Köpek sahiplenmek çok keyifli olsa da ciddi bir sorumluluktur. Köpekler, diğer evcil hayvanlardan farklı olarak evde yaşamak için eğitilmeye ihtiyaç duyarlar. Özellikle tuvalet eğitimini vermek hem gerekli hem de zor bir iştir. Kedilerde çok kolay olan tuvalet eğitimi, doğaları gereği kendilerini temizlemek konusunda yetenekli olmayan köpekleri zorlayıcı bir etkinliktir. Bu konuda sahiplerinin işini pek de kolaylaştırmayan köpeklere tuvalet eğitimi vermek için önce köpek sahiplerinin bilgilenmesi şattır. Yoksa bir köpekle yaşamak eziyete dönüşebilir.
Köpeklere Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Verilmeli?
Köpekler, tüm alışkanlıklarını yavruyken kazanırlar. Bu nedenle bir köpek sahiplenecekseniz yavru olması ve anne sütünden yeni kesilmiş bulunması ona tuvalet eğitimi ve diğer eğitimleri vermeniz için ideal zamandır. Sahiplendiğiniz köpek yavru olmasa da korkulacak bir şey yok. Her yaştan ve her cinsten köpek, tuvalet eğitimi alabilir. Burada önemli olan sabırlı olmanızdır. Tuvalet eğitimi köpeğinizi eve getirdiğiniz andan itibaren başlamanız gereken bir aktivitedir. Onu eve ilk getirdiğinizde mutlaka evi tanımasını sağlamalı ve tanıma esnasında yanından ayrılmamasınız. Çünkü köpekler içgüdüsel olarak kendilerine ait yerleri işaretleyip bölgelerini belirlemek isterler. Bu nedenle yaşayacakları mekâna kokularının sinmesi için idrar bırakma eğilimde olacaklardır. Bu eğilim özellikle erkek köpeklerde vardır. Bunun önüne geçmek için onu eğitime hazırlayacağınız süre boyunca gözünüz hep üzerinde olmalıdır.
>> Köpek Tuvalet Eğitim Ürünleri
Tuvalet Yerini Belirleyin
Tuvalet eğitiminde yapılması gereken ilk şey köpeğinizin dışkılayacağı yeri belirlemektir. Öncelikle bu yerin evinizin dışında mı içinde mi olacağına karar vermelisiniz. Yani köpeğiniz mama yedikten ve su içtikten sonra evin içinde bir tuvalete sahipse evde belirlediğiniz yere gidecek, evin dışında dışkılıyorsa mama ve su sonrası çıkış kapıya gidip onu dışarı çıkarmanızı bekleyecektir. İki tuvalet seçeneğiniz olduğuna göre iki farklı eğitim söz konusudur. Fakat, özellikle büyük ırk köpeklerin eve dışkılaması mümkün olmadığı gibi bu durum sizin için de sağlıklı değildir. Bu nedenle küçük ya da büyük tüm köpek ırklarının dışarıya dışkılaması önerilir. Tuvaletin dışarıda olması hem evin hijyenini hem de sizin sağlığınızı korurken köpekler için de faydalıdır. Tuvalet ihtiyacını gidermek için onu dışarı çıkardığınızda bu vesile ile köpeğiniz egzersiz ihtiyacını da giderecektir. Biz bu yazımızda dış tuvalet eğitiminden bahsedeceğiz.
Tuvalet Zamanlarına Koşullanmasını Sağlayın
Köpek beslemek düzenli bir hayat gerektirir. Siz ne kadar düzenli ve planlı yaşarsanız köpeğinizin de o düzene alışması o kadar kolay olur. Köpeğiniz ne zaman dışarı çıkacağını bilir ve koşullanırsa tuvalet eğitimi o kadar kolay hale gelir. Yani köpeğinize mama vereceğiniz zamanı net bir şekilde belirleyip bunu her gün aynı saatte yaparsanız köpeğiniz de buna alışacaktır. Sabahları mamasını yedikten hemen sonra telaşla etrafında daireler çizerek yeri koklamaya başlar. Mama yiyip ardından su içerler ve hemen tuvalete gitmek isterler. Bu durumda onu hemen hazırlayıp dışarı çıkarır ve dışkılamadan eve geri getirmezseniz tuvalet eğitimde ilk olumlu adım atılmış olur.
Köpekler, alışkanlıklarına bağlı hayvanlar oldukları için dışarıda da aynı yere dışkılamak isteyeceklerdir. Bu nedenle her gün aynı saatte ve aynı yerlerden geçmeniz önemlidir. Bu sayede köpeğinizin dışkıladığı yeri ve dışkılama zamanını da tespit etmiş olursunuz. Burada önemli bir nokta da köpeğiniz bu düzene alışıncaya kadar her dışkılamasında ona köpek ödülü vermenizdir. Ama bu ödülü başka hiçbir zaman kullanmayın. Mama verme işini akşamları da aynı düzende tamamlayıp onu hemen dışarı çıkarırsanız tuvalet eğitimine köpeğinizi doğal olarak koşullandırmış olursunuz. Bu koşullanma ile kendinizi yormadan ve köpeğinizi üzmeden dış tuvalet eğitiminde başarı sağlayabilirsiniz.
Kazalara Karşı Sabırlı Olun
Yetişkin köpekler, tuvaletlerini tutma konusunda başarılıdır ama yavru köpekler tuvaletlerini uzun süre tutamayabilirler. Bu durumda köpek pedlerinden ya da köpek tuvaletlerinden edinip kazalara karşı önlem almanız gerekir.
Eğer köpeğinizin tuvaletini kaçırmasını istemiyorsanız ona belirlediğiniz öğünler dışında mama vermeyin ve mama miktarını asla aşmayın. Zaman zaman size tepki vermek için, heyecanlandığında, korktuğunda ya da herhangi bir hastalık sonucunda tuvaletini tutamayabilir. Bu durumda asla sinirlenmeyin ve sabırlı olun. Bu durumlar için belirlediğiniz “Hayır” gibi bir sözcüğü yüksek sesle söylemek işinize yaracaktır. Ayrıca yaşadığınız evdeki hijyen köpeğe tuvaletini dışarı yapması gerektiğini anlatır. Yani köpeğiniz evde dışkı ya da idrar kokusu alırsa evde tuvalet ihtiyacını giderebileceğini düşünür. Bunun önüne geçmek için evinizin temiz olmasını sağlayın ve tuvalet ile banyo kapılarını kapalı tutarak köpeğinizin bu mekanlara girmemesini özen gösterin.
Köpek cinsleri ve köpek ırkları hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız Petihtiyac.com/kopek-cinsleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.