Bakım

Köpekler Tıraş Ettirilir Mi?

Kesinlikle ve kesinlikle ettirilmemeli. Ben bu konuya sonuna kadar karşıyım. Maalesef birçok veteriner, bakım yapıyoruz adı altında 3 numara kesim noktasına gelebilecek kadar tıraş ediyorlar.  Köpeklerin mevcut olan tüyleri; onları koruyucu bir kalkan, diğer anlamda “kıyafet”leridir.

Birçok insan özellikle yaz ayında, köpeklerin derilerinin hava alması ve ferah hissetmeleri için köpeklerini tıraş ettiriyorlar. Bu noktada şöyle bir örnekleme yapabiliriz. Havanın 40 derece olduğu ve güneş altında kaldığınız bir durumda herhangi bir koruyucu kıyafet veya koruyucu krem olmadan dolaşabildiğinizi düşünebiliyor musunuz? Deriniz kızarır, üzerine su toplar ve cildiniz zarar görür.

Köpeklerin mevcut olan kürklerinin görevi, kışın soğuğu absorbe etmek, yazın ise ultraviyole ışınları ve sıcaklıktan koruyabilmektir. Bu noktada tüylerini kazıyarak, deri tabakasını bire bir olarak zararlı ışınlara bırakarak faydadan çok zarar vermiş oluyorsunuz.

Köpeğinizi 2 kısımda tıraş ettirdiğinizi düşünelim. Kafa kısmı tıraşsız, vücut kısmı tıraşlı olduğu takdirde; tıraş edilmeyen tarafın sıcaklığı 8-10 derece daha düşükken, tıraş edilen kısmın sıcaklığı 8-10 derece daha yüksek olacaktır. Bu da demek oluyor ki, siz köpeğinizin vücut ısısına kendi elinizle müdahale ediyor ve köpeğinize zarar vermiş oluyorsunuz.

Sonuç olarak, köpeklerin doğaları ve yaradılışları kürklüdür ve köpekleri tıraş ettirerek, doğaları ile oynamış ve onlara zarar vermiş oluyoruz…

Köpek Eğitmeni

Burak Akın

Related Posts

And Kedisi Özellikleri ve Bilinmesi Gerekenler

And kedisi ya da bilimsel adıyla Leopardus Jacobitus, Güney Amerika’ya özgü vahşi bir kedi türüdür. Oreailurus Jacobita adıyla da bilinen bu kediler zorlu iklim ve doğa koşullarına sahip olan And Dağlarında…

5 Adımda Harika Akvaryum Yapımı!

Akvaryumlar rengarek oluşuyla, bulundukları yerlere muhteşemlik katan, içerisinde birbirinden güzel balık türlerinin yaşadığı yaşam alanlarıdır. Peki ama harika akvaryum nasıl yapılır? Gelin bu soruya birlikte yanıt bulalım!

Pallas Kedisi (Otocolobus Manul) Özellikleri

Bilimsel adı Otocolobus Manul olan Pallas kedileri kısaca Manul adıyla da bilinir. Pallas ismini ise 18. yüzyılda bu kedileri keşfeden Alman doğa bilimci Peter Simon Pallas’tan almışlardır. Rusya ile Çin…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *