Sağlık Rehberi

Yavru Köpekler Annelerinden Ne Zaman ve Nasıl Ayrılmalı?

Çoğu canlı gibi köpekler dünyaya geldikleri andan itibaren savunmasız canlılardır. Dolayısıyla yavru köpeklerin korunması ve beslenmesi annelerinin sorumluluğunda gerçekleşmelidir. Bu da yavruların bir süre anneleri ile bir arada kalmasını zorunlu kılar. Bu zorunluluğun en önemli nedeni yavrunun hayatta kalması için anne sütünden gerekli besinleri alabilmesidir. Enfeksiyonlardan korunmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve besin ihtiyacını karşılamak köpeklerde de mutlaka anne sütünün yeterli bir zaman boyunca alınmasına bağlıdır. Ayrıca yavru köpeğin sosyalleşmesi ve kendini savunması da annesi ile beraber yaşama süresinin ideal sınırlarda kalması ile ilişkilidir.

  yavru köpekler annelerinden ne zaman ayrılmalı

Köpekler Annelerinden Neden Erken Ayrılmamalıdır?

Köpekler doğdukları andan yaşamlarının ilk iki haftasına kadar görme yetileri olmayan canlılardır. Ayrıca yaklaşık ilk dört hafta köpeklerin kulakları da duymaz. İki önemli duyusu da etkin olmayan minik yavrular annelerinin bakımına ve korumasına muhtaç haldedirler. Bu bakım sadece koruma ve besin ihtiyacını içermez. Yavrular 1 aylarını doldurduklarında oyun oynama ve kendilerini savunma konusunda da alıştırma yapmak durumdadırlar. Bu hem sosyalleşmek hem de kendilerini ilerleyen zamanlarda korumak adına önemlidir. Aynı zamanda köpekler de insanlar gibi annelerini gözlemleyerek ve anneyi model alıp onu taklit ederek öğrenirler. Pek çoğu içgüdüsel olan havlama, hırlama, oyun ve sınır belirleme gibi davranışlar anneden öğrenilenlerle pekiştirilir.

Annesinden erken ayrılan yavru köpekler öncelikle hayatta kalamama riski ile karşılaşırlar. Çok erken dönemlerde anne ve kardeşleri tarafından terk edilmiş köpeklerin yaşaması çok düşük ihtimaldir. Belirli bir dönemden sonra anneden ayrılmış köpekler ise hem psikolojik sorunlar yaşayabilir hem de kendilerini savunma ve sosyal ilişki kurma konusunda zayıf olabilirler. Agresif, stresli ve çekingen köpeklerin birçoğu annelerinden ve kardeşlerinden erken dönemde ayrılmışlardır.

 

Yavru Köpeklerin Annelerinden Ayrılma Süresi Ne Olmalı?

Bir köpeğin annesinden ayrılma zamanı en az 8haftalık olduğunda gerçekleşmelidir. Bu süre köpeğin yeterli miktarda anne sütü içerek sağlıklı bir hale gelmesi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi için mutlaka gereklidir. Ayrıca 8 haftalık yani, 2 aylık bir köpek yavrusu artık kendi fiziksel sınırlarını tanımış ve gelecek tehlikeler karşısında nasıl tavır alması gerektiğini kısmen öğrenmiştir. Kardeşi ile de sosyalleşme güdüsü karşılanan köpek, 2 aylık süreçte sağlıklı bir psikolojik gelişimi de tamamlamış olur.

Köpeklerin doğumdan sonraki iki ayda anne sütünden kesildiği göz önüne alındığında 8 haftalık süreç anneden ve kardeşlerden ayrılmak için yeterlidir. Ama sürenin 10 hafta yani 2,5 aya uzatılması da makuldür. Böylece köpeğin kendine güveni daha da artacak ve sürü hayatına alışarak daha güçlü bir sosyalleşme eğilimi gösterecektir.

  yavru köpekler annelerinden nasıl ayrılmalı

Yavru Köpekler Annelerinden Nasıl Ayrılmalı?

Köpeğiniz yavruladıysa onları iki aylık süreç dolmadan birbirinden ayırmanız uygun değildir. Yavrular en az 8 hafta anne sütü ile beslenmeli ve bu süreç boyunca yavruların eşit derecede süt emdikleri kontrol edilmelidir. Emzirme dönemi boyunca annenin ve miniklerin sağlık durumları sürekli gözlenmeli, yavrular emme sürecini tamamlamadan sahiplendirilmemelidir. Hem annenin hem de bebeklerin sağlığı açısından bu dönemde anneyi emziren köpeklere özel köpek mamaları ile beslemenin atlanmaması önemlidir.

Ayrıca emzirme döneminde annenin müsaadesi olmadan yavrulara asla dokunulmamalıdır. Yoksa anne yavrularda kendi kokusu dışında bir koku alacak ve yavrulara zarar verme eğilimine girebilecektir.

Yavrular sütten tamamen kesilip havlama ve hırlama gibi köpeklere özgü tepkileri iyice kazandıklarında anneden ayrılma vakti yaklaşmış demektir. Oyun ve sosyalleşme ihtiyaçları ile fiziksel sınırlarını tartma konusunda da ciddi adım attıklarında yavrular anneden ayrılabilir. Fakat anneden ayrılan yavrular bir süre daha annelerini aramaya devam edecektir.

Yavru Köpek Eğitimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler yazımızı da okuyabilirsiniz.

Related Posts

Macskás mondások

Tüm Yönleriyle Kedilerde Mantar

Kediler o kendilerine yetebilen, güçlü ve görkemli yaşam tarzlarının ardında aslında son derece hassas bir bünyeye sahip canlılardır. Bu nedenle çevrelerinden kendilerine gelebilecek hastalıklara karşı da oldukça savunmasızlardır. Mantarlar, işte…

Köpeklerde Tat Alma Duyusu Nasıldır? Köpekler Hangi Tatları Alır, Hangilerini Alamaz?

Dokunma, görme, işitme ve koklama duyuları konusunda belli üstünlükleri bulunan köpekler iş tat alma duyusuna geldiğinde özellikle insanların gerisinde kalırlar. Köpekler keskin koklama duyularını tat alma açısından da devreye sokar…

Köpeklerde Ayakkabı Takıntısı ve Bu Takıntıyı Önleme Yolları

Köpekler, içgüdüsel olarak kemirmeye yatkındırlar. Kemirme davranışı köpeklerin dikkat çekme, oyun oynama, diş kaşıma ve eşyaları keşfetme arzularından kaynaklanabildiği gibi bir takıntı halini alıp sorunlu bir davranışa dönüşebilir. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *