Örneğin köpeğinizin tasma kayışını çekiştirip sizi peşinden sürüklemesi, her köpek sahibinin yaşadığı problemlerden biri. Hatta bazı pet sahipleri o kadar şikâyetçi konuma geliyorlar ki ellerinin sık sık yara olduğundan ya da neredeyse omuzlarının çıkacağından bahsediyorlar. Ama yine de sevimli arkadaşlarına kıyamayıp, peşlerinden bir oraya bir buraya sürüklenmeye katlanıyorlar.
İster host (bakıcı) olun ister köpek sahibi, siz de benzer problemler yaşıyorsanız bu sorunun üstesinden gelmek sanıldığı kadar zor değil. Bu blog’umuzda köpeğinizi yanınızda yürümeye alıştırmak için yapmanız ve yapmamanız gerekenleri bulacaksınız.
Neleri yapmamalıyız?
Bu adımları uyguladığınızda kısa sürede dostunuz sizinle yürümeye alışacaktır. Tabi bir de işin yapılmaması gerekenler boyutu mevcut. Bir de onlara göz atalım:
1) Tasma kayışını gergin tutmak… Bu durum dostunuzun üzerinde çekiştirme refleksi yaratır. Parkta gezmenin tek yolunun sizi çekiştirerek olduğunu düşünen bir afacanın sizinle beraber yürümesini beklemek herhalde sonsuz bir bekleyiş olurdu.
2) Yavaş yürümek ve konuşmamak ekip ruhuna ters düşeceğinden siz de üzerinize düşen sorumluluğu yerine getirmelisiniz.
3) Canny collar ya da dikenli tasma gibi dostunuzun canını yakabilecek tasma çeşitleriyle eğitim vermemelisiniz.
4) Yine yaygın bilinenin aksine köpeğinizi sol tarafınızda tutmaya çalışmak, gereksiz bir çabaya sebep olur.
Her şeyden önemlisi, sevimli dostlarımızla paylaştığımız bu aktiviteden keyif almaya çalışmalısınız. Bu konuda sabırlı olmalı, onların doğalarına anlayış göstermeli ve ekip gibi davranmayı unutmamalısınız.
Öncelikle nedenlerle başlayabiliriz
Öncelikle bu sevimli dostlarımızın tasmasını çekiştirmesini ve sizi peşinizden sürüklemesinin nedenlerine bir göz atalım.
1) Atlarından gelen genetik miras: Irk farketmeksizin bütün köpekler sokağa çıktıkları ilk andan itibaren sürekli gezmek, oradan oraya koşturmak isterler. Bu davranış ilk köpeklerden ve kurtlardan kalma bir içgüdüdür. Doğaları gereği uzun mesafeler katedebilir ve uzun süre koşabilirler. Örneğin çoban köpekleri günde ortalama 50 kilometre yol katederler. Bu nedenle yürüyüş eğitimi almamış olan bir köpek lider olup sizin yerinize içgüdülerini dinleyecektir.
2) Hareket etme ve enerji atma ihtiyacı: Köpeklerin sahip oldukları bu enerjik yapıları onları sürekli hareket etmeye zorlar. Siz de iş hayatınızdan yeteri kadar zaman ayıramıyor ya da petsurfer.com üzerinden host hizmetinden yaralanmıyorsanız, köpeğinizin günlük enerji atma ihtiyacını karşılayamıyorsunuz demektir. Uzmanlar sık sık en mutlu köpeklerin yorgun köpekler olduklarını söylemekteler. Dolayısıyla günlük hareket ihtiyacı karşılanan bir köpeğin yürüyüşünü size göre ayarlaması daha kolaydır.
3) Her ne kadar evinizde sevimli dostlarınız için uygun koşullar oluştursanız, onların mutluluğunu sağlasanız da sokağın tadı onlar için bambaşka. Koklayabilecekleri ve koşabilecekleri sınırsız alanların olması, doğalarındaki keşfetme merakıyla birleşince sokakların, parkların cazibesine kapılmadan yapamıyorlar afacanlar.
Peki neler yapmalıyız?
Yol arkadaşınızın peşinde orada oraya koşturmamak, hem ellerinizin hem de dostunuzun boynunun yara olmasından endişe etmemek için yapmanız gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
1) İlk dikkat edilmesi gereken nokta, evden dışarı çıkarken ona göstereceğiniz tavırda saklı. Kapıdan dışarı ilk siz çıkmalısınız ki patronun kim olduğunu hatırlasın. Aksi hâlde sahip olduğu liderlik içgüdüsüyle o sizi gezdirmeye başlar.
2) Tuvalet molaları ve çevreyi koklaması için belirli bir süre tanımalısınız. Bu durum heyecanını da yatıştırmış olur ve böylece liderliğinizi kabul ettirebileceğiniz ortam oluşur.
3) Yaygın bilinenin aksine tasma kayışını kesinlikle gevşek tutmalısınız. Kayış gerginleştiğinde durup, ödül mamasıyla onu ödüllendirmelisiniz. Böylece sadece kayış gevşekken sizinle beraber yürümeye, gerildiğinde ise durup ödül beklemeye alışır. Tabi bu süreç içerisinde onunla konuşmayı, seslenerek motive etmeyi de unutmamalısınız. Bu sayede bir ekip olduğunuzu ve liderin siz olduğunu pekiştirmiş olursunuz. Ekip demişken de bu ortaklığı bozmadan hızlı adımlarla yürümeye gayret etmelisiniz.
4) Bol bol ödül mamasıyla dur/yürü pratiği yapmanın yanında sık sık yön değiştirmelisiniz. Dönüşleriniz kavisli değil de keskin dönüşler olmalı. Yani düz bir rotada giderken bir anda 90 dereceyle sağa sola dönmeniz köpeğinizi şaşırtır ve sizi takip etmesini kolaylaştırır.