Saf bir cins olmayan tekir kedilerini hemen her sokakta görmemiz mümkün. Yapılan birçok farklı araştırma sonucunda tekir kedilerinin orman kedilerinden türediği ortaya konmuştur. Anavatanları Anadolu olarak bilinen Tekirler ile ilgili bir görüş de Afrika Orman Kedileri’nden geldikleridir. Bir başka görüş ise Tekirlerin kökeninin Avrupa Vahşi kedilerine dayandığı yönündedir. Ortaya çıkış tarihi tam bilinmese de Tekir cinsi kedilerin birçok alt cinsi olduğu ortadadır. Bu nedenle birbirlerinden çok farklı fiziksel özellik ile karakter özelliğine sahiplerdir. Ülkemizde sokak kedileri olarak bilinen ve bol bulunan Tekir kediler, zorlu koşullara dayanıklılıkları, zekâları ve hayatta kalma çabalarıyla bilinirler.
Tekir Kedilerin Genel Özellikleri
- Anavatanları ülkemizde Anadolu olarak kabul edilmektedir.
- Melez kedilerdir ve birçok alt türü bulunmaktadır.
- Genellikle tek renk olmazlar. Tüyleri desenlidir ve her renge sahip olabilir. Tüy sıklığı ve tüy uzunluğu da değişiklik gösterir.
- Çoğunlukla orta boy olan bu kediler, farklı boyutlara sahip olabilirler. Ama genel olarak yetişkin Tekirlerin ağırlıkları 3 ila 8 kilo arasında değişir. Dişileri erkeklerine nazaran daha ufak bir kafaya ve gövdeye sahiptir.
- Kulakları diktir.
- Gözleri genellikle yuvarlak ve büyüktür ama badem gözlü Tekirler de çoktur.
- Her biri farklı ve kendine has özellikler gösterse de Tekir kediler genel olarak çok hareketli ve oyuncu canlılardır.
- Temkinli hayvanlardır. Tehlike sezdiklerinde önce kaçıp sonra kendilerini savunmaya geçerler. Hayatta kalmak için ellerinden geleni yaparlar.
- Günlerinin büyük bölümü uyuyarak, kalan zamanlarını da oyun oynayarak geçirmeyi severler.
- İyi avcılardır. Kuş ve böcek gibi küçük hayvanları avlamak onlar için adeta bir oyundur.
- Sokakta yaşayabilme kapasiteleri yüksek olsa da ev ortamında çok mutlu olurlar ve yaşam alanlarına hemen uyum sağlarlar.
- Zeki ve meraklı kedilerdir.
- Eğitilmeleri çok mümkün değildir. Diğer kedi ırkları gibi uysal değillerdir. Başına buyruk davranmayı ve yalnız kalmayı severler.
- Genellikle sağlık durumları iyidir. Hastalıklara dayanıklı hayvanlardır.
- Evde beslendiklerinde ortalama yaşam süreleri 12 yıldır. Ama iyi bir bakımla bu süre çok daha fazla uzatılabilir.
Tekir Kedilerin Bakımı
Tekir cinsi kediler, melez kediler oldukları için her açıdan çok farklı özellikler gösterip çok farklı ihtiyaçlara sahiptirler. Ama tüm Tekirler hareketli ve oyuncudurlar. Uyumadıkları zamanın çoğunda oyun oynamak isterler. Sahipleriyle oynamaktan çok hoşlansalar da tek başlarına kendilerini oylamayı da becerirler. Her Tekir kedide değişse de Tekirler, diğer kedi cinslerine nazaran daha az ilgi beklerler ve kısa zaman dilimleri boyunca evde yalnız bırakılmayı dert etmezler.
Tekirler, zekâları sayesinde yaşadıkları ortama çabuk uyum sağlarlar. Sahiplerini ve yeni evlerini çabucak benimserler. Fakat, Tekir kediler bağımsız doğaları nedeniyle pek de sosyal hayvanlar değillerdir. Dolayısıyla kendi türleri de dahil başka evcil canlılarla birlikte yaşamaktan hoşlanmazlar. Hayatta kalma içgüdüleri yüksek olduğundan eve gelen diğer canlıları tehdit olarak algılayıp bölgelerini ve kendilerini korumak için hırçınlaşabilirler. Ama yavruyken alıştırıldığında sosyalleşebilirler.
>> Kısırlaştırılmış Kedi Mamaları
Tekir kedilerin birçok farklı türü olduğu için fiziksel özellikleri de değişiklik gösterir. Tüyleri kısa ya da uzun olabilir. Kısa tüylü Tekirlerin tüy bakımı daha kolaydır. Uzun tüylü Tekir kedileri haftada en az üç kere fırçalamanız gerekirken kısa tüylülerde bu rakam ikiye hatta bire düşebilir. Kaliteli mamalarla beslenmek tüylerini güzelleştirecektir.
Tekirler hastalıklara karşı son derece dayanıklı hayvanlardır. Bu da bakımlarını kolaylaştırır. Gözlerine ve midelerine dikkat edildiği, iyi beslenip aşıları yapıldığı sürece Tekir kediler uzun yıllar sizinle olabilirler.
İlginizi çekebilir: Van Kedisi Özellikleri ve Bakımı