Beslenme

Hayvan Hakları Yasa Taslağı Yolda

TBMM Çevre Başkanı komisyonun, geçen yasama döneminde tüm tarafların görüşlerinin alındığı ve yasa taslağı hazırlandığını belirtti.

Komisyonun yakın zamanda yaptığı toplantıda, taslaktaki eksiklerin en kısa zamanda giderilmesi ve kanunun bir an önce yasalaşması konusunda uzlaşıldığının altını çizen Balta, açıklamasına şu şekilde devam etti:

“Bunu komisyon üyeleri ve grubumuzla görüşüyoruz. Hayvan haklarına ilişkin yasanın yakın zamanda çıkacağına inanıyorum. Taslağımız hazır. Tüm siyasi parti grupları dinlendi, ufak tefek eksikler olmasına rağmen ortak uzlaşıyla bir kanun metni hazırlandı. Grupların da uygun gördüğü en yakın zamanda Meclis’e sevk edilecek. Tüm parti grupları bunun en yakın zamanda çıkmasını istiyor. Cumhurbaşkanımızın da bu konuda hassas davranması yasanın daha hızlı bir şekilde Genel Kurul’a getirilmesi ve yasalaşmasını sağlayacaktır. Komisyon teklifinde, cezaların daha üst düzeye çıkarılması önerileri var.”


Erdoğan’dan Hayvan Hakları Açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yaptığı açıklamada hayvanlara karşı yapılan işkence ve cinayetleri vurgulayarak “Yasa hâlâ neyi bekliyor? Bir an önce çıkartın. Hayvanlara işkence eden ve öldürenlere verilen cezaları da arttırın” dedi.

Erdoğan, hayvanlara işkence yapanlarla ilgili haberleri ve kamuoyunun tepkilerini dile getirerek “İnsanlıktan nasibini almamış, bu vicdansızları her gün görüyoruz. Bu nedir böyle” diyerek tepki gösterdi.


Barınakların Durumu

Barınakların içler acısı durumunun hatırlatılması üzerine “Öyle iş olmaz. Hayvanların yaşam koşullarına uygun mu değil mi bakılması gerekir. Veterinerlik hizmetlerinin verilmesi gerekir. Buna ilişkin tüm altyapıyı oluştursunlar. Öyle ki giriş ve çıkışları bile ona göre yapılmalı” dedi. Erdoğan, düzenlemenin bir an önce yasalaşmasını, hayvanlara işkence eden ve öldürenlere verilen cezaların da arttırılmasını istedi.


Taslak Ne Diyor?

Taslağa göre, sahipli veya sahipsiz hayvanlara işkence yapan, öldürenlere 4 aydan başlamak üzere 4.5 yıla kadar hapis verilecek. Birden çok hayvana karşı bu suçu işleyenin cezası yarı oranında artırılarak 6 aydan 4.5 yıla çıkacak. Nesli yok olma tehlikesi altında olan hayvanları öldürenler 7 yıla kadar hapse mahkûm edilecek. Hayvanları birbirlerine zarar verecek şekilde dövüştürenler 2 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

Sahipli hayvana karşı işlenen suçlar sahibinin şikâyetine, sahipsiz hayvanlara işlenen suçlar ise Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Cumhuriyet başsavcılığına yazılı başvurusuna bağlandı. Bakanlık bu görevi bölge müdürlükleri ile il ve ilçelerdeki taşra teşkilatları aracılığıyla yerine getirecek.

Related Posts

Fransız Mastiff Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

Buruşuk yüzleri, kocaman kafaları ve sarkık kıs kulakları dikkat çeken Fransız Mastiff köpekler Güney Fransa kökenli hayvanlardır. Ne yazık ki geçmişte dövüş köpeği olarak kullanılan bu hayvanların kökleri bilinenden çok…

Kaplumbağa Ne Yer, Nasıl Beslenir?

Kaplumbağalar, sevimli ve ilgi çekici evcil hayvanlardır. Onları doğru bir şekilde beslemek, sağlıklı bir yaşam sürdürmeleri için son derece önemlidir. Kaplumbağaların beslenme alışkanlıklarını ve doğal diyetlerini anlamak, onların mutlu ve…

Kedilerde Beslenmenin Vazgeçilmezi: Kedi Vitamini

Hayatı daha anlamlı kılan kedi dostlarımız için beslenme düzeni, sağlıklı bir yaşam sürmeleri için vazgeçilmez öneme sahiptir. Sadece sağlıklı büyüme değil, sağlıklı yaşlanmanın da kritik rol oynadığı hayatlarında, hangi besinden…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *