuru kedi maması çeşitlerini kedinize vermenizde fayda vardır. Böylece lif bakımından zengin tahıllar ile kedinizin sindirim sistemi düzenlenmiş olur.
Sebze ve Meyveler
Kediler, etçil olsalar da bazı sebze ve meyveler onlar için son derece yararlıdır ve beslenme programlarında yer almalıdırlar. Örneğin karpuz, kedilerin deri ve göz sağlığında olumlu etkilere sahipken kavun ise lif içerdiği için kedilerin sindirim sistemlerini destekler. Yine lifli bir besin olan balkabağı sayesinde kedilerin temizlenirken yuttukları tüyler dışkılama yoluyla vücuttan atılır. Çilek; kedilerin bağışıklık sistemini desteklerken, elma kedilerin A, C ve E vitamini almasını sağlar. Bu meyvelerin dışında muz, yaban mersini ve havuç da kedilerin sağlığına yararlıdır.
Sebzelerden ise ıspanağı haşlayarak kedinizin mamasına ve gıdalarına karıştırıp böbrek rahatsızlıkların önüne geçebilirsiniz. Kabak, yeşil fasulye ve bezelye de kedilerin diyet listesinde kendine yer bulabilecek sebzelerdir. Bu sebze ve meyveleri kedinize doğrudan tattıramıyorsanız içeriğinde bu gıdaların bulunduğu kuru mamalardan edinebilirsiniz.
Bu yazımızı da mutlaka okuyun: Kedilerin Yememesi Gereken Yiyecekler