Evcil hayvan besleyenlerde ve dört ayaklı dostlarımızla yakın teması olanlarda tüylerden kaynaklanan alerjik reaksiyonlar görmek mümkündür. Özellikle kedi ve köpeklerin tüyleri insanlarda ciddi belirtileri olan alerjilere neden olmaktadır. İnsanlarda görülen bu reaksiyonlar sadece tüylerden kaynaklanmaz. Kedi ve köpeklerin salyası, tükürüğü, deri döküntüleri ve hatta dışkılarında mevcut olan proteinler de insanlara alerji yapabilir. Söz konusu alerjenler çoğunlukla hava yoluyla solunduğunda rahatsızlık verir.
Alerjik kişilerin vücutları sadece kedi ya da köpeklere değil, balık ve kaplumbağa gibi hayvanlara da reaksiyon verebilir. Daha çok kedi sahiplerinde gözlemlenen alerji, kişiden kişiye değişen şiddetlerde olabileceği gibi kedinin cinsine ve tüy yapısına göre de farklılık gösterir.
Evcil Hayvan Alerjisinin Belirtileri
Hayvanların bulunduğu ortama girildiğinde birkaç dakika içinde bile belirti gösteren alerjik reaksiyonlar, herkeste farklı seyretmek suretiyle 12 saate kadar daha da ağırlaşabilir ve hayvanın bulunduğu ortamdan uzaklaşılsa dahi semptomlar belirgin şekilde devam edebilir. Eğer evcil hayvanlarla temasınız sırasında ya da sonrasında boğaz kaşıntısı, gözlerde sulanma, öksürük, göz kızarması ve kaşıntısı, burun akıntısı ya da tıkanıklığı, hapşırma, nefes daralması, dilde kaşıntı ve şişme, deride kabarma, kızarma ve döküntü gibi belirtiler gösteriyorsanız evcil hayvanlara karşı alerjiniz var demektir.
Bu durumda ilk alınacak önlem, ortamdan uzaklaşmak ve temiz havaya çıkmaktır. Belirtiler azalsa da hayvanların bulunduğu ortama bir süre girmemeniz tavsiye edilir. Alerji geçici bir durum değildir. Ömür boyu devam eden bu sürece bağışıklık kazanmanız da neredeyse imkansızdır. Bu noktada evcil hayvanınızdan ayrılmak zorunda olduğunuzu düşünebilirsiniz. Ama günümüzde birçok insan çok şiddetli seyreden alerjileri olmasına rağmen aldıkları doğru önlemlerle rahatsızlık duymadan evcil dostlarına yaklaşabilmekte hatta aynı evde yaşayabilmektedir.
Evcil Hayvan Alerjisinden Korunma Yöntemleri
Hayvanların tüy, dışkı, salya veya tükürük gibi vücut sıvılarına fiziksel reaksiyonlar gösteriyorsanız bir uzmana başvurmalı ve alerji testi yaptırmalısınız. Alerjiniz teşhis edildikten sonra doktorunuzun belirlediği alerji ilaçlarına başlamalısınız. Bu ilaçlar, sürekli kullanılabildiği gibi belirtileri gösterdiğinizde de alınabilir. Evcil dostunuzu kendinizden tamamen uzaklaştırmak da bir çözümdür fakat hayvan dostları genellikle bu çözüme sıcak bakmazlar. Bunun yerine ilaçlarınızı düzenli olarak alıp diğer önlemleri uygulayabilirsiniz. Evcil hayvanların yaşadığı evlerde alerjik bireyler olmasa da ortam her gün mutlaka havalandırılmalıdır. Havalandırma günde iki kez sabah ve akşam olarak yapılırsa daha sağlıklı bir sonuç alınır.
Yattığınız odadan hayvanınızı uzak tutmanız da ek yöntemlerden biridir fakat sevimli dostunuzu geceleri de olsa kendinizden uzaklaştırmak istemeyebilirsiniz. Köpek ya da kedinizi haftada bir yıkamanız da alerjinizin azalması açısından yararlı bir önlemdir. Ancak alerjik kişiler hayvanları yıkama sırasında çok daha fazla etkilenecekleri için hayvana alerjisi olmayan birinden yardım almanız yerinde olacaktır. Ayrıca kedi ya da köpeğinizin oyuncaklarını, yataklarını ve eşyalarını da düzenli aralıklarla yıkamanız sizi çok rahatlatacaktır.
Eşyalar, çok fazla tüy tuttuğu için alerjinizi azdıran en önemli unsurlardır. Koltuk ve halı gibi tüy ve toz barındıran eşyaların üzerine örteceğiniz örtülerle hijyen sağlamayı kolay hale getirebilirsiniz. Bu eşyaları azaltarak da alerjinizi en aza indirip evcil dostunuzla yaşamaya devam edebilirsiniz. Kedi ve köpeklere verilen ek gıdalar da tüy dökülmelerine neden olacağından alerjinizi artırabilir. Bu nedenle evcil dostlarınız için sadece kaliteli mamaları kullanın.
Yeni bir köpek sahiplenmeyi düşünüyorsanız Köpeklere Tuvalet Eğitimi Vermenin En Etkili Yolları başlıklı blog yazımızı mutlaka okuyun.