Popular

Kedilerde Tüy Dökme Problemi

Bilindiği gibi tüysüz kediler dahil olmak üzere tüm evcil kedilerin vücutları tüylerle kaplıdır. Sfenks kedileri başta olmak üzere, Devon Rex, Donskoy ve Selkirk Rex kedileri gibi tüysüz sayılan ırkların vücutlarında bile tüy bulunur. Fakat bu kedi cinsleri seyrek tüylü oldukları için tüy dökme oranları çok düşüktür. Sibirya kedisi ve Norveç Orman kedisi gibi uzun tüylü kedilerde ise mevsim geçişlerinin de etkisi ile yoğun bir tüy dökme problemi görülür. Kedilerin tüy dökmesi kürklerinin uzun tüylerle kaplı olmasına bağlı olduğu kadar beslenme ve diğer fiziksel etkenlere de bağlı olabilir. Özellikle tüy alerjisi olan insanlara ciddi sorun yaşatan kedilerde tüy dökme sorununun en aza indirilmesi ise mümkündür. Ama önce bu sorunun nedeni bilinmelidir.

kedilerde tüy dökülmesi 

Kediler Neden Tüy Döker?

Kediler de diğer tüylü dostlarımız gibi özellikle mevsim geçişlerinde doğal olarak tüy dökerler. Genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında görülen mevsimsel tüy dökme rutin olarak yılda iki kez yaşanır ve kediler kendilerini soğuk ya da sıcak aylara bu şekilde hazırlamış olurlar. Bu süreçte sıcak aylara girilirken kedinin kalın tüylerini dökerek daha ince tüyler çıkardığı gözlemlenebilir. Kışa girişte ise bu ince tüyler yerlerini kalınlara bırakırlar. Kış ve yaz sezonlarına girerken görülen mevsim şartlarına bağlı tüy değiştirme ya da tüy dökme sürecinin nedeni başka unsurlara da dayanabilir. Kedinin cinsi, kilosu, yaşı, yaşam koşulları, psikolojik durumu kedilerin tüy dökme miktarını artırabilir.

Kediler cinslerine göre daha çok ya da daha az tüy dökme potansiyeli gösterebileceği gibi beslenme alışkanlıkları da tüy dökme üzerinde etkili bir faktördür. Kediniz cinsine uygun mamalar ile beslenir ve bu mamalar kedinin ihtiyaç duyduğu besin değerlerini karşılarsa tüy dökme doğal akışında devam eder. İnsanların yediği yiyeceklerin kedilere verilmesi ya da kedinin vitamin ve mineral bakımından fakir kuru kedi mamaları ile beslenmesi tüy dökmeyi artırır.

Beslenme koşulları ile kedilerin yaşamlarını sağlıklı şekilde devam ettirecekleri bir yuva oluşturmanın yanında psikolojik sağlık da tüy dökülmesini etkiler. Kediler, özellikle strese girdiklerinde tüy dökme oranı çoğalır. Bu stresin nedeni ilgi ve sevgi eksikliği, yaşam ortamının değişmesi, eve gelen yeni bir evcil nedeni ile ev düzeninin bozulması, kedinin korku ve kaygı içinde yaşamak durumunda kalması olabilir.

Ayrıca kediler; dış parazit, pirelenme, alerji ve mantar gibi deri rahatsızlıkları ile iç organlardaki bir hastalık nedeni ile de tüy dökebilir. Herhangi fiziksel sağlık problemi yaşayan kediler aşırı tüy döker ve başka belirtiler de tüy dökmeye eşlik eder.

 kedi tüy dökülmesi

Kedilerde Tüy Dökme Problemini En Aza İndirmenin Yolları

Kedilerde tüy dökme sorununun tamamen çözülmesi mümkün değildir. Çünkü kedilerin vücudu tüylerle kaplıdır ve doğal olarak kediler tüy değiştirme ve ölü tüylerden arınma sürecini yaşarlar. Bu nedenle kedinin cinsine ve tüylerinin uzunluğu ile sıklığına bağlı olarak taranması gerekir. Fırçalama tüy dökülmesini ciddi oranda azaltır. Ayrıca kedinizi doğru mamalarla beslemeniz de bu problemi en aza indirmenin ilk yollarından biridir. Kediler yeteri kadar iyi beslendiklerinde bağışıklık sistemleri güçlenecek ve daha sağlıklı hale gelerek tüy dökme miktarları da azalacaktır. Beslenmenin yanı sıra su tüketimi de önemlidir. Su tüketimini özellikle mevsim geçişlerinde artırmak sorunun büyük ölçüde çözülmesinin anahtarı olacaktır. Kedinizin aşılarını düzenli olarak yaptırmalı ve herhangi bir hastalığa yakalanmasını önlemelisiniz ki sağlık sorunlarına bağlı olan tüy dökme sorunu yaşanmasın.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kedilerde Kepek Ciddi Bir Sorun Mu?

Related Posts

Kedi Psikolojisi: Kedinizin Ruh Halini Anlamanın Yolları

Kediler, gizemli ve bağımsız doğaları ile bilinir, ancak onlar da insanlar gibi farklı ruh hallerine sahiptir. Kedinizin ruh halini anlamak, onunla daha güçlü bir bağ kurmanıza yardımcı olur ve davranışsal…

Kedilerde Stres Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Kediler, genellikle bağımsız ve sakin yapılarıyla bilinirler. Ancak, bu sevimli dostlarımız da stres yaşayabilir ve bunu çeşitli şekillerde gösterebilirler. Stres, kedilerde hem fiziksel hem de davranışsal belirtilerle kendini gösterebilir ve…

Beyaz Tüylü Kediler Hakkında Şaşırtıcı Bilgiler

Kediler, karakterleri ve güzellikleri ile çok sevilen canlılar. Cinslerine göre farklı özelliklere sahip olan bıyıklı dostlarımız, fiziksel nitelikleri açısında da birbirlerinden ayrılıyor. Basık ya da yuvarlak yüzlü, tüysüz ya da…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *