Kedi sahipleri kedilerinin zaman zaman hiç ağızlarını oynatmadan, etrafa bir titreşim yayarak guruldamaya benzer bir ses çıkardıklarını fark etmişlerdir. Bazen mama yerken, bazen siz ona dokunduğunuzda, bazen de oyun oynarken aynı sesi duyarsınız. Hatta kedinizin mama kokusu aldığı zaman ya da onu çağırdığınızda bile bu garip titreşimi yaydığını ve değişik bir ses çıkardığını görmüşsünüzdür. Kediler, bu tepkiyi genellikle mutlu ve huzurlu olduklarını göstermek için çıkarırlar sanırız ama bu büyük bir yanılgıdır. Kediler, evde bizimleyken güvende oldukları için biz bu sesin farklı bir frekansını biliriz. Fakat korktuklarında ya da acı çektiklerinde de mırıldarlar. Her zaman iyiye işaret olmayan, bu adını bir türlü koyamadığımız gırıldama, mırlama ya da guruldama sesi tüm kedilerde rastlanan içgüdüsel bir tepkidir ve birçok farklı nedene bağlı olarak kediler tarafından gerçekleştirilebilir.
Kedi Mırlaması Nedir?
Bizim mırlama diye bildiğimiz, diyafram ve gırtlaktan gelen bu frekans, aslında tüm memeli canlılarda bulunan ve dili destekleyen bir yapı sayesinde gerçekleşir. Hiyoid kemiği denen bu yapı, dilin kafatasına sabitlenmesi görevini görür. Diğer tüm canlılarda kısmi olarak kemikten oluşan ve kıkırdak da içeren hiyoid kemiği, evcil kediler ile bazı büyük kedi türlerinde tamamen kemiktendir ve bu kemik sayesinde kediler gırıldama sesini çıkarırlar. Aslan, kaplan, leopar ve jaguar gibi evcil kedilerin kuzenleri olan büyük kedilerde bu ses görülmezken vaşak, çita ve pumalarda da benzer bir sesin varlığına rastlanmış olması ilginçtir.
Mırlama Çeşitleri
Kedileri diğer hayvanlardan ayıran bir özellik olan mırlama sesi, oldukça karakteristik bir davranıştır ve kedi türüne özgüdür. Kediler her zaman mırlamazlar. Ayrıca gırlama sesi durumlara göre farklılık gösterebilir. Henüz yeni doğmuş kediler bu sesi, annelerine varlıklarını belli etmek için kullanırlar. Hayatlarının ilk günlerinde anne kedi ile bağ kurmaya yarayan bu ses sayesinde anne, yavrunun yaşadığını ve iyi olduğunu anlar. Bu ses, örneğin sevilirken çıkardığı ses ile aynı frekansta değildir. Mama isteğini belli eden ses daha çok bir merhamet çağrısıdır. Sevildiklerinde gösterdikleri gırıldama tepkisi ise daha farklı bir frekanstadır. Doğum sancısı çekerken ya da çok acı çektiklerinde de gırlama sesinin başka bir varyasyonunu çıkarırlar.
Gırlama Her Zaman Olumlu Bir Tepki Değildir
Kediler, sadece mutlu ve huzurlu olduklarında ya da mama istediklerinde gırıldamazlar. Bu tepki; kedilerin heyecanlandıklarının, korktuklarının ya da acı çektiklerinin de işareti olabilir. Örneğin kediler doğum sancısı çekerken de gırlarlar. Fakat bu ses, siz onu severken çıkardığı gırlamadan farklıdır ve bu fark belirgindir. Kediniz hamile değilse ve doğum sancısındakine benzer bir gırlama duyuyorsanız bu kedinizin acı çektiğini gösteriyor olabilir. Ki kediler çok dayanıklı hayvanlardır ve kolay kolay kendilerini koy vermezler.
Bu sesi çıkarıyorlarsa bu çok ciddi bir sağlık problemleri olduğu anlamına gelebilir. Bu ses ile acıyı dindirmeye çalıştıklarını da aklınızdan çıkarmayın. Çünkü kedilerin bu frekansı onları iyileştirecek niteliktedir. Aynı zamanda heyecanlandıklarında kendilerini sakinleştirmek için de bu frekansı yaydıkları düşünülen kedilerin gırıldamasının insanlar üzerinde de sakinleştirici sonuçları olduğuna dair çalışmalar yapılmıştır.
>> Kedi Kumları
Kedilerinin gırıldamasının bir diğer nedeni de hayatta olduklarını düşmanlarına ve dostlarına belli etmektir. Bilimsel olarak henüz bir açıklaması olmayan gırlama kedilerin ne denli özel varlıklar olduğunun göstergelerinden biridir.
Bu içeriğimizi de mutlaka inceleyin: Kediler Neden Kusar?