Bakım

Kum Kedisi (Benekli Kedi) Özellikleri

Bilimsel adı Felis Margarita olan Kum Kedisi, adını yaşadığı çöllerden alır. Orta Doğu ve Kuzey Afrika coğrafyasında Arap Kum Kedisi olarak da anılan bu canlılar çöl yaşamına adapte olmuş vahşi kedilerdir. Orta Asya çöllerinde de türlerine rastlanılan Kum Kedileri, Benekli Kedi olarak da anılır. Bu sevimli kediler evcil kedilerden daha küçük boyutlarda olmaları nedeniyle üretilmek istenmiştir. Ama Kum Kedileri insanlarla ilişki kurmaktan kaçınan ve vahşi doğada yaşadıkları için çöl bünyesindeki küçük canlılarla beslenen hayvanlardır. Kuş, haşere ve hatta yılan avlama konusunda çok başarılıdırlar. Bu başarının sırrı ise gövdelerine ve başlarına kıyasla çok büyük ve geniş bir yapıya sahip olan kulaklarıdır. Kum kedilerinin özel kulak yapısı kulağın içine kum kaçmaması ve harika bir işitme duyusu anlamına gelir. Zira Kum kedileri görüşü kısıtlayan çöl ortamında avlarının ve tehlikenin sesini duyarak hayatta kalmaya devam ederler.

kum kedisi 

Kum Kedisi (Benekli Kedi) Genel Özellikleri

  • Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya çölleri bu kedilerin yaşam alanlarıdır.
  • Evcil kedilerden daha ufak boyutlara sahip, vahşi kedilerdir. Ağırlıkları ortalama 3,5 kilogram kadardır. Yatay uzunlukları ortalama 50 santimetre civarındadır.
  • Kürkleri kum renginde olup kürkleri üzerinde adlarını aldıkları koyu renk benekleri de vardır. Karın bölgeleri daha açık renk tüylerle kaplıdır.
  • Ön bacaklarının gövdeye yakın kısımlarından birer koyu renk çizgi bulunur.
  • Kulakları gövdelerine ve başlarına göre oldukça büyük ve geniştir. Bu da işitme duyularının çok gelişmiş olmasını sağlar.
  • Kulakları işitmenin ötesinde vücut sıcaklığının da dengelenmesine yardımcı olur.
  • Gözleri badem şeklinde ve büyük, aynı zamanda parlak olur.
  • Geniş patilerindeki koyu renk tüyler çöl kumlarının sıcaklığından onları korur.
  • Tırmanma ve atlama konusunda becerikli değillerdir ama kazma da üstlerine yoktur.
  • Çok başarılı avcılardır. Kemirgen ve kuşlar başta olmak üzere yılanları da avlarlar. İşitme duyuları sayesinde kumun altındaki canlıların yerini kolayca tespit edebilirler.
  • Kamufle olma ve saklanma konusunda çok yeteneklidirler.
  • Kendi türlerinden olmayan canlılarla etkileşimleri yoktur. Ama kendi türleri ile bir arada yaşarlar.
  • Dişileri bir doğumda 1 ila 8 yavru dünyaya getirebilirler.
  • Çöl koşullarına adapte oldukları için oldukça dayanıklı kedilerdir. Hem çok sıcak hem de çok soğuk iklim koşullarında rahatlıkla yaşarlar.
  • Susuz kalmaya çok dayanıklı canlılardır.
  • Maksimum yaşam sürelerinin 14 yıl olduğu bilinmektedir.

kum kedisi özellikleri 

Kum Kedisi (Benekli Kedi) Bakımı Yapılabilir Mi?

Kum kedileri, diğer tüm vahşi kediler gibi evde beslenmeye uygun canlılar değillerdir. Ama üreticiler bu kedileri doğal yaşam alanları olan çöllerden koparıp geliştirmeye ve Kum kedilerinden evcil birer kedi elde etmeye çalışmışlardır. Bu çabanın nedeni ise Kum kedilerinin güzel tüyleri, sevimlikleri ve evcil kedilerinden daha minik boyutlarda canlılar olmasıdır. Ama Kum kedileri namı diğer Benekli Kediler de birer vahşi canlıdır ve insanlarla yaşamaya adapte olmaları doğru ya da mümkün gözükmemektedir. Ayrıca bu kedileri kedi mamaları ile beslemek de uygun değildir. Kum kedileri gibi vahşi doğaya ait canlıların evcilleştirilmeye çalışılması sayılarının azalmasına neden olmaktadır.

Kum kedileri gibi birer vahşi kedi olan Oselo Kedisi Özellikleri ve Bakımı hakkındaki yazımız da ilginizi çekebilir.

Related Posts

And Kedisi Özellikleri ve Bilinmesi Gerekenler

And kedisi ya da bilimsel adıyla Leopardus Jacobitus, Güney Amerika’ya özgü vahşi bir kedi türüdür. Oreailurus Jacobita adıyla da bilinen bu kediler zorlu iklim ve doğa koşullarına sahip olan And Dağlarında…

5 Adımda Harika Akvaryum Yapımı!

Akvaryumlar rengarek oluşuyla, bulundukları yerlere muhteşemlik katan, içerisinde birbirinden güzel balık türlerinin yaşadığı yaşam alanlarıdır. Peki ama harika akvaryum nasıl yapılır? Gelin bu soruya birlikte yanıt bulalım!

Pallas Kedisi (Otocolobus Manul) Özellikleri

Bilimsel adı Otocolobus Manul olan Pallas kedileri kısaca Manul adıyla da bilinir. Pallas ismini ise 18. yüzyılda bu kedileri keşfeden Alman doğa bilimci Peter Simon Pallas’tan almışlardır. Rusya ile Çin…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *