Beslenme düzeni, sağlıklı bir yaşam için kedilerde en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Gün içinde harcadıkları enerjiden psikolojik olarak daha iyi ve mutlu olmalarını sağlamaya kadar her şey, beslenme ile ilişkilidir. Ancak bunu sadece kedi mamasıyla beslenme olarak algılamamalıyız. Bazı ek gıdalar da onların yaşamlarına doğrudan olumlu etki eden ihtiyaçlar arasındadır. Kedi çimi, işte bunlar arasında öne çıkan gıdalardan biridir. Neredeyse her kedinin beslenme programında yer alması gereken bu gıdanın önemini ve neden evcil dostunuzun tüketmesi gereken bir besin olduğunu bu içeriğimizde açıklamaya çalıştık. Detaylar için okumaya devam edin!
Kedi Çimi Nedir?
Hepimizin bildiği gibi vahşi doğada kediler, çevrelerinde buldukları besinlerle beslenirler. Bu bazen bizim sağladığımız yiyecekler olurken bazen de doğanın sunduğu çeşitli besin kaynaklarıdır. Çimler ise doğal ortamda sokak hayvanlarının doğrudan veya dolaylı olarak tükettiği bu kaynaklardan biridir. Evrimsel süreç boyunca kedilerin tükettikleri çimler, onların beslenmesinde önemli bir rol oynar hale gelmiştir. Oysa evlerimizde bizimle birlikte yaşayan dostlarımız bu kaynaklara erişemez. Kedi çimi işte tam da bu noktada devreye girer.
En basit şekilde tanımlamak gerekirse kedi çimi, evcil dostlarımızın doğayla olan bağlarını koparmamaları için özel olarak üretilen bitkisel bir gıdadır. Genellikle buğday, arpa, yulaf veya çavdar gibi sindirim dostu tahıllardan yapılır. Dolayısıyla sindirim sistemlerinin düzenlenmesinde ve iyileştirilmesinde görev alırlar. Bir nevi vücutlarının ihtiyaç duyduğu probiyotik desteğini sağlayan bu gıda, tükettikleri diğer besinlerden alacakları faydayı artırmanın bir yoludur. Üstelik kediler için son derece eğlenceli ve lezzetli bir öğün olarak da tanımlanabilir.
İlginizi çekebilir: Kedi Maması Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hazır Kedi Çimi Nasıl Kullanılır?
Hemen hemen bütün pet shop’lardan temin edilebilen hazır kedi çimini, online mağazalardan kolayca satın alabilirsiniz. Pratik bir ambalaj içinde satılan ürünleri hazırlamak için paketini açmanız yeterlidir. Eğer kendinden bir kabı yoksa uygun bir kaba yerleştirebilirsiniz. Daha sonra kedinizin ulaşabileceği bir yerde, tercihen yemek kabının yakınlarında bir bölgede konumlandırmanız yeterli olacaktır. Kediniz ya da kedileriniz çimi, tıpkı mamalarını tükettikleri gibi kendi istekleri doğrultusunda istedikleri ölçüde yiyebilirler. Dikkat etmeniz gereken tek şey gereğinden fazla tüketmelerini önlemek için önerilen miktarı aşmamalarıdır. Bu nedenle tüketimlerini takip etmeli ve gerektiğinde müdahale etmelisiniz.
İşe Yarıyor mu?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi aslında bir çeşit ihtiyaç olan kedi çimi, evcil dostlarımızın beslenmesinde sandığımızdan daha büyük bir öneme sahiptir. Bu ek gıdayı kedinizin öğünlerine eklediğiniz takdirde fiziksel olarak kısa sürede fark edebileceğiniz birçok yararı olduğunu görebilirsiniz. Öyleyse başlıca kedi çimi faydaları nelerdir? Aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Sindirim sistemlerini düzenlemelerine yardımcı olabilir. Sindirim sistemi sağlıklı olduğunda kediler daha az kusarlar ve kabızlık sorunu yaşamazlar.
- Tüy yumağı sorunlarını önlemeye yardımcı olabilir. Kediler doğal olarak kendilerini her yaladıklarında tüy yutarlar. Bazen bu tüyler bağırsaklarında birikerek birtakım mide ve bağırsak sorunlarına yol açabilir. Kedi çimi, tüylerin mideye doğru hareket etmesine yardımcı olarak evcil dostlarınızın bu sorunu yaşamalarını engelleyebilir.
- Ağız kokusunu azaltmaya yardımcı olabilir. Kedilerin ağızlarındaki bakteriler, kötü kokuya neden olabilir. Düzenli olarak çim tüketimi, kedilerin ağızlarındaki bakteri miktarını azaltarak ağız kokusunu önleyebilir.
İlginizi çekebilir: 5 Pratik Tarifle Evde Kedi Maması Yapımı
Kediye Zarar Verir mi?
Kedi çimi genellikle kediler için güvenlidir ancak bazı durumlarda kedinize zarar verebilecek bitkiler içerebilir. Bu nedenle aldığınız ürünün içeriğini dikkatli bir şekilde okumanızda fayda vardır. Eğer kedileriniz bitki alerjisi veya sindirim sorunları yaşıyorsa, çim tüketmeleri onlar için uygun olmayabilir. Onları gözlemlemeli ve sonuçlarını takip etmelisiniz. Çim satın almadan öncesinde veteriner hekiminize danışıp onlardan fikir alabilirsiniz.