Evcil hayvanların sağlıklı kalmalarını sağlamak ve hastalık ile ameliyat durumlarında onları korumak için bazı malzemelere kullanmak durumunda kalırız. Bu malzemeler evcil dostlarımızın canını sıksa da kullanılması zorunludur. İşte bunlardan biri de köpek yakalıkları olmaktadır.
Köpek Yakalığı Nedir?
“Elizabeth Yakalığı” adı da verilen köpek yakalıkları geniş ağızlıklı bir huniye benzeyen ve plastik malzemeden üretilen bir aparattır. Yakalık köpeğin gövdesinde diliyle ulaşmasının istenmediği yerlerini koruduğu gibi köpeğin yüz bölgesine de erişmesinin önüne geçer. Köpek yakalıklarının köpeğin cinsine, yaşına ve büyüklüğüne göre farklı boyutları bulunur. Yakalık takılan köpeğin su içmesi ve mama yemesi mümkündür.
Köpek Yakalığı Hangi Durumlarda Kullanılır?
Kediler için de kullanılan bu yakalığın evcil hayvanlara takılma amaçları değişiklik gösterebilir. Ama genellikle ameliyat sonrasında köpeğin dikişli yeri yalamasını önlemek amacıyla kullanılan bu yakalıklar kulak ve göz enfeksiyonlarında kulak ve göz ile yüzde bulunan herhangi bir kaşıntılı yaranın patilerle kaşınmasını engeller. Köpek söz konusu yakalık sayesinde diliyle yaraya ulaşamadığı gibi, yüze yakın bölgeleri de kaşıyamaz. Böylece köpeğin tükürüğü yaraya değmez ya da köpek tırnağı vasıtasıyla yarayı çizemez ve yara tekrar açılmaz. Enfeksiyonlu bölgelerdeki enfeksiyonun da yayılmasını önleyen köpek yakalığı özellikle kısırlık operasyonu sonrasında ameliyatlı bölgeye sarılan bandajların açılmaması konusunda da faydalıdır.
Özetle köpek yakalıkları sorunlu bölgenin çabuk iyileşmesine ve köpeğin kendine istemeden de olsa zarar vermesine engel olmak için kullanılan bir aparattır.
Köpek Yakalığı Nasıl Kullanılır?
Köpeğiniz için yakalık kullanmanız şart ise dikkat etmeniz gereken noktalar vardır ve yakalığın nasıl kullanıldığı ile ilgili bilgi sahibi olmanız hem köpeğinizin hem de sizin işinizi kolaylaştıracaktır.
- Köpek yakalıklarını veteriner tavsiyesi olmadan kullanmayın.
- Yakalığı veterinerinizin öngördüğü zaman süresince asla çıkarmayın.
- Yakalığı mutlaka köpeğinize uygun boyutlarda seçin.
- Köpek sağlık ve bakım ürünleri arasında bulabileceğiniz köpek yakalıklarının geçme yerleri bulunur. Bu geçme yerlerine yumuşak dokulu olduğu için köpeği sıkmayacak bir sargı bezi bağlanır. Sargı bezinin köpeğin boğazını sıkmadığından emin olun. Eğer yakalığı döndürebiliyorsanız sorun yok demektir. Ama sargı bezi çok geniş ise köpeğiniz yakalığı çıkarabilir.
- Yakalığın geçme yerine taktığınız sargı bezine atılan düğüme dikkat edin. Köpek bu düğüme patisini geçirip kendine zarar verebilir.
- Yakalığı gün içinde sık sık kontrol edin ve yerinden çıkmadığına, köpeği sıkıp sıkmadığına bakın.
- Tasmayla birlikte yakalık takmak uygun olmayabilir. Bu nedenle köpeğinizin rahatlık seviyesine bakıp tasmayı çıkarabilirsiniz. Böylece tasma takmaya alışkın olan köpeğiniz bir müddet sonra yakalığı tasma gibi algılayıp unutabilir.
- Köpeğiniz mama yerken yakalığa bulaştırabilir, gezileriniz sırasında yakalığı kirletebilir ve su içerken yakalığı ıslatabilir. Bu nedenle yakalığın belirli etkinler sonunda temizlenmesine ve hep hijyenik kalmasına dikkat edin. Temizliği yakalığı çıkararak değil, köpeğin boynundayken onu rahatsız etmeden yapın.
- Köpeğiniz yakalığın ilk takıldığı andan itibaren ondan rahatsız olacak ve onu çıkarmak isteyecektir. Bu sırada denge kaybı, agresyon ve stres gibi olumsuz etkilere tanık olacaksınız. Bu tepkiler sizi üzmesin. Siz köpeğinizin sağlığı için bu yakalıkları taktınız ve köpeğinizin hemen iyileşmesi için genellikle bir hafta süreyle bu yakalığı takmaya dayanmanız gerektiğini unutmayın.
Köpek ürünlerinden biri olan tasmalar ile tasma kullanımı hakkında bilgi almak için Köpek Tasma Çeşitleri ve Kullanımı ile ilgili yazımızı da okuyabilirsiniz.