Sıcak mevsimler, hepimiz gibi hayvanları da etkiler. Özellikle tüylü dostlarımız yaz sıcaklarından fazlasıyla bunalırlar. Bunun nedeni köpeklerin vücutlarının tüylerle kaplı olması ve beden ısılarının yüksek olmasıdır. Eğer köpeğiniz yazları halsiz ve hareketsizse sıcak havadan rahatsız oluyor demektir.
Bir köpeğin fazla ısıdan etkilendiğini anlamanın ilk yolu ise nefesine dikkat etmektir. Köpeğiniz yaz aylarında kesik kesik ve sık nefes alıyor, salya salgısı artıyorsa sıcaktan çok mustariptir. Güneş çarpmasında ise bu belirtiler artmaktadır.
Köpeğinizin deri esnekliğine bakarak da sıcaktan olumsuz şekilde etkilendiğini anlamanız mümkündür. Ense kısmındaki deriyi çektiğinizde deri buruşuk kalıyor ve eski haline dönmesi zaman alıyorsa bu durum köpeğin sıcak koşullara bağlı olarak gereğinden çok su kaybettiğine işaret eder. Ayrıca köpeklerde susuzluk belirtisi diş etlerinin koyu renge dönmesi de olabilir. Aşırı belirtiler ise ishal, kusma ve sürekli uyuma isteği biçimde seyreder.
Köpekleri yaz aylarının sıcak hava koşullarından korumak ve güneş çarpmalarını önlemek için bazı uygulamaları yapmanız gerekir.
Köpeğinize Bol Taze Su Verin
Her canlı gibi köpeklerin de her gün mutlaka bol miktarda su tüketmesi elzemdir. Köpeklerin içtiği su miktarı özellikle sıcak aylarda artırılmalı ve köpek kaybettiği suyu telafi etmelidir. Yazın köpeğinize daha çok su vermek için su kaplarını artırmanız doğru bir tercih olacaktır. Ayrıca suyun sıcaklığını da kontrol ederek su ısındıkça yenilemeniz de köpeğinizin daha çok su içmesine ve serinlemesine olanak tanır. Ama su kapları içine buz atmamalı, köpeğiniz sıcaktan çok bunaldıysa soğutuculu köpek su kabı çeşitleri arasında seçim yapmalısınız. Aynı zamanda su kaplarını hijyenik tutmayı ve her gün yıkamayı da atlamayın.
Köpeğiniz İçin Serin ve Gölgeli Alanlar Yaratın
Köpeğinizin vücut ısısını bir nebze dengelemek ve serin hissetmesini sağlamak adına yaşam alanında hava akımının gerçekleştiği yerlere konumlanmasını sağlayın. Bunun için balkon ve cam önlerini tüylü dostunuza tahsis edebilirsiniz. Fakat onun cereyanda kalmamasına özen göstermeli, klima ve vantilatör gibi cihazlardan onu uzak tutmalısınız. Ama köpeğinize tahsis ettiğiniz serin alanları önceden bu cihazlar yardımıyla soğutmanız ve köpeğiniz ortama girdiğinde kapatmanız yerinde olacaktır. Başka bir serinleme tavsiyesi ise serinletici köpek yatakları kullanmak olabilir. Eğer bu ürünlere sahip değilseniz sıcağın etkisini hafifletmek için köpeğinizi ıslak havlu ile kısa süreler boyunca sarabilirsiniz.
Bunun yanında köpeğinizi yazın dışarı çıkaracağınız vakitler akşama denk getirilmeli ve gölgeli yerler gezinti için tercih edilmelidir.
Köpeğinizi Yüzmeye Götürün
Yaz aylarında sıcak yüzünden daha az hareket eden ve dolayısıyla gerekli egzersizi yapamayan köpeklerinizi yüzmeye götürebilirsiniz. Yüzme hem çok sağlıklı bir spor hem de köpeklerin serinlemesi için en etkili yoldur. Eğer yüzmek için bir ortam yaratamıyorsanız köpeklerinize bahçe, balkon ve teras gibi ortamlarda kullandıracağınız köpek havuzları alabilirsiniz. Köpeklerin suyla oynayarak serinlemesi ve hareket etmelerine olanak yaratmanın en kolay yolu ise fıskiyeler, çeşmeler ve su püskürten cihazlar olabilir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta ise yüzme sonrasında ya da köpeğinizin suyla oynamasının ardından esintili yerlerde bulunmaması ve tüylerinin kuruduğundan emin olunmasıdır. Yoksa kuyruklu dostunuz hastalanabilir.
Köpeğinizle Yüzerken Dikkat Etmeniz Gerekenler başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.