Bakım

Ojos Azules Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı

Henüz yeni bir kedi cinsi olan Ojos Azules, Amerika Birleşik Devletleri’nin New Mexico eyaletinde keşfedilmiştir. 1980 yılında fark edilen ve ancak 1991 yılında ayrı bir cins olduğu kabul edilen bu kedilerin en çarpıcı özellikleri mavi gözleridir. Ojos Azules kedileri, kürk renkleri ne olursa olsun mutlaka net mavi gözlere sahiptirler. Bu da onları diğer kedi cinslerinden ayırır. Bu kedilerin bir diğer özelliği de tüylerinin ipek gibi yumuşacık olmasıdır. Mavi gözleri ve ipeksi tüyleri ile dikkat çekerken Amerika Birleşik Devletleri’nin tek bir bölgesinde görülmesi ile de kedi severlerin gözdesi olmuştur. Dünya üzerinde oldukça nadir bulunan bu kedilerin karakterleri de gövdeleri kadar zariftir.

>> Konseve Kedi Mamaları

 ojos azules kedisi

Ojos Azules Kedi Irkı Genel Özellikleri

  • Anavatanları Amerika Birleşik Devletleri’nin güney batı eyaleti New Mexico’dur.
  • Orta irilikte kedi cinslerindendir. Ağırlıkları 3 ila 7 kilogram arasında değişir.
  • Çoğunlukla grinin tonlarında bir kürke ve koyu renk çizgilere sahip olmakla birlikte her renk olabilen tüyleri kısadır. Bu tüylerin ayırt edici özelliği çok yumuşak olmasıdır.
  • Gözleri daima çarpıcı bir mavi renk olur. Onları diğer kedilerden farklı kılan da tüy rengi ne olursa olsun gözlerinin parlak mavi olmasıdır.
  • Genellikle patilerinde, kulaklarında ve kuyruk uçlarında beyaz benek ya da lekeler bulunur.
  • Zarif ve atletik bir gövdeye sahiptirler.
  • Avcılık yetenekleri gelişmiştir.
  • Tırmanma konusunda uzmandırlar.
  • Sakin bir doğaları olsa da oyun oynamaya bayılırlar.
  • Bağımsızlıklarına düşkün olmaları bu kedilerin yalnız kalmaktan kısmi olarak hoşlanmaları sonucunu doğurmuştur. Buna rağmen sahiplerine ve yuvalarına çok bağlıdırlar.
  • Diğer evcillere ve yabancılara karşı temkinli ve mesafelidirler. Fakat alışmaları da uzun sürmez.
  • Dinlenme zamanlarında rahatsız edilmekten hoşlanmazlar.
  • Bilinen genetik bir rahatsızlıkları yoktur, fakat hassas kediler oldukları için bakımlarının özenle yapılması gerekir. Yoksa pek çok ciddi hastalığa yakalanabilirler.
  • Ortalama ömürleri 12 yıl kadardır.

 ojos azules

Ojos Azules Kedi Irkı Bakımı

Dünyanın en nadir kedi ırklarından biri olan Ojos Azules kedisi sahiplenmeyi düşünüyorsanız mutlaka ona özel bir alan yaratmalısınız. Çünkü Ojos Azules kedileri sahiplerine çok bağlı olsalar ve sevgilerini onlardan esirgemeseler de günün belirli zamanlarında yalnız kalmak isterler. Bu zaman dilimleri genellikle bu kedilerin avlanmak ve dinlemek için ayırdıkları vakitleri kapsar. Özellikle gün içinde uyurken rahatsız edilmeyi istemezler. Geceleri sahiplerinin yanında uyumayı da ihmal etmezler. Mükemmel birer avcı olan Ojos Azules kedilerinin bir diğer uzmanlık alanları da tırmanmadır. Bunun için onlara tırmanabilecekleri ve içinde dinlenebilecekleri kedi tırmalama evleri edinmeniz yerinde olacaktır.

Sakin ve uyumlu bir karakter yapısına sahip olan Ojos Azules kedi cinsi, yaşadığı alana ve evlerini paylaştıkları canlılara çabuk uyum sağlarlar. Başta tanımadıklarına çekingen davranabilen bu kediler daha sonra sevecen tavırlar gösterirler.

Bu kedilerin yumuşacık tüylerinin güzelliğini muhafaza etmek için onları doğru mamalarla beslemeli ve haftada iki kez taranmalarını sağlamanız gerekir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Dünyanın En Pahalı ve Değerli Kedi Cinsleri

Related Posts

And Kedisi Özellikleri ve Bilinmesi Gerekenler

And kedisi ya da bilimsel adıyla Leopardus Jacobitus, Güney Amerika’ya özgü vahşi bir kedi türüdür. Oreailurus Jacobita adıyla da bilinen bu kediler zorlu iklim ve doğa koşullarına sahip olan And Dağlarında…

5 Adımda Harika Akvaryum Yapımı!

Akvaryumlar rengarek oluşuyla, bulundukları yerlere muhteşemlik katan, içerisinde birbirinden güzel balık türlerinin yaşadığı yaşam alanlarıdır. Peki ama harika akvaryum nasıl yapılır? Gelin bu soruya birlikte yanıt bulalım!

Pallas Kedisi (Otocolobus Manul) Özellikleri

Bilimsel adı Otocolobus Manul olan Pallas kedileri kısaca Manul adıyla da bilinir. Pallas ismini ise 18. yüzyılda bu kedileri keşfeden Alman doğa bilimci Peter Simon Pallas’tan almışlardır. Rusya ile Çin…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *