Mükemmel birer evcil hayvan olarak bilinen Cüce Tavşanları; minik boyutları, titizlikleri ve sakin doğaları sayesinde hayvan severlerin gözdesi olmayı başaran canlılardan biridir. Cüce Tavşanlarının ufak ebatları dışında ilgi çeken diğer özellikleri yumuşacık tüyleri ve sevimli yüzleridir. Diğer tavşan ırklarından ise kısa kulakları ve düz burunları ile ayrılırlar. İlk kez 1940 yılında Hollanda’da yetiştirilmeye başlanan bu tavşanlar melezleme yoluyla elde edilmiştir. Hollanda Cüce Tavşanı adı ile de bilinen Cüce Tavşanları son derece enerjik ve aktif hayvanlardır. İnsanlarla ve diğer evcillerle fiziksel temastan kaçınan bu küçük canlılar şaşırtıcı biçimde tuvalet eğitimi alabilirler.
Cüce Tavşanı Genel Özellikleri
- Anavatanları Hollanda’dır.
- En küçük tavşan türleri arasında yer bulurlar. Ağırlıkları 500 gram ila 1,5 kilogram arasında değişen değerler alır.
- Minik boyutlu olmaları hormon eksikliğinden kaynaklanır.
- Kulakları diğer tavşan türlerinden farklı olarak kısadır. Bu karakteristik özellikten başka burunlarının düz olması da ayırt edici nitelikleridir.
- Başları vücutlarına göre bir nebze küçüktür.
- Tüy renkleri beyaz başta olmak üzere siyah, kahverengi, gri ve krem renk olur.
- Kürkleri yumuşacık, dokunulduğunda ipeksi bir his bırakan sık tüylerden oluşur. Tüylerinin uzunluğu ise orta boydur.
- Tuvalet eğitimi alabilirler.
- Oldukça enerjik hayvanlardır. Çok hızlı hareket ederler.
- Egzersiz yapmaları çok önemlidir, yoğun şekilde egzersize gereksinim duyarlar.
- Ürkek canlılar oldukları için yüksek ve ani seslerden tedirgin olurlar. Ayrıca yüksek yerlerde bulunmak da onları korkutur ve huysuzlaştırır. Bu nedenle kucağa alınmaları pek tavsiye edilmez.
- Strese girme konusunda oldukça hassastırlar.
- Tehlike anında agresif tavırlar gösterebilirler.
- Oyun oynamayı çok severler.
- Yalnız kalmakla ilgili sıkıntı yaşamaz, sahiplerinden çok fazla ilgi beklemezler.
- Kendi kendilerini temizleyen titiz hayvanlardır.
- Tüy bakımları düzenli olarak yapılmalı, hassas olan gözleri ve kulakları gün aşırı temizlenmelidir.
- Ortalama yaşam süreleri 11 yıldır.
Cüce Tavşanı Bakımı
Evinizde pek fazla ilgi beklentisi olmayan, temiz ve sakin bir canlı beslemek istiyorsanız Cüce Tavşanı ideal bir seçim olacaktır. Fakat bu tavşanlar diğer akrabaları gibi ürkek canlılar oldukları için kendilerini güvende hissedecekleri alanlara evin içinde de ihtiyaç duyarlar. Dolayısıyla bu hayvanlar özel tavşan kafesleri içinde beslenmeli ve zaman zaman kafesten dışarı salınmalıdırlar. Kafes içerisinde oyuncak bulundurulması ise şarttır. Zira Cüce Tavşanları çok aktif ve enerjik canlılar oldukları için onları harekete geçirecek ve egzersiz yapmalarını sağlayacak aparatlara çok fazla ihtiyaç hissederler.
Cüce Tavşanı bakımında tüylerin düzenli taraması, göz ve kulakların sürekli temizlenmesi ile beslenme konuları ayrı bir özen ister. Cüce Tavşanlarının tüyleri düğüm olmaması için belirli aralıklarla taranmalı, kulak ve göz enfeksiyonlarından uzak kalmaları için bu bölgeler temizlenmelidir. Bu tavşanların diyeti saman, yeşillik ve yemlerden oluşmalıdır.
Cüce Tavşanlarının kısırlaştırılmaları önerilir. Bunun nedeni doğası gereği sakin olan bu hayvanların özellikle üreme dönemlerinde kendi bölgelerini korumak için agresifleşerek strese girebilmeleridir. Kısırlaştırıldıklarında çok daha huzurlu ve agresyon ile stresten uzak kalırlar. Bu da Cüce Tavşanlarının daha sağlıklı ve uzun bir ömür sürmesini sağlar. Ayrıca bölge belirlemek için ev içine idrar yapmalarının da önüne böylece geçilmiş olur.
Hollanda Lop Tavşanı Özellikleri ve Bakımı hakkındaki yazımız da ilginizi çekebilir.