Evlerimizin minik sevimli misafirleri olan kediler, bulundukları evlere neşe ve hareket getiren canlılardır. Bu nedenle evcil hayvan bakmak isteyen kişilerin tercihleri arasında ilk sıralarda yer alırlar. Çocuklara hayvan sevgisi aşılayan, yalnız yaşayana kişilere ev arkadaşlığı eden kediler, oldukça sosyal, hareketli ve sahibinin can dostu olan muhteşem canlılardır.
Kedi bakmak her ne kadar muhteşem bir olay olsa da bazı sorumlulukları da beraberinde getirmektedir. “Gülü seven dikenine katlanır” atasözü tam da bu durum için kullanılmış olabilir. Minik sevimli dostlarımız olan kediler, eve neşe kaynağı olmasının yanı sıra bazı problemleri de beraberinde getirebilir.
Tüm eğitimlerini başarıyla almış kedi dostlarımız her ne kadar çok iyi ev arkadaşı olsalar da eğitim almanın dışında gelişen bazı durumlarda söz konusu olabilir. Bu eğitimin dışında kalan problemlerin başında tüy dökümü gelmektedir.
Minik sevimli kedi dostlarımızda tüy dökümünün çeşitli sebepleri vardır. Bu sebepler kedi dostumuzun yaşına, hastalıklara, beslenmelerine, hormonal değişikliklere ve strese göre değişiklikler gösterebilir. Gelin, birlikte kedi dostlarımızda tüy dökümüne sebep olan bu durumlara ve çözümlerine bir göz atalım!
İlginizi çekebilir: Bunları Bilmeden Kedi Sahiplenmeyin
4. Hastalık
Kedi dostlarımızda hastalıklar, sadece vücudun içinde değil dışında da son derece etkili olmaktadır. Bu hastalıklar, tüy dökümüne de sebep olabiliyor. Bu nedenle hastalıkların önüne geçilmek için düzenli olarak veteriner kontrolünde aşların yaptırılması ve sağlıklı beslenmesi gerekmektedir.
Düzenli olarak veteriner kontrolü ve aşılarının tamamlamasının yanı sıra beslenme de kedi dostlarımızın sağlığında önemli bir rol oynamaktadır. Kedilerde tüy dökümü konusunda hastalıklar son derece etkili olup, mutlaka önüne geçilmesi gerekmektedir.
5. Beslenme
Yetersiz veya düzensiz beslenme tıpkı insanlarda olduğu gibi kedi dostlarımızda da sorunlara yol açmakta ve bu sorunların başını da tüy dökümü çekmektedir. Aşırı proteinli beslenme tüy dökümüne yol açabileceği gibi B vitamini eksikliği de etken olabilir. Tüy dökülmesinin en yaygın sebeplerinde birisi olan B vitamini eksikliği, çeşitli vitamin takviyeleriyle dengelenebilir. Ancak bu takviyenin de veteriner gözetiminde olması gerekmektedir.
Kediler de tıpkı insanlar gibi belirli bir düzenle ve sağlıklı besinlerle beslenmelidir. Bazı mamalar tek vitamin ağırlıklı olduğundan, diğer vitaminlerin eksikliğine yol açabilir ve bu durum sadece tüy dökümüyle sınırlı kalmayabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı, kedilerde tüy dökümü konusunda beslenme hayati bir rol almaktadır.
3. Stres
Tüm canlılarda olduğu gibi kediler içinde stres tüm hastalıkların ilk adımı olabiliyor. Stres psikolojik olarak çöküntü yaşanması durumudur. Mental anlamda zayıflayan minik dostlarımızda tüy dökümü görülebilir. Stres kedi dostlarımızın, yalnız kalması ve ilgi görmemesi gibi durumlarda ortaya çıkabilir.
Stres sadece tüy dökümü değil, pek çok hastalığı da beraberinde getirebilir. Stres kaynaklı tüy dökümünü engellemek için, sevimli minik kedi dostumuzla daha fazla vakit geçirip, onunla ilgilenmez ve sevgi göstermeniz gerekmektedir.
Unutmayalım ki mutlu kedi sağlıklı kedidir. Bu nedenle onu mutlu ederek, sadece tüy dökümü konusunda değil hemen hemen her konuda sağlıklı olmasına yardımcı olabilirsiniz.
2. Hormonal
Kedilerin özel dönemi olan hamilelik ve çiftleşme dönemlerinde normalde farklı davrandıkları ve tüy döktükleri gözlemlenebilir. Bunun nedeni bu özel dönmelerde kedi dostlarımızın hormon salgılarındaki değişikliktir. Bu gibi hormonal değişikliklerle başa çıkmanın tek yolu kedi dostumuzu kısırlaştırmaktır ancak kısırlaştırmanın ne kadar etik olduğu ise hayvan sahiplerinin vicdanına kalmış bir durumdur.
Hormonal değişikliklerin yaşandığı dönemlerde tüy dökümünü engellemenin ne yazık ki tüylerinin kesilmesinden başka bir yolu yoktur. Kısaltılarak dökülmesi engellenen tüylere, kedi şampuanları ve özel taraklarla düzenli olarak bakım yapılmalıdır.
1. Mevsimsel
Tüm canlıların vücutlarında, bulunduğu bölgelere ve o bölgenin iklimine göre çeşitli değişiklikler gözlemlenebilir. Bu değişiklikler, canlıların hayatta kalması adına vücudun kendiliğinden yaptığı değişikliklerdir.
Kedi dostlarımızda mevsimsel geçiş dönemlerinde tüy dökümü sıklıkla görülen bir durumdur. Sebebi ise vücutlarının, kışın onları koruyan uzun kalın ve sık tüyleri atıp yerine ısınan havalara uyum sağlamak için seyrek, ince ve kısa tüylere sahip olmasıdır.
Mevsimsel geçişlerde tüy dökümü oldukça sık görülen kedi dostlarımızın tüylerini tıraş ederek, tüy dökümünü en aza indirebilir ve hatta engelleyebiliriz. Bu sayede hem evinizde istemeyen tüyler oluşmaz, hem de minik kedi dostunuz bu dönemleri daha rahat bir şekilde geçirir.
PetSurfer ekibi olarak, bu yazımızda kedi tüy dökümü nasıl engellenir, elimizden geldiğince anlatmaya çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Siz de PetSurfer ailesine katılarak, geniş ailemizin bir parçası olabilirsiniz. Daha fazlası için, takipte kalın!
İlginizi çekebilir: Köpeklerin Tüy Dökümü Nasıl Azaltılır?