Sağlık Rehberi

Köpeklerde Stresin Nedenleri, Belirtileri ve Stresi Önlemek İçin Çözüm Yolları

Stres, sadece insanları kapsayan bir ruh durumu değildir. Tüm canlılar farklı nedenlerle stres altında kalabilirler. İnsanlarla ilişki kurmak konusunda en başarılı canlılardan biri olan köpekler de empati kurabilme yetenekleri nedeni ile strese yatkın hayvanlardır. Kuyruklu dostlarımız da bizim gibi koşullardan ve durumlardan etkilenerek baskı altında hissedip mutsuz olurlar. Köpeklerin strese girmesinin nedenleri ve köpeklerde stres belirtilerini bilmek ise çözüm yollarına ulaşmak için önemli birer kaynaktır.

köpeklerde stres nedenleri 

Köpekler Neden Strese Girer?

Köpeklerde strese neden olan durum ve koşullar şunlardır;

  • Köpeğe yanlış yöntemlerle eğitim verilmesi ya da köpeğin hiç eğitime tabi tutulmaması.
  • Yalnız bırakılmak, ilgi ile sevgiden mahrum olmak ve terk edilmek.
  • Sahibini kaybetmek ya da köpeğin aileden gördüğü bir bireyden uzun süre mahrum kalması.
  • Yeni bir eve taşınmak, sahibin ve ortamın değişmesi.
  • Sık sık veteriner hekim muayenesine gitmek.
  • Araba, uçak ve tren gibi taşıtlara binmek.
  • Yuvadan uzaklaşmak.
  • Sürekli kapalı bir alanda tutulmak.
  • Yemek, tuvalet ve su ihtiyacı gibi birincil gereksinimlerin karşılanmaması.

Köpeklerde Stres Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerin stresli olduklarını anlamanın yolu onların davranışlarını ve onlardaki fiziksel değişimleri gözlemektir. Zira stresin işaretleri tüylü dostlarımızda oldukça belirgindir.

Agresif Davranışlarda Bulunma

Köpeğiniz ısırma, havlama, hırlama gibi davranışları sebepsiz yere gösteriyorsa stres altında olabilir. Strese girmiş bir köpek özellikle sahiplerine saldırgan tavırlarda bulunarak içinde bulunduğu durumu ortaya koymaya çalışır. Bu agresif tavırlar genellikle sahiplerini ısırma ve eşyaları kemirme ile objelere zarar verme olarak kendini gösterir.

Saklanma, Uzaklaşma ya da Kaçma

Bazı köpekler strese girdiklerinde agresyon yerine saklanma, kaçma ya da sahiplerinden uzaklaşma yollarını tercih ederler. Sahiplerinin yanında durmayı istememe ve sahiplerini gördüklerinde kuyruklarını kıstırarak ortamı terk etme köpeklerde duygu durum bozukluğunun işaretleridir.

Aşırı Salya Salgılama ve Sık Nefes Alıp Verme

Köpeğinizin stresli hissettiğinin bir diğer göstergesi de sürekli ve hızlı bir biçimde nefes alıp vermesidir. Köpekler aynı zamanda normalde salgıladıklarından daha fazla salya salgılıyorlarsa da ruhen sıkıntılı durumda olabilirler. Ayrıca köpeğinizin kendini aşırı şekilde yalaması da duygu durumundaki olumsuz değişimin belirtisidir.  

Hastalık Belirtileri Gösterme

Köpeklerde de insanlar gibi stres altındayken fiziksel hastalık durumlarındaki semptomlar görülebilir. Titreme, kusma, ishal, sürekli uyku hali, halsizlik ve aşırı şekilde tüy dökme köpeğinizin hiçbir fiziksel rahatsızlığı olmadığı halde yoğun stres hissettiği anlamına gelebilir. Bu belirtilerin yanında aşırı hareketlilik ve köpeğin ev içinde amaçsız halde sürekli olarak gidip gelmesi de strese işaret eder.

köpeklerde stres 

Köpeklerin Stresini Azaltmanın ve Stresi Ortadan Kaldırmanın Yolları Nelerdir?

– Köpeğinizin sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlamak için beslenme ve bakım ihtiyaçlarını eksiksiz olarak gidermeniz şarttır. Kaliteli köpek maması ile beslenen, günlük yeterli miktarda su tüketen, egzersizleri aksatılmayan ve tüy ile tırnak bakımları düzenli yapılan köpeklerin fiziksel ve ruhsal sağlıklarının tehlikeye girme riski azalır.

– Köpeklerin yavruyken iyi bir eğitimden geçmesi duygu durumları açısından son derece önemlidir. Daha dengeli bir ruh haline sahip olması için köpeğinize kuralları ve komutları öğretmeli, ona düzenli bir yaşam sunmalısınız.

– Köpekler doğada sürüler halinde yaşarlar ve sosyalizasyon onlar için elzemdir. Bu nedenle köpeğinizi zaman zaman kendi türlerinden diğer canlılarla ve evcillerle karşılaştırmanız onları mutlu eder. Aynı zamanda başka insanlarla da ilişki kurmak köpeğinizin sosyalleşmesine fayda sağlayarak onun stresten uzak kalmasına katkıda bulunur.

– Köpekleri yalnız bırakmamak, onlara sevgi ve ilgi göstermek ve onlarla vakit geçirmek bu sevimli canlıları moral olarak ayakta tutan faktörlerdir.

Köpeğiniz Sizi Ne Kadar Seviyor? başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.

Related Posts

Macskás mondások

Tüm Yönleriyle Kedilerde Mantar

Kediler o kendilerine yetebilen, güçlü ve görkemli yaşam tarzlarının ardında aslında son derece hassas bir bünyeye sahip canlılardır. Bu nedenle çevrelerinden kendilerine gelebilecek hastalıklara karşı da oldukça savunmasızlardır. Mantarlar, işte…

Köpeklerde Tat Alma Duyusu Nasıldır? Köpekler Hangi Tatları Alır, Hangilerini Alamaz?

Dokunma, görme, işitme ve koklama duyuları konusunda belli üstünlükleri bulunan köpekler iş tat alma duyusuna geldiğinde özellikle insanların gerisinde kalırlar. Köpekler keskin koklama duyularını tat alma açısından da devreye sokar…

Köpeklerde Ayakkabı Takıntısı ve Bu Takıntıyı Önleme Yolları

Köpekler, içgüdüsel olarak kemirmeye yatkındırlar. Kemirme davranışı köpeklerin dikkat çekme, oyun oynama, diş kaşıma ve eşyaları keşfetme arzularından kaynaklanabildiği gibi bir takıntı halini alıp sorunlu bir davranışa dönüşebilir. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *