Sağlık Rehberi

Köpekler Neden Kuyruklarını Kovalar ve Isırır?

Bazı köpeklerin sık sık kuyruklarını kovaladıklarını ve ısırdıkları görmek mümkündür. Kimi köpeklerde ise bu duruma nadir rastlanır. Kuyruk kovalama ve ısırma köpek sahipleri tarafından zararsız bir oyun gibi görülebilir. Fakat bu ısırma ve kovalama davranışı kötü bir belirti ve ciddi bir problemin habercisi de olabilir. Karşılaştığınız bu hareketin masum bir oyun mu yoksa bir rahatsızlığın işareti mi olduğunu anlamak için nedenlerini bilmek çözüm yolu bulmak açısından faydalı olacaktır.  

köpek kuyruk kovalama 

Köpeklerde Kuyruk Kovalama Davranışının Nedenleri

Köpekler, bazen hiçbir sebep yokken kendi etraflarında dönerek kuyruklarını yakalamaya ve ısırmaya çalışırlar. Köpeğiniz bunu çok nadir yapıyorsa sadece oyun oynuyor olabilir. Bunun içgüdüsel bir davranış ve eğlenceli bir oyun olduğu çıkarımına yavru köpekleri gözlemlediğimizde ulaşabiliriz. Yavru köpekler bedenlerini tanımak ve kendi sınırlarını keşfetmek için kuyruklarını kovalarlar ancak kuyruk kovalama çok sık tekrarlanıyorsa ve kendini yaralayacak şekilde sonuçlanıyorsa bir soruna dönüştüğü açıktır. Daha çok büyük ırk köpeklerde rastlanılan kuyruk kovalama ve ısırma davranışı çeşitli nedenlere dayanmaktadır. Bu nedenler psikolojik ve fiziksel rahatsızlıklardan kaynaklıdır.

Fiziksel Nedenler

Köpeklerin kuyruklarını yakalamaya çalışmaları ve ardından da kuyruğu kendilerini yaralayacak biçimde ısırmaları fiziksel bir rahatsızlığın işareti olabilir. Köpekte bu davranış esnasında hırlama, havlama ve agresyon gösterme de varsa durum ciddi demektir. Kuyruk bölgesinde ortaya çıkan mantar, pire ve kene gibi parazitler, alerji ya da başka bir deri hastalığı nedeniyle köpekler kuyruklarını ısırarak kaşımaya çalışırlar. Özellikle alerjik durumların tespiti çok zordur. Bu nedenle köpeğinizin neye alerjisini olabileceğini gözlemlemeniz gerekir. Alerji dışında köpeğiniz kuyruğundaki bir yaradan muzdarip de olabilir. Ayrıca dış parazitler, omurga sorunları ve bağırsak hastalıklarının sebep olduğu bir rahatsızlık da köpeğiniz kuyruğuna yönelmesine neden olur.

Psikolojik Nedenler

Herhangi bir fiziksel sorunu olmadığı halde köpeğiniz kuyruğunu yakalamaya ve ısırmaya devam ediyorsa bunun kaynağı psikolojiktir. Köpekler, strese girdiklerinde ve mutsuz olduklarında bu davranışta bulunabilirler. Can sıkıntısını gidermek, küçük alanlarda yaşamanın bunalımdan kurtulmak, yalnız kaldığı ve sosyalleşemediği için oyun arayışına girmek kuyruk kovalamanın olası psikolojik nedenleridir. Ayrıca dışarı çıkmayan ve sürekli kapalı mekanlarda kalan köpeklerde de bu harekete çok sık rastlanır. Nedeni ne olursa olsun kuyruk kovalama ve ısırma davranışını keşfeden köpeklerde bu hareketin çokça tekrarlanması süreklilik arz ederse obsesyon haline gelebilir.

 köpek kuyruk ısırma

Köpeklerinin Kuyruk Kovalama ve Isırma Davranışını Önlemenin Yolları

Köpeğinizin kuyruk kovalaması ve ısırması çok fazla tekrarlanıyor ve köpeğiniz aslında bunu oyun oynamak için yapmıyor, kendine zarar veriyorsa bu davranışın sönümlenmesi gerekir. Köpeğiniz için olumsuz sonuçlar doğuracak bu hareketin önüne geçmek için önce nedenlerini tespit etmeniz gerekir. Köpeğinizi iyice gözlemledikten sonra fiziksel bir sıkıntısı olup olmadığını anlamak ve bu konuda veteriner hekiminizden destek almak zaruridir.

Eğer sorun psikolojik kaynaklıysa köpeğinizle geçirdiğiniz zamanı arttırmalı ve köpeğinizin ne derece mutlu olduğuna bakmalısınız. Köpekler küçük mekanlarda kapalı kalmaya uygun canlılar değillerdir. Onu daha çok dışarı çıkarmaya, sosyalleşmesini sağlamaya ve yalnız bırakmamaya özen göstermelisiniz. Ayrıca köpeğinize sevgi göstermeniz ve ona zaman zaman köpek ödül mamaları vermeniz de onu mutlu edecektir.  

Köpeklerde Davranış Bozuklukları ve Çözümü hakkındaki yazımız da ilginizi çekebilir.

Related Posts

Macskás mondások

Tüm Yönleriyle Kedilerde Mantar

Kediler o kendilerine yetebilen, güçlü ve görkemli yaşam tarzlarının ardında aslında son derece hassas bir bünyeye sahip canlılardır. Bu nedenle çevrelerinden kendilerine gelebilecek hastalıklara karşı da oldukça savunmasızlardır. Mantarlar, işte…

Köpeklerde Tat Alma Duyusu Nasıldır? Köpekler Hangi Tatları Alır, Hangilerini Alamaz?

Dokunma, görme, işitme ve koklama duyuları konusunda belli üstünlükleri bulunan köpekler iş tat alma duyusuna geldiğinde özellikle insanların gerisinde kalırlar. Köpekler keskin koklama duyularını tat alma açısından da devreye sokar…

Köpeklerde Ayakkabı Takıntısı ve Bu Takıntıyı Önleme Yolları

Köpekler, içgüdüsel olarak kemirmeye yatkındırlar. Kemirme davranışı köpeklerin dikkat çekme, oyun oynama, diş kaşıma ve eşyaları keşfetme arzularından kaynaklanabildiği gibi bir takıntı halini alıp sorunlu bir davranışa dönüşebilir. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *