Sağlık Rehberi

Köpekler Neden Kusar? Köpek Kusmasına Önlemler

Köpek sahiplerinin köpekleriyle ilgili en çok endişelendiği konulardan biri sevimli dostlarının kusmalarıdır. Bilindiği gibi köpekler, kediler gibi kendilerini yalayarak temizleyen canlılar değildirler. Bu nedenle tüy yutma problemi onlarda görülmez ve bu sebepten ötürü kusmazlar. Köpeklerin kedilere nazaran çok daha sağlam bir mideleri vardır ve kusma köpeklerde önemlidir. Çünkü köpekler, yiyecekler konusunda çok seçici değildir ve bozuk yiyecekler ile zararlı yiyecekleri de ayırt etmeden yiyebilirler. Fakat yediklerini diğer canlılara göre daha kolay sindirebildiği için eğer kusuyorlarsa bunun önemli bir nedeni olabilir. Ama unutmayın ki her canlı gibi köpekler de kusabilir ve bunun nedeni sadece çok yemiş olmalarıdır ya da yedikleri gıdaların onları rahatsız etmesi de mümkündür. Dikkat etmeniz gereken nokta, köpeğinizin kusmasının aralıklarla ya da sürekli olarak tekrar etmesidir. Hele de köpeğinizin kusmuğunda kan varsa durum çok ciddi demektir.

>> Köpek Eşyaları

köpeklerde kusma

Köpekler, mide sorunlarının yanında güneş çarpmalarında, herhangi bir enfeksiyon kaptıklarında, bağırsak parazitleri olduğunda, üşüttüklerinde kusarlar. Herhangi bir hastalığa yakalanmadığı halde kusuyorsa bunun nedenleri oldukça basit olabilir. Örneğin, günü geçmiş yemekler köpeğinize dokunmuş olabilir ya da köpeğiniz kemik benzeri sert bir nesneyi vücudundan atmaya çalışırken kusabilir. Beklemediğiniz biçimde köpeğinizin kusma sebebi yabancı bir maddeyi yutması da olabilmektedir. Mide sindiremediği her şeyi kusma eğilimde olup sistemi koruma yönelik davranacak ve kusma gerçekleşecektir. 

köpekler neden kusar

En zararsız haliyle köpeğiniz, çok mama yediği ya da mamaları hızlı yediği için de kusabilir. Köpeklerin kusmasının bir başka sebebi de deniz suyudur. Köpekler, denize girdiklerinde tuzlu su yuttukları için rahatsız olurlar ve kusarlar. Kusma aynı zamanda bir korku emaresi olarak da görülebilir ve araba tutması gibi nedenlerle de köpeklerde kusma görülebilir.

>> Köpek Ödül Bisküvileri

köpek kusma

Köpeklerde Kusma Problemine Karşı Alınacak Önlemler

Köpek sahiplerinin yapması gereken, köpek kustuğu anda kusmuğuna bakıp yabancı bir madde, ot ya da sert bir gıdanın olup olmadığını anlamaya çalışmaktır. Bu, köpeğin kusma nedenini de ortaya koyar. Köpeğiniz parçacıklı ve az miktarda kusuyorsa bilmeniz gereken şey, yediği şeyin ona dokunduğudur. Bu durum gıdaların gününün geçtiğinin ya da köpeğin çok hızlı ve fazla gıda tükettiğinin işaretidir. Bu durumda köpeğinizi gözlemledikten sonra sindiremediği gıdaları ona vermemeniz ve mama porsiyonlarını azaltmanız gerekir. Aslında köpeklere kaliteli köpek mamaları dışında ek gıda vermeniz önerilmez.

köpek kusma önlemleri

Köpeklerde yemek sonrası yapılan yoğun egzersiz de kusmaya neden olabilir. Köpeğinizin egzersiz saatlerini değiştirip yemek sonrasında mamayı sindirebilmesi için ona zaman tanımak sorunu çözecektir.

Fakat köpeğinizin kusmuğunda kan varsa veya kusma iki gün boyunca tekrarlanıyor ve köpeğiniz halsizlik, kilo kaybı gibi hastalık belirtileri de gösteriyorsa mutlaka veterinerinizden yardım almanız gerekir.

Bu içeriğimizi de mutlaka okuyun: Kedi ve Köpek Mamaları Neden Taze Olmalı?

Related Posts

Macskás mondások

Tüm Yönleriyle Kedilerde Mantar

Kediler o kendilerine yetebilen, güçlü ve görkemli yaşam tarzlarının ardında aslında son derece hassas bir bünyeye sahip canlılardır. Bu nedenle çevrelerinden kendilerine gelebilecek hastalıklara karşı da oldukça savunmasızlardır. Mantarlar, işte…

Köpeklerde Tat Alma Duyusu Nasıldır? Köpekler Hangi Tatları Alır, Hangilerini Alamaz?

Dokunma, görme, işitme ve koklama duyuları konusunda belli üstünlükleri bulunan köpekler iş tat alma duyusuna geldiğinde özellikle insanların gerisinde kalırlar. Köpekler keskin koklama duyularını tat alma açısından da devreye sokar…

Köpeklerde Ayakkabı Takıntısı ve Bu Takıntıyı Önleme Yolları

Köpekler, içgüdüsel olarak kemirmeye yatkındırlar. Kemirme davranışı köpeklerin dikkat çekme, oyun oynama, diş kaşıma ve eşyaları keşfetme arzularından kaynaklanabildiği gibi bir takıntı halini alıp sorunlu bir davranışa dönüşebilir. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *