Kökenleri Hindistan’a dayanan İskender papağanı, Türkiye’de de bulunan bir kuş türüdür. Pakistan ve Afganistan gibi Asya ülkelerinde de sürüler halinde yaşayan bu güzel kuşlar, muhteşem renkleri ve zekalarıyla popüler olmuş papağanlardır. Sürü yaşamına alışkın olan Alexander papağanları, evcilleştirildiğinde tek başlarına da yaşayabilirler. Ama bilindiği gibi papağanlar çok ilgi bekleyen hayvanlardır ve yalnız kalmayı sevmezler. Çok zeki, meraklı ve öğrenmeye açık canlılar olan Alexander papağanlarını konuşturmak da çok kolaydır.
İskender (Alexander) Papağanı Genel Özellikleri
- Kökleri Hindistan’a dayanır. Afganistan, Pakistan ve ülkemizde de görülürler.
- 45 santimetre ile 60 santimetre arasında bir boya sahip olan, büyük sayılabilecek papağanlardır.
- Yeşil renk tüylere sahiptirler. Kanatlarında kırmızı hat şeklinde tüyler bulunur. Boyunlarındaki pembe tüyler ve siyah bant belirgin fiziksel özelliklerindendir. Kuyruk tüyleri mavi ya da yeşil olabilir. Kuyruk uçları sarı renktedir. Gagaları genellikle kırmızı tondadır. Gözleri sarı renktir.
- Dişi İskender papağanlarında boyundaki siyah bant bulunmaz. Bu papağanlarda cinsiyet ayrımı yapmanın en kolay yöntemi de bu banda bakmaktır.
- Yavruları 20 – 25 gün içerisinde yumurtadan çıkarlar ve 6 hafta sonra uçmaya başlarlar. Dişi ve erkek eşit ölçüde yavrularının bakımından sorumludur.
- Doğada sürü halinde, ağaç kovuklarında yaşarlar.
- Çok zeki kuşlardır.
- Çok fazla kelime öğrenebilir ve konuşabilirler.
- Sahiplerine çok bağlıdırlar ve çok ilgi beklerler.
- Diğer papağan türlerine kıyasla soğuk hava koşullarına dayanıklıdırlar.
- Çok uzun ömürlüdürler. 30 yıldan fazla hayatta kalabilirler.
İskender (Alexander) Papağanı Bakımı
Zekâları sayesinde eğitilmeleri ve öğrenmeleri çok kolay olan İskender papağanları, çok net şekilde konuşabilirler. Bu hayvanlara konuşmayı bir yaşından itibaren rahatça öğretebilirsiniz. Erkek İskender papağanları, dişilere göre daha fazla kelime öğrenir ama dişileri de oldukça güzel konuşurlar. Hem dişisi hem erkeği konuşabilen bu papağanlar, insan seslerini taklit etmekten çok kendilerine has ses tonlarıyla konuşurlar. Eğitim süreçlerine kolay uyum sağlayan bu kuşlar, sahiplerine çok bağlı oldukları için sürekli ilgi ve sevgi beklentisi içindedirler. Doğal yaşam alanlarında sürü halinde hayatlarına devam ettikleri için yalnız kalmayı hiç sevmeyen İskender papağanları, sürekli sahiplerinin yanında olmak isterler. Sahibi ile fiziksel temasta bulunmaktan da hoşlandıkları için onu bol bol okşamanızı beklerler.
Evde beslenmeye en uygun papağan türlerinden biri olan İskender; öbür adıyla Alexander papağanı, doğada meyve, tohum ve çekirdek ile beslenir. Onları evde papağanlara özel üretilmiş yemlerle beslemenin yanı sıra onlara mısır, yulaf gibi tahıllar ile kuru yemişler, taze sebze yaprakları ve meyveleri de kontrollü olarak verebilirsiniz.
Çiğneme ihtiyacı olan bu papağan türüne yeterli çiğneme oyuncağı sağlanmazsa eşyalara zarar verebilir. Oyuncaklarının içine saklayacağınız kuru yemiş parçalarını bulmak onlar için çok keyifli bir oyun olacaktır. Bu oyuncu ve sevimli kuşlar kendi türleri dışındaki evcil canlılarla çok da iyi anlaşamaz, hatta onlara agresif davranabilirler.
Alexander papağanları, doğal ortamlarında özgürce uçabildikleri için kafeste sürekli kalmak istemeyecektirler. Bu nedenle papağanınızın günde birkaç saatini kafes dışarıda geçirmesine izin vermelisiniz. Size çok bağlı olduğundan kaçma eğilimi göstermese de yine de kaçabilecekleri pencere ve kapıların kapalı tutulması gereklidir. Diğer kuş türlerine göre çok uzun ömürlü olan İskender papağanlarına iyi bakıldığında uzun yıllar en iyi dostunuz olabilirler.
Bu yazımızı da mutlaka inceleyin: Jako Papağanı Özellikleri ve Bakımı