Bakım

Köpeğin Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Sevimli köpek dostlarımızla iletişim kurmak, adeta yeni bir dil yaratmaktan geçer. Kendi dilleriyle kendilerini bize anlatamayan bu güzel canlılar, bizimle ve doğayla iletişim kurabilmek için verdikleri bazı mesajları takip etmemizi bekler. Bu mesajlardan biri de sadece fiziksel değil ruhsal olarak da değişim gösterdikleri hamilelik döneminde önem kazanır. Köpeklerin hamilelik belirtilerini izleyip takip ederek onların ihtiyaçlarına cevap verebilir ve bu dönemi en iyi şekilde geçirmelerine yardımcı olabiliriz. Peki bu önemli ve oldukça kritik olan dönemi anlamamızı sağlayan ipuçları nelerdir? Bu süreçte onları nasıl muayene edebiliriz? Gelin birlikte inceleyelim.

Köpeklerde Hamilelik Belirtileri

Şanslıyız ki köpekler, insanlarla iletişim kurmaya çok alışkın canlılardır. Böylece ipuçlarını izleyerek köpeklerin hamilelik belirtilerini rahatlıkla tespit edebiliriz. Burada köpek sahiplerine çok önemli bir görev düşer. Sevgili dostlarının her anında yanlarında olmalı, her hareketini izlemeli ve verdikleri mesajları almaları gerekir. Bu belirtileri aşağıdaki maddeler halinde sıralayabiliriz.

İlginizi çekebilir: Köpeklerde Vücut Dili

Göğüs Ucunda Renk Değişimi

En erken hamile köpek belirtilerinin başında fiziksel değişimler gelir. Meme uçları, bu konuda en değerli sinyallerden biridir. Eğer köpeğinizin meme uçlarını kontrol ettiğinizde pembeleşmiş ve normalden daha şiş olduğunu fark ederseniz, gebelikten şüphelenebilirsiniz. Bu, köpeğinizin yaklaşık 2 – 3 haftadır hamile olduğunun göstergesi olabilir.

Hareketsizlik ve İştah Dengesizliği

Normalde yerinde duramayan köpeğiniz uykuya daha fazla zaman ayırmaya başladıysa ya da eskisi kadar hareket etmiyorsa, hamilelik ihtimali var demektir. Bu dönemde daha fazla dinlenme ihtiyacı olan köpekler, giderek etkinliklerini azaltırlar. Buna paralel olarak hamileliğin ilk birkaç haftasında iştahında bir düşüş görebilirsiniz. Bunu takip eden bulantılar sonucunda kusmalar da gerçekleşebilir. Bunların tam tersi, giderek artan bir yemek ihtiyacı da olabilir. Hormonal değişimlerden kaynaklanan tüm bunlar köpeklerde hamilelik belirtileri arasındadır.

İlginizi çekebilir: Köpeklerde İştahsızlık Nasıl Önlenir?

Olağandışı Davranışlar

Köpeğiniz son dönemlerde agresifleştiyse ve günün çoğunda yalnız kalmak istiyorsa, bu bir hamilelik belirtisi olabilir. Tersine sizinle daha fazla vakit geçirmek istiyor, yalnız kalmaktan kaçınıyorsa; bu durum da bir belirti olarak değerlendirilebilir. Bu ve benzeri uzun süreli duygu durum değişimleri gebelik ihtimalinin düşünülebileceği ipuçlarıdır.

Karnın Şekil Değiştirmesi

Karın bölgesinde yanlara doğru hafifçe çıkıntı benzeri bir değişiklik olduğunu fark ettiğinizde, köpeğiniz gebeliğinin ortalarına gelmiş demektir. Köpeklerin hamilelik belirtileri arasında en net sinyali veren karın bölgesindeki değişim, nispeten hızlı bir şekilde ilerler. Bu noktada artık köpeğinizi veterinere götürme ve emin olma vaktiniz gelmiştir.

Yuvalama Belirtileri

Hamileliğin son birkaç haftasına giren köpeğiniz; çevresindeki yastık, örtü, yorgan gibi eşyaları parçalamaya başlayabilir. Bazen de bunları tek bir yere toplayıp bir çeşit “yuva” oluşturma eylemi gösterebilir. Bu noktaya kadar hamileliğinden neredeyse emin olabilirsiniz. Eğer saydığımız önceki adımlarda fark etmediyseniz, bu sinyaller gebeliğin en güçlü kanıtları olabilir.

İlginizi çekebilir: Köpekler Kaç Ayda Doğurur?

Hamile Köpek Nasıl Muayene Edilir?

Köpeklerin hamilelikleri boyunca dikkatli bir şekilde takip edilmesi gerektiğinin önemini vurgulamıştık. Bu takip sürecinde muayene de önemli bir rol oynar. Köpeğinizin yaşayabileceği herhangi bir olumsuz durumun önüne geçmeye yardımcı olan muayene, belki onun ya da yavrularının hayatını kurtaracak bir hamle olacaktır.

Hamileliğinden emin olduğunuz köpeğinizi öncelikle muhakkak belirli aralıklarla veteriner kontrolünden geçirmelisiniz. Bunun yanı sıra süreç boyunca büyüyen göbeğini elinizle kontrol edebilir, üzerine hafifçe bastırarak bir anormallik olup olmadığını anlamaya çalışabilirsiniz. Örneğin hafif bir bastırmada bile köpeğiniz geri kaçıyor veya canının yandığını anlatmak için ses çıkarıyorsa, hemen veteriner hekiminize götürmelisiniz. Ayrıca tüylerinde veya derisinde olağandışı bir durum fark ederseniz yine vakit kaybetmeden veterinerinizi ziyaret etmelisiniz. Unutmayın, köpeğinizin sağlıklı ve güvenli bir hamilelik geçirmesi sizin elinizde. Bunu göz önünde bulundurarak onunla devamlı vakit geçirmeli, hiç yalnız bırakmamaya dikkat etmelisiniz.

Related Posts

And Kedisi Özellikleri ve Bilinmesi Gerekenler

And kedisi ya da bilimsel adıyla Leopardus Jacobitus, Güney Amerika’ya özgü vahşi bir kedi türüdür. Oreailurus Jacobita adıyla da bilinen bu kediler zorlu iklim ve doğa koşullarına sahip olan And Dağlarında…

5 Adımda Harika Akvaryum Yapımı!

Akvaryumlar rengarek oluşuyla, bulundukları yerlere muhteşemlik katan, içerisinde birbirinden güzel balık türlerinin yaşadığı yaşam alanlarıdır. Peki ama harika akvaryum nasıl yapılır? Gelin bu soruya birlikte yanıt bulalım!

Pallas Kedisi (Otocolobus Manul) Özellikleri

Bilimsel adı Otocolobus Manul olan Pallas kedileri kısaca Manul adıyla da bilinir. Pallas ismini ise 18. yüzyılda bu kedileri keşfeden Alman doğa bilimci Peter Simon Pallas’tan almışlardır. Rusya ile Çin…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *