Bakım

Habeş Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Habeş Kedisi Görünümü

Habeş kedisi, ince yapılı, orta boy bir kedidir. Kafası orta derecede üçgen şeklindedir, burnunun ucuna doğru hafif bir kırılma vardır ve burun ve çene profilde bakıldığında, ideal olarak düz bir dikey çizgi oluştuğunu gözlemleyebiliriz. Diğer cinslere göre sivri ve nispeten büyük kulakları vardır. Gözleri badem şeklindedir. Habeş kedileri bir kaç göz rengine sahip olabilir. En sık gözlemlenen göz renkleri altın, yeşil, ela, bakırdır.

Bacakları ince uzun ve güçlüdür. Oval pati yapısı ve güçlü pençeleri zarif vücuduna orantılıdır. Kuyruk yapısı vücuduna uygun şekilde uzun ve sivridir.

Afrika bölgesinde rahatca avlanabilecek şekilde evrim geçirmiştir.

petihtiyac_habes_kedisi

Habeş Kedisinin Tüy Yapısı

Habeş kedisi yavruları diğer adı ile abyssinian yavruları, bir kaç ay içinde olgunlaşır. Olgunlaştıkça renkleri giderek açılır. Tüyleri kısa, sık ve ipeksidir.  Bu cinsin bacak arkası, pençe üstü belirgin bir şekilde kürküne oranla daha koyudur. Çene üzerindeki tüyleri genel olarak beyazlaşır ama minimum seviyede kalır. Kırmızı, kahverengi bazlı bir rengi vardır. Habeş kedisinin tüy rengi tarçın ile benzer bir tondadır. İngilterede gümüşi renkte olanları da bulunur. 

Habeş Kedisinin Özellikleri

Habeş kedisi, oldukça zeki, sosyal, eğlenceli bir cinstir. Sürekli aktiviteye ve ilgiye ihtiyaç duyar. Sahibinin ilgilenmemesi halinde strese girip depresyon hali yaşamaları olasıdır. Meraklı ve oyun oynamaya ilgi duydukları için “Kedi krallığının palyaçoları” olarak da adlandırılırlar. Çok fazla ses çıkarmazlar, temas yoluyla ilgilerini belli ederler. 

Habeş kedisinin ömrü iyi bakıldığı taktirde 20 yıla kadar uzamaktadır. Normal şartlarda da 10-15 yıl arasında yaşamaktadırlar. Erkek habeş kedisi 5kg vücut ağırlığına ulaşabilmektedir. Dişi habeş kedisi ise 4-4.5 kg ‘a kadar görülmektedir. Çok hareketli olmasından dolayı kolay kolay obezite problemi yaşamazlar.

Habeş kedileri uyudukları yeri özenle seçerler ve konforlu olması genel stres durumları için çok önemlidir. Habeş kedisine karar verdiyseniz rahat bir kedi yatağına ihtiyacınız olacak.

Bu tüylü dostu eğitmeye kalkarsanız sonu hüsran olacaktır. Zeki yapısı ile sahibinin söylediklerini eğer isterse yerine getirir diyebiliriz. Ama bir köpek gibi davranmasını beklerseniz bu bir çok kedi ırkında olduğu gibi imkansızdır.

Habeş Kedisinin Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlar ile İlişkisi

petihtiyac_kedicinsleri_habeskedisi

Sevgi dolu ve insanlara karşı dost canlısıdırlar. Bu tüylü habeş cinsi kediyi yavru iken alırsanız ailenize daha çok bağlanacaktır ve başka evcil hayvanlarınız var ise onlara alıştırmanız kolay olacaktır.

Eğer Abyssinian kedi cinsini evinizde beslemeye karar verdiyseniz doğru bir tercih yaptığınız söylenebilir. Çocuklar ve diğer evcil hayvanlar ile çok iyi anlaşır. Ailesine karşı bu kadar sevecen olmasının yanında iyi bir avcıdır. Eğer denk gelirse evdeki böcekleri yakalayıp önünüze getirip bırakabilir. Habeş kedisi oyuncu ve hareketli olması özelliği ile bir çok kedi oyuncağına ihtiyacınız olacak.

Sağlık Durumu

Habeş kedisinin sağlık durumu genel anlamda iyi sayılır. Ama genetik olarak diş eti iltihabına eğilimli olabilirler. Ayrıca genindeki bir mutasyondan dolayı böbrek bozukluğu da görülebiliyor. 

Habeş Kedisi Bakımı

Bu cins bakımı en kolay kediler arasındadır. Kısa tüylü olması çok fazla tüy problemi yaşamamanız için önemli bir avantaj. Habeş kedisi bakımı yaparken tüylerini haftada 1 taramanız yeterli olacaktır. Tırnak bakımını da 10-12 günde bir yapmanız evdeki eşyalarınız için önemlidir. Habeş kedisinin pençeleri oldukça güçlü ve serttir. Kulak yapısı büyük ve sivridir. Bu nedenle kulak bakımını sizin yapmamanız gerekli. Hassas yapıdaki kulaklarını ayda bir veterinerinize yaptırmalısınız.

Related Posts

And Kedisi Özellikleri ve Bilinmesi Gerekenler

And kedisi ya da bilimsel adıyla Leopardus Jacobitus, Güney Amerika’ya özgü vahşi bir kedi türüdür. Oreailurus Jacobita adıyla da bilinen bu kediler zorlu iklim ve doğa koşullarına sahip olan And Dağlarında…

5 Adımda Harika Akvaryum Yapımı!

Akvaryumlar rengarek oluşuyla, bulundukları yerlere muhteşemlik katan, içerisinde birbirinden güzel balık türlerinin yaşadığı yaşam alanlarıdır. Peki ama harika akvaryum nasıl yapılır? Gelin bu soruya birlikte yanıt bulalım!

Pallas Kedisi (Otocolobus Manul) Özellikleri

Bilimsel adı Otocolobus Manul olan Pallas kedileri kısaca Manul adıyla da bilinir. Pallas ismini ise 18. yüzyılda bu kedileri keşfeden Alman doğa bilimci Peter Simon Pallas’tan almışlardır. Rusya ile Çin…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *