Bakım

Donskoy Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Donskoy kedi ırkı, 1980’li yıllarda Rusya’nın Donskoy kentinde keşfedilmiş yeni bir kedi türüdür. Devon Rex ve Sfenks kedileri gibi tüysüz kediler sınıfına giren bu kediler, Tüysüz Rus Kedisi olarak da bilinirler. Dünyada ender bulunan bir kedi cinsidir. Tüysüz olmasından başka bir diğer karakteristik özellikleri de ayak parmaklarının perdeli olmasıdır. Arka bacakları, ön bacaklarına göre daha uzun olduğu için çok yükseğe sıçrayabilmeleri de onları diğer kedi cinslerinden ayırır. Sıra dışı görünümlerinin tersine iyi huylu ve neşeli kediler olan Donskoy kedileri, aynı zamanda barışçıl ve dost canlısı hayvanlardır.

>> Kedi Mamaları

 donskoy kedisi

Donskoy Kedisi Genel Özellikleri

  • Rusya’nın Don Nehri’ne kıyısı olan küçük şehri Donskoy anavatanlarıdır.
  • Orta irilikte kedilerdir. Yükseklikleri 20 ila 25 santimetre arasında değişirken ağırlıkları ortalama 4 kilogramdır.
  • Tüyleri yok denecek kadar az ve seyrektir.
  • Tüyleri ve tenleri her renk olabilir.
  • Ayak parmakları perdelidir.
  • Kaslı ve çevik bir gövde yapısına sahiptirler.
  • Zeki kedilerdir. Eğitilmeye yatkındırlar.
  • Sosyal kedilerdir. Diğer kedi türleri ve evcillerle iyi anlaşırlar.
  • Oyuncu, enerjik ve meraklı canlılardır.
  • Sahiplerine bağlılıkları yüksektir. Her an sahipleri ile olmak isterler.
  • İlgi, sevgi ve oyun ihtiyaçları yeterince giderilmediğinde depresyona girebilirler.
  • Yalnız bırakılmaya uygun bir kedi cinsi değildir.
  • Deri hastalıklarına yatkın canlılardır.
  • Kilo alma eğilimleri fazladır.
  • Bilinen genetik bir hastalıkları bulunmayan bu kediler ortalama 13 yıl yaşarlar.

donskoy 

Donskoy Kedisi Bakımı

Donskoy kedileri, Rusya gibi çok soğuk bir ülkeden gelmiş olmalarına rağmen tüysüz oldukları için soğuk hava şartlarına dayanıklı değildirler. Kışın gövdelerinin belli yerlerinde tüy artışı gözlemlense de bu kediler dışarıda beslenmeye asla uygun değildirler. Sıcak mevsimlerde de güneş ışınlarından zarar gören Donskoy kedileri soğuktan korunmaları gerektiği gibi doğrudan güneşe de maruz kalmamalıdırlar. Tüylerinin çok seyrek olması deri hastalıklarına yatkın olmaları sonucunu doğurduğu için deri bakımları sürekli yapılmalıdır. Bu kediler ciltleri üzerinde yağ birikmemesi için banyo yapmaya ihtiyaç duyarlar. Fakat banyo sonrası üşümemelerine özen gösterilmelidir. Banyo ve kurulama gibi sizinle fiziksel temasa geçecekleri hiçbir aktiviteye itirazları olmaz. Çünkü Dosnkoylar sahipleriyle kuracakları fiziksel yakınlıktan çok hoşlanırlar.

>> Kedi Şampuanları

Donskoy kedileri, sahiplerine çok düşkündürler ve her an sahiplerinin yanında olmak isterler. Oyun oynamayı çok sevdikleri için sahiplerinin önüne sürekli oyuncaklarını getirip oyun başlatma peşindedirler. Yalnız bırakılmak onlar için kâbus gibidir. Bu nedenle Donskoy kedilerinin çift halinde alınması daha uygundur. Başka cins kedilerle de çok iyi anlaşan Donskoy kedilerinin oyun arkadaşı arayışlarına ve yalnız kalma korkularına son vermek için bir köpek de edinebilirsiniz. Zira oldukça sosyal ve dost canlısı hayvanlar oldukları için her evcile uyum sağlayacaklardır.

Sizinle uzun uzun miyavlayarak ve türlü mırlama sesleri çıkararak iletişim kurmanın yollarını arayan Donskoy kedileri, kilo almaya eğilimlidirler. Neyse ki hareketli yapıları yavru ve yetişkinliklerinde bu tehlikeyi bertaraf eder. Fakat özellikle kısırlaştırma operasyonu sonrasında ve yaşlılık dönemlerinde Donskoy kedilerinin beslenmesine dikkat edilmeli ve bu kediler kalorisi düşük mamalar ile beslenmelidirler.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Devon Rex Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı

Related Posts

And Kedisi Özellikleri ve Bilinmesi Gerekenler

And kedisi ya da bilimsel adıyla Leopardus Jacobitus, Güney Amerika’ya özgü vahşi bir kedi türüdür. Oreailurus Jacobita adıyla da bilinen bu kediler zorlu iklim ve doğa koşullarına sahip olan And Dağlarında…

5 Adımda Harika Akvaryum Yapımı!

Akvaryumlar rengarek oluşuyla, bulundukları yerlere muhteşemlik katan, içerisinde birbirinden güzel balık türlerinin yaşadığı yaşam alanlarıdır. Peki ama harika akvaryum nasıl yapılır? Gelin bu soruya birlikte yanıt bulalım!

Pallas Kedisi (Otocolobus Manul) Özellikleri

Bilimsel adı Otocolobus Manul olan Pallas kedileri kısaca Manul adıyla da bilinir. Pallas ismini ise 18. yüzyılda bu kedileri keşfeden Alman doğa bilimci Peter Simon Pallas’tan almışlardır. Rusya ile Çin…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *