Kökenleri çok eski zamanlara dayanan Saint Bernard cinsi köpeklerin Anavatanı İsviçre’dir. İsviçre’nin, İspanya’ya yakın bir bölgesinde 10. yüzyılda üretilmeye başlanan bu köpeklerin Romalılar tarafından bu topraklara getirildikleri söylenir. Koku alma yeteneklerinin çok gelişmiş olması sebebiyle günümüzde kadar kurtarma köpeği olarak da kullanılan bu cinsin, dağ köpeklerinin kırması olduğu söylenir. Özellikle karın altında kalan canlıları bulmak konusunda bir usta olan Saint Bernardlar, fiziksel olarak zor şartlarda yaşamaya dayanıklı hayvanlardır. Çok iri ve güçlü olmalarına rağmen son derece uysal ve nazik bir karakter yapısına sahip olan bu köpekler, eğitilmeye de açıktırlar. Apartman dairelerinde bakılmaya çok da müsait olmasalar da yavaş hareket etmeleri, sabırlı ve sevecen olmaları sayesinde tam bir aile köpeğidirler.
Saint Bernard Köpek Irkı Genel Özellikleri
- İsviçre kökenli köpek cinsidir.
- Çok eski bir köpek ırkıdır.
- İri köpek cinslerindendir. Ağırlıkları 50 ile 80 kilo arasında değişirken boyları erkeklerde 70, dişi Saint Bernardlar’da ise 65 santimetreyi bulabilir.
- Bazı cinsleri kısa tüylüyken bazılarının tüyleri ise uzundur. Her iki Saint Bernard cinsi de sık tüylü bir kürke sahiptir.
- Tüyleri beyaz üstüne kahverengi tonlarındadır. Yüzünde ve kulaklarında siyah lekeler bulunur.
- Bacakları çok güçlü olduğu için buzun üzerinde rahatlıkla yürüyebilirler.
- Geçmişte olduğu gibi halen kurtarma köpeği olarak kullanılır.
- Koku alma yetenekleri çok gelişmiştir.
- Egzersiz ihtiyaçları yüksek sayılır. Özellikle iki yaşına kadar bol bol egzersize ihtiyaç duyarlar. İlerleyen yaşlarında bu ihtiyaç azalır.
- Nazik ve uysal hayvanlardır.
- Sabırlı doğaları ve sosyal yapıları sayesinde kolay eğitilebilirler.
- Deri hastalıkları ile kalp ve eklem rahatsızlıklarına yatkınlıkları sebebiyle ömürleri diğer köpek ırklarından daha kısadır. Yaşam süreleri 10 yıl civarındadır.
Saint Bernard Köpek Irkı Bakımı
Saint Bernard cinsi köpekler, her ne kadar soğuk ve ürkütücü görünseler de sosyal ve sakin hayvanlardır. Sabırlı olmak, eğitime yatkın olmak gibi olumlu karakter özellikleriyle aile hayatına çok iyi uyum sağlarlar. Çok iri hayvanlar olmalarına rağmen yaşam alanlarında çok fazla hareket etmezler. Fakat sık sık dışarıya çıkarılmaları ve geniş alanlarda gezdirilmeleri gerekir. Bu nedenle apartman dairelerinde beslenmeleri çok uygun değildir.
>> Köpek Yatakları ve Minderleri
Kemik gelişimi için 2 yaşına kadar çok sık egzersize ihtiyaç duyan Saint Bernardlar’ın 2 yaşını geçtikten sonra bu ihtiyaçlarında azalma gözlenir. Yine de daha çok bahçeli evlerde ve çiftliklerde beslenen Saint Bernard cinsi köpekler, sık tüyleri ve soğuğa dayanıklı olmaları nedeniyle kış aylarını daha çok severler. Yaz aylarında çok sıcak olan bölgelerde yaşamaları zordur. Özellikle yaz aylarında serin kalmak için yıkanmaları gerekir. Saint Bernardlar, tüy uzunluğu açısından iki cinse ayrılır. Uzun tüylü olanlarını daha sık yıkamak ve fırçalamak şarttır. Çok fazla tüy döktükleri ve sık tüylü oldukları için fırçalanma deri sağlıkları açısından çok gereklidir.
Sahiplerine son derece bağlı olan bu iri köpeklerin tek kusuru fazla salya akıtmalarıdır. Silkindiklerinde her tarafı salya yapan bu tatlı köpekler, bazı genetik hastalıklara yatkındır. Deri hastalıkları ve göz iltihapları Saint Bernardlar’da sıklıkla görülür. Kalp ve eklem rahatsızlıklarına da yatkın olan bu köpeklerde belli bir yaştan sonra hareket kabiliyeti azaldığı için obezite görülme olasılığı yüksektir. Bu nedenle Saint Bernard cinsi köpeklerin mutlaka kısırlaştırılmış köpek maması ya da light köpek mamaları ile beslenmesi gerekir.
İlginizi çekebilir: Köpeklerde Ev İçi Tuvalet Eğitimi