Popular

Kediler Neden Kusar?

Kedi sahipleri, bir kediyle birlikte yaşamanın ne kadar keyifli olduğunu bilirler. Kediler, kendilerine has karakterleri, oyunculukları ve insanlarla kurdukları iletişim ile hem çok sevimli hem de çok farklı hayvanlardır. Diğer hayvanlarda pek rastlanmayan bir davranış türüne de sahiptirler; kusmak! Sık sık kusma refleksi gösterip sahiplerini korkuturlar. Aslında kusma davranışı her zaman tehlikeli değildir. Kusma kedilerde bir hastalığa işaret edebileceği gibi onun için çok gerekli bir eylem de olabilir. Bu durumun normal olup olmadığını anlamak için kusmanın nedenlerine odaklanmak gerekir.

>> Kedi Bakım Ürünleri

Kedilerin Kusmalarına Neden Olabilecek Durumlar

  • Temizlenme sonrası kendi tüylerini yutmaları,
  • Yabancı bir madde yutmuş olmaları,
  • Mama değişimi,
  • Alerjileri olan bir gıdayı yemeleri,
  • Yedikleri gıdaların tarihinin geçmesi,
  • Bağırsaklarında parazit bulunması,
  • Midelerinde bakteri bulunması,
  • Böbrek ve karaciğer yetmezliği,
  • Safra kesesinde iltihaplanma,
  • Kısırlık ameliyatı ve diğer narkozlu ameliyatlardan sonra bulantılar,
  • Zehirlenme,
  • İlaç yan etkisi,
  • Pankreas rahatsızlıkları.
  • Ülser.
  • Herhangi bir organda bulunan ur.

kedilerde-kusma

Kedinizin hangi nedenle kustuğunu onu gözlemleyerek tespit etmeye çalışmanız 48 saati geçmemelidir. 2 gün boyunca kusma sıklığını ve davranışlarını gözlemlediğiniz kediniz halen kusmaya devam ediyorsa çok ciddi bir sağlık sorunu var demektir ve hemen veteriner hekime danışmanız gerekir. Eğer kedinizde ciddi bir sorun yoksa kusma nedeni daha zararsız ve geçici durumlar yüzünden olabilir.

Tüy Yutma Nedeniyle Kusma

Kediler, en çok tüy yuttukları için kusarlar. Bu, genellikle periyodik olarak devam eden bir durumdur. Her gün kendilerini dilleriyle temizledikleri için tüyleri midesine dolar ve bir süre sonra onu rahatsız etmeye başlar. Bu rahatsızlık ancak kusma yoluyla giderilebilir. Tüy yutmayı en aza indirmek için kedinizi düzenli olarak fırçalamanız gerekir. Onu fırçalayıp ölü tüylerini alarak hem deri sağlığına yararlı olacak hem de kusmasını azaltacaksınız.

>> Kedi Vitaminleri

kedilerde kusma

Bozuk ve Dokunan Yiyecekler Nedeniyle Kusma

Kedilerin kusma nedeni tüy yutma değilse ilk aklınıza gelecek şey bozuk bir şey yemiş olmaları ya da yediği bir şeyin ona dokunmuş olma olasılığı olmalıdır. Kediler, genellikle yiyecek konusunda seçici hayvanlardır ve günü geçmiş yiyecekleri yemezler. Ama uzun süre aç kaldıklarında ya da lezzetli buldukları bir yemeği gördüklerinde kendilerini durduramayabilirler. Çok dayanıklı hayvanlar olmalarına rağmen günü geçmiş yiyecekler ve kedinizin spesifik olarak herhangi bir yiyeceğe alerjisi olması onun kusmanın nedenlerinden biri olabilir.

Bitki ve Ot Nedeniyle Kusma

Evinde bitki bulunduran kedi sahipleri, kedilerin bazen bu bitkileri yediğini gözlemlemişlerdir. Bitki yemek bazen kedilerin kendilerini bilerek kusturma yöntemi olarak karşımıza çıkabilir. Yani sadece merak ettikleri için değil, hususi olarak kusmak için bitki yemeye ihtiyaç duyarlar. Bu da yalanırken yuttuğu tüyleri vücudundan dışarı atmasını sağlar. Ancak bitkilerin bazıları kedilerinizi zehirleyebilir. Bu nedenle kedilere özel kedi otları satın almanız ve kedinizi bitkilerinizden uzak tutmanız daha yerinde olacaktır.

>> Kedi Çimleri

kedilerde kusma

Hızlı Mama Yemek Nedeniyle Kusma

Özellikle yavru kediler henüz mamaya sürekli olarak ulaşabileceklerini ve aç kalmayacaklarını pek bilmediklerinden verilen mamanın hepsini kimse elinden almadan bitirmek ister. Mide kapasitelerinin daha fazlasını çok hızlı bir şekilde tükettikleri için kedilerde kusma refleksi görülebilir. Bu durum özellikle sokaktan alınmış ve çok uzun süre aç kalmış kedilerde, kendini güvende hissederek aç kalmayacağına inanıncaya kadar sürebilir.

Mama Değişikliği Nedeniyle Kusma

Kediler, hastalıklara ve her tür darbeye çok dayanıklı olsalar da gözleri ve mideleri çok hassastır. Mama değiştirdiğinizde mideleri bu yeni mamaya alışkın olmadığı için kusabilirler. Eğer kedinizin mamasını değiştirecekseniz eski mamasına yeni mamadan karıştırarak kedinizin midesini yeni mamaya alıştırabilirsiniz. Aniden mama değiştirmeniz onun midesini alt üst edebilir. Özellikle yaş mama değişikliğini zamana yayarak yavaşça yapmanız kediniz için daha sağlıklı bir geçiş olacak ve kediniz kusmayacaktır.

Kedilerde Göz Hastalıkları ve Belirtileri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Related Posts

Kedi Psikolojisi: Kedinizin Ruh Halini Anlamanın Yolları

Kediler, gizemli ve bağımsız doğaları ile bilinir, ancak onlar da insanlar gibi farklı ruh hallerine sahiptir. Kedinizin ruh halini anlamak, onunla daha güçlü bir bağ kurmanıza yardımcı olur ve davranışsal…

Kedilerde Stres Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Kediler, genellikle bağımsız ve sakin yapılarıyla bilinirler. Ancak, bu sevimli dostlarımız da stres yaşayabilir ve bunu çeşitli şekillerde gösterebilirler. Stres, kedilerde hem fiziksel hem de davranışsal belirtilerle kendini gösterebilir ve…

Beyaz Tüylü Kediler Hakkında Şaşırtıcı Bilgiler

Kediler, karakterleri ve güzellikleri ile çok sevilen canlılar. Cinslerine göre farklı özelliklere sahip olan bıyıklı dostlarımız, fiziksel nitelikleri açısında da birbirlerinden ayrılıyor. Basık ya da yuvarlak yüzlü, tüysüz ya da…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *