Bakım

Muhabbet Kuşu Kaç Yıl Yaşar?

Kuşların günümüz dünyasında tarih öncesi çağlarda yaşayan dinozorların atası kabul edilebilecek en yakın tür olduğu söylenir. Öyle ki binyıllar hatta milyon yıllar öncesine dayanan bu köklü yaşam serüvenleri, kuşların uzun ömürlü ve her koşula dayanıklı canlılar olduğunu düşündürür. Peki ya vahşi doğadan evlerimize kadar girecek düzeyde evrimleşebilen muhabbet kuşları kaç yıl yaşar? Kendinize bir muhabbet kuşu almadan önce onunla maksimum ne kadar vakit geçirebileceğinizi hiç merak ettiniz mi? Biz sizin için araştırdık. Gelin birlikte keşfedelim!

Muhabbet Kuşu Ortalama Ömrü Ne Kadardır?

Tüm canlılar doğadaki çeşitli etkenlere karşı savunmasızdır. Kuşkusuz oldukça küçük boyutlara sahip, ince yapılı muhabbet kuşları da tıpkı diğer canlılar gibi bazı hassasiyetlerle yaşar. Bu hassasiyetlere ne kadar maruz kalırlarsa yaşam süreleri de o kadar etkilenir. Dolayısıyla bir muhabbet kuşu ortalama ömründen bahsedecek olursak evcil ve doğada yaşayan olmak üzere ikiye ayırmalıyız. Hatta her iki ortamda da sunulan farklı koşullar, kendi içinde yaşam süresini bile etkiler. Buna göre evde ve vahşi doğada yaşayanları ayrı ayrı incelemeliyiz.

İlginizi çekebilir: Güzelliğiyle Hayran Bırakan Kuş Türleri

Muhabbet Kuşları Doğada Ne Kadar Yaşar?

Doğada yaşamaları sebebiyle daha sağlıklı ve özgür olduğu düşünülen muhabbet kuşlarını, aksine oldukça zorlu bir yaşam bekler. Yabani türlerin anavatanı olan Avustralya, birçok tehlikeli canlıya da ev sahipliği yapar. Yırtıcı ve etçil hayvanlarla bir arada yaşayan, kuraklık ve çeşitli hava koşullarına karşı mücadele eden bu hassas canlılar, vahşi doğada neredeyse yaşam mücadelesi verir. Bu da muhabbet kuşlarının ortalama ömrünü 4 yıl gibi oldukça kısa bir zamana hapseder. Bu durum, evrimsel süreçte ortalama 1 yaşına geldiklerinde üremeye başlamalarına neden olmuştur.

Hayatta kalabilmek için genellikle sürüler haline hareket eden ve göçebe bir yaşam süren muhabbet kuşları, eğer iyi beslenir ve korunurlarsa yaşam süreleri uzayabilir. Çok fazla soğuk ve sıcak mevsimlere dayanıklı olmadıkları için ılıman bir coğrafyada ve ideal koşullarda 5 – 6 yaşına kadar yaşayabilir. Böylesine hassas ve çevreden gelen tehditlere açık bir tür için bu ömrün oldukça iyi olduğu söylenebilir.

Evcil Muhabbet Kuşları Kaç Yıl Yaşar?

Tıpkı vahşi ortamda yaşayanlarda olduğu gibi ev ortamında yaşayan muhabbet kuşları için koşullar son derece önemlidir. Bu koşullar evcili dostunuzun ömrünü doğrudan belirleyen etkenleri doğurur. Doğadaki sayısız tehlikenin kapalı ortamda var olmaması yetmez; iyi ve dikkatli bir bakım da gerekir. Dolayısıyla artık çevresel faktörlerden ve kuşların kendilerini korumaya almasından çok önemli olan kuş sahiplerinin nasıl bir bakım uyguladığıdır.

Gereken tüm ideal koşullar sağlandığında bir evcil muhabbet kuşu ömrünü yaklaşık 5 – 8 yıl bandına çıkarmak mümkündür. İyi ve yeterli beslenen, düzenli egzersiz yapan, uygun mevsim koşullarında yaşayan sevimli dostlarımız; 10 – 12 yıla kadar bile yaşayabilirler. Hatta kuş bakımının giderek daha iyi ve dikkatli yapıldığı günümüz koşullarında 15 yaşına kadar yaşadıklarına bile şahit olabiliriz. Hatta tarihte en uzun yaşayan muhabbet kuşunun 29 yaşına kadar sağlıklı bir ömür sürdüğü kayıtlara geçmiştir. Bu da bize iyi bakıldığı takdirde küçük dostumuzun uzun yıllar boyunca bizimle yaşayabileceğinin göstergesidir.

İlginizi çekebilir: Muhabbet Kuşu İsimleri

Muhabbet Kuşu Yaşam Süresi Nasıl Uzatılır?

Yaşam süresinin uzun olması, sağlıklı bir yaşam sürmekle doğru orantılıdır. Diğer hayvanlar arasında oldukça hassas ve çevresel faktörlere açık olduğunu öğrendiğimiz muhabbet kuşları için ise bu çok daha önemlidir. İncelikli bir bakım ve beslenme rutini olması gereken bu sevimli canlılar, iyi bakıldıklarında gerçekten de çok uzun yıllar yaşayabilirler. Bunun için yapabileceklerinizi aşağıda maddeler halinde sıraladık.

  • Dengeli ve yeterli beslenme çok önemlidir. Kuş yemleri, besin değerlerinden içinde hangi gıdaların kullanıldığına kadar her detaya dikkat ederek özenle seçilmelidir. Buna ek olarak günlük öğünlerine sebze ve meyveler ekleyerek çeşitliliği artırmak da oldukça faydalıdır.
  • Muhabbet kuşları sık sayılabilecek düzeyde tüy dökerler. Bu yaklaşık yılda 2 ya da 3 kez gerçekleşir. Ancak sevimli dostunuzun çok sık tüy döktüğünü, vücudunun bazı noktalarının kelleşmeye başladığını fark ederseniz bu başka bir hastalığın habercisi olabilir. Bu nedenle tüy dökümü sürecini takip etmeli, gerektiğinde veterinere kontrol ettirmelisiniz.
  • Tüm canlılar gibi muhabbet kuşlarının da gün içinde yeterli derecede egzersiz yapması önemlidir. Çoğu her ne kadar kafeste yaşamayı ve orada kalmayı seviyor olsa da belli zaman aralıklarıyla muhakkak uçabilmeli ya da yürüyebilmeli. Bu nedenle evcil dostunuzun günde en az 3 – 4 saat kafesin dışında zaman geçirmesini ve hareket etmesini sağlamalısınız.

Hayatının her anında gereken ilgiyi ve bakımı görmesi gereken muhabbet kuşları, sahiplerinin tatil veya iş gezileri gibi durumlarda yalnız kalabilirler. Bu da hem onların strese girmesine hem de bakımlarının aksamasına sebep olabilir. Bu da doğrudan muhabbet kuşu yaşam süresini etkileyen bir etmendir. Petsurfer, işte böyle zamanlarda sevimli dostunuzun yalnız kalmaması ve kendisi için gereken bakımın kesintisiz olarak devam etmesi için harika bir bakıcı hizmeti sunar. Muhabbet kuşunuza ister kendi evinizde ister bakıcının evinde bakım sunan Petsufer’ı inceleyerek siz de gözünüz arkada kalmadan işlerinize devam edebilirsiniz. Detaylar için tıklayın.

İlginizi çekebilir: Muhabbet Kuşu Nasıl Konuşturulur?

Related Posts

And Kedisi Özellikleri ve Bilinmesi Gerekenler

And kedisi ya da bilimsel adıyla Leopardus Jacobitus, Güney Amerika’ya özgü vahşi bir kedi türüdür. Oreailurus Jacobita adıyla da bilinen bu kediler zorlu iklim ve doğa koşullarına sahip olan And Dağlarında…

5 Adımda Harika Akvaryum Yapımı!

Akvaryumlar rengarek oluşuyla, bulundukları yerlere muhteşemlik katan, içerisinde birbirinden güzel balık türlerinin yaşadığı yaşam alanlarıdır. Peki ama harika akvaryum nasıl yapılır? Gelin bu soruya birlikte yanıt bulalım!

Pallas Kedisi (Otocolobus Manul) Özellikleri

Bilimsel adı Otocolobus Manul olan Pallas kedileri kısaca Manul adıyla da bilinir. Pallas ismini ise 18. yüzyılda bu kedileri keşfeden Alman doğa bilimci Peter Simon Pallas’tan almışlardır. Rusya ile Çin…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *