Sağlık Rehberi

Köpekler Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

İnsanlara binlerce yıldır dostluk eden köpekler hakkında birçok araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalar sayesinde köpeklerle ilgili fazlaca bilgi edinilmiştir. Fakat kuyruklu dostlarımız hakkında aslında bilimsel hiçbir temeli olmayan bazı çıkarımlar da kulak kulaktan yayılmaya halen devam ediyor. Elimizde bir kanıtımız olmamasına rağmen köpeklerin sağlığı, davranışları ve alışkanlıkları konusunda yanlış inançlara sahibiz. İşte köpekler hakkında doğru bilinen yanlışlar.

köpekler hakkında 

1-Köpekler Hasta Olduklarında Ot Yerler

Köpekler hakkında en çok bilinen efsanese sadık arkadaşlarımızın hastayken ot yiyerek kendilerini tedavi ettikleridir. Bu mit haline gelmiş bilgi pek de doğru değildir. Köpekler ağırlıklı olarak etle beslendikleri için ot yemeleri bize garip gelebilir. Ama bir köpek bazen sadece tadını sevdiği için ot yer. Yani köpekler hastalıklarını tedavi etmek için değil, farklı bir besinin tadına bakmak için otlara yönelebilirler. Ama çok fazla ot köpek tarafından sindirilemez ve köpek yediği otlar nedeniyle kusar. Bu da aslında hiçbir rahatsızlığı olmayan köpeğin hasta sanılmasına neden olabilir.

 

2-Köpekler Yaralarını İyileştirmek İçin Yalarlar

Köpeklerin vücutlarında bir yara varsa o bölgeyi yaladıklarını hemen herkes gözlemlemiştir. Bu köpeklerin vücut dengesini korumak için yaptıkları içgüdüsel bir harekettir. Yarayı yalamak bir yere kadar köpek için faydalıdır. Çünkü köpeklerin dili antiseptiktir ve yaranın temizlenmesine yardımcıdır. Fakat yaranın temizlenmesi iyileşme için yeterli bir şart değildir. Ayrıca köpeğin salyası gereğinden fazla şekilde yarayla temas ederse yarayı derinleştirebilir. Dolayısıyla köpekler iyileşmek için yaralarını yalar, ifadesi bilimsel olmaktan uzaktır.

 

3-Köpeklerin Burunları Islaksa Sağlıklıdırlar

Kuru ve sıcak burunlu köpeklerin hasta olduğu düşüncesi de köpekler hakkında yaygın olarak bilinen mitlerden biridir. Köpeğiniz yaz sıcağında ya da fazla koşup hareket ettiğinde vücut ısısı yükseldiği için burunda kuruma yaşayacaktır. Islak burunlu bir köpeğin ise tamamen sağlığı olduğunu söylemek imkansızdır. Köpeklerin ateşi çıksa bile burunları ıslak kalabilir.

 köpekler doğru bilinen yanlışlar

4-Kuyruğunu Sallaması, Köpeğin Mutlu Olduğunu Gösterir

Konuşma yetisi olmayan canlılar olarak köpekler duygularını kuyruk hareketleri ile belli ederler. Fakat tek başına kuyruk sallama, köpeğin hissettikleri konusunda doğru sonuç vermeyebilir. Köpekler kuyruk sallama hareketini her zaman mutlu oldukları için yapmazlar. Sinirli ve saldırmaya hazır bir köpek de kuyruğunu sallayarak tepkisini gösterebilir. Kuyruk hareketleri ile birlikte kulakların konumu ve köpeğin gövdesinin aldığı şekil gibi birçok kriter köpeğin duygularının göstergesidir.

 

5-Dişi Köpekler Kısırlaştırılmadan Önce En Az Bir Kez Doğum Yapmalıdır

Köpekler insanlar gibi üreme isteğine sahip canlılar değillerdir. Üreme hayvanlarda içgüdüsel yani bilinçsiz şekilde gerçekleşir. Ayrıca bir köpeğin üremesinin sağlığına ya da ömrünün uzamasına hiçbir katkısı da yoktur. Kısırlaştırılmayan köpeklerde kanser riskinin arttığı da bilinen bir gerçektir. Köpekleri kısırlaştırmak sokak hayvanlarının azalması ve köpeklerin kanserden korunması için gereklidir. Dolayısıyla köpeğinizi kızgınlık dönemine girmeden ya da ilk kızgınlık sürecini atlattıktan sonra kısırlaştırmanızda herhangi bir sakınca yoktur. Burada atlanmaması gereken nokta kısırlık operasyonundan sonra obeziteyi önlemek adına köpeğinizi kısırlaştırılmış kuru köpek mamaları ile beslemenizdir.

 

6-Köpekler Siyah Beyaz Görür

Köpekler, sandığımız gibi sadece siyah ve beyaz görmezler. Köpeklerin gözünde bulunan ışık alıcılar onların görmesini sağlar. Bu alıcıların bir kısmı sadık dostlarımızın renkleri görmelerini sağlar. Yani köpekler tüm renkleri göremeseler de bazı renkleri ayırt etme yetisine sahiptirler. Örneğin bir köpek yeşil ile sarı rengi ayıramazken, kırmızı rengi tespit edebilir.

Köpekler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Köpekler Dünyayı Nasıl Görüyor? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Related Posts

Macskás mondások

Tüm Yönleriyle Kedilerde Mantar

Kediler o kendilerine yetebilen, güçlü ve görkemli yaşam tarzlarının ardında aslında son derece hassas bir bünyeye sahip canlılardır. Bu nedenle çevrelerinden kendilerine gelebilecek hastalıklara karşı da oldukça savunmasızlardır. Mantarlar, işte…

Köpeklerde Tat Alma Duyusu Nasıldır? Köpekler Hangi Tatları Alır, Hangilerini Alamaz?

Dokunma, görme, işitme ve koklama duyuları konusunda belli üstünlükleri bulunan köpekler iş tat alma duyusuna geldiğinde özellikle insanların gerisinde kalırlar. Köpekler keskin koklama duyularını tat alma açısından da devreye sokar…

Köpeklerde Ayakkabı Takıntısı ve Bu Takıntıyı Önleme Yolları

Köpekler, içgüdüsel olarak kemirmeye yatkındırlar. Kemirme davranışı köpeklerin dikkat çekme, oyun oynama, diş kaşıma ve eşyaları keşfetme arzularından kaynaklanabildiği gibi bir takıntı halini alıp sorunlu bir davranışa dönüşebilir. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *