Büyük kulakları, kısa tüyleri ve sağlam gövdesi ile yabani bir kediye benzeyen Chausie, 1995 yılında ayrı bir cins olarak kabul edilmiş yeni bir kedi ırkıdır. Chausie kedilerinin kökenleri üzerine farklı görüşler bulunmaktadır. Bir görüşe göre bu kedilerin ataları Fransa’nın yerel kedileri ve vahşi bir kedi olan Sazlık kedisidir. Chausie kedilerinin birçok farklı evcil kedi cinsi ile yabani orman kedilerinin melezlenmesinden ortaya çıktıkları da başka bir söylemdir. Bu kedilerin köken tartışmasında Habeş kedilerinin de adı geçer. Zira Chausie kedisi, fiziksel olarak Habeş kedilerine benzer. Vahşi kökenlerine rağmen sevecen oldukları bilinirler. Oldukça sağlıklı ve zeki hayvanlardır.
Chausie Kedi Irkı Genel Özellikleri
- Kökenleri Mısır’a dayanan bu kediler Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa’da üretilmektedirler.
- Ataları vahşi kediler ile farklı evcil kedi cinslerinden oluşur.
- İri kedi ırkları arasında yer alırlar. Yabani kediler gibi uzun bacaklara ve iri, güçlü bir gövdeye sahiptirler. Erkekleri 14 kilogram ağırlığına kadar çıkabilirken dişi Chausie kedilerinde bu sayı 10 kilogram ile sınırlıdır. Erkeklerinin boyu 50 santimetre, dişilerin ise 40 santimetre kadardır.
- Kulakları dik, büyük ve daireseldir.
- Kısa ve sık tüyleri kahverengi ile koyu krem tonlarındadır. Bazı türleri vahşi kedilerin sahip olduğu desenleri gövdelerinde taşır.
- Av yetenekleri çok gelişmiştir.
- Çok zeki, meraklı ve öğrenmeye açık kedilerdir.
- Eğitilebilmeleri ile diğer kedi cinslerinden ciddi bir farklılık gösterirler.
- İnsanlara çok bağlı ve sadık kedilerdir.
- Yabani görünümüne rağmen son derece nazik ve sevecen hayvanlardır.
- Duygusal olarak çok hassas ve insan hislerine duyarlı canlılardır.
- Uzun süre yalnız kalamazlar. Yalnız hissettiklerinde depresyona girebilir ve agresifleşebilirler.
- Dişi bir Chausie kedisi bir doğumda 6 ile 8 yavru dünyaya getirir.
- Temizlik konusunda hassas kedilerdir. Mama ve su kapları ile yaşam alanları düzenli olarak temizlenmelidir.
- Genellikle dayanıklı kediler olmalarına karşın genetik olarak kalp ve böbrek rahatsızlıklarına yatkındırlar. Kemik ve eklem hastalıkları da bu kediler de görülebilir.
- Ortalama yaşam süreleri 14 yıldır.
Chausie Kedi Irkı Bakımı
Vahşi görünümlerinin tersine sevecen, duyarlı ve sahiplerine çok bağlı olan Chausie cinsi kedilerin bakımı zor değildir. Uzun süre yalnız bırakmadığınız, ilgi ve sevgi ihtiyaçlarını eksik etmediğiniz sürece bu kediler son derece mutlu ve neşeli olacaklardır. Sosyal ve şefkatli canlılar oldukları için diğer evcillerle de iyi anlaşırlar. Fakat vahşi genlerinin de getirdiği bir özellikle muhteşem birer avcı oldukları için bu kedilerin ev arkadaşları kuş, balık, tavşan ya da hamster gibi canlılar olmamalıdır. Ev dışında yaşamaya uygun olmayan bu ırk, pencere ve balkon önünden geçen kuş ve böcekleri yakalamak isteyecektir. Bu da olası kazalara davetiye çıkarabilir. Bunun için bir Chausie kedisi sahiplenmeyi düşünüyorsanız evinizden kedi güvenlik ürünleri ile kedi cam korumalarını eksik etmemiz gerekir.
Tüyleri kısa olduğu ve çok tüy dökmedikleri için haftada bir ya da iki kez fırçalamanız yeterli olan Chausie kedisini yıkamanıza lüzum yoktur. Tüy bakımı konusunda sizi zorlamayacak olan bu kedi cinsi, iri kediler sınıfına girdiğinden çok küçük evlerde yaşamakta zorlanırlar. Beslenmeleri ise diğer kedilerden farklı değildir. Fakat çok hareketli oldukları için proteini yüksek kedi kuru mamaları ile beslenmeleri gerekir.
Kökenleri vahşi kedilere dayanan bir diğer kedi cinsi Savannah Kedisi ile ilgili yazımız da ilginizi çekebilir.