Muhabbet kuşları, evcil hayvanlar arasında belki de en sevilen ve diğer evcillere kıyasla bakımı en kolay canlılardan biridir. Bolca ilgi ve sevgi beklentisi olan muhabbet kuşları, dış etkilere ve hastalıklara karşı dayanıksız, hassas canlılardır. Soğuk hava şartları, doğrudan güneşe maruz kalmak, tozlu ve kirli ortamlar ile kafeslerinin, su ve yem kaplarının temiz olmaması muhabbet kuşlarının çabucak hasta olmasına neden olur. Ayrıca beslenme gibi yaşamsal ihtiyaçlarının da özenle giderilmesi gereken muhabbet kuşlarında kusma sık görülen bir problemdir. Muhabbet kuşunun ciddi bir hastalığa yakalandığının göstergesi olabileceği gibi, anlık bir sorun ya da sevgi gösterisi de olabilir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken ise kuşunuzun kusmaya devam etmesi ve kusma sıklığıdır.
Kusma Bir Hastalık Belirtisi Değil Bir Sevgi Gösterisi Olabilir
Her canlı gibi muhabbet kuşlarında da kusma görülebilir. Muhabbet kuşlarının hasta olduklarının ilk belirtisi kusmak olduğu için kusma önemsenmeli ve kusmaya eşlik eden belirtiler gözlemlenmelidir. Ama muhabbet kuşlarının kusma ile ilgili özel bir durumları vardır. Bu kuşlar, yavrularını beslemek için ağızlarına yiyecek depolayıp daha sonra bu yiyecekleri kusarlar. Yani muhabbet kuşunuz yanınıza gelerek ağzındaki yemi elinize ya da önünüze doğru kusması sizi sevdiği ve sizi beslemek istediği anlamına gelir. Yani bu bildiğimiz kusma değil, bir şefkat gösterisidir. Bu davranış esnasında muhabbet kuşunuz herhangi bir hastalık belirtisi göstermez ve enerjisi her zamanki gibidir. Dişi ve erkek her muhabbet kuşunda gözlemlenen bu tür kusma herhangi bir sorun teşkil etmediği gibi sürekli tekrar da etmez.
Muhabbet Kuşlarında Kusmaya Neden Olan Durumlar
Muhabbet kuşlarında her kusma davranışı sevgi ve şefkat göstermek için değildir. Herhangi bir hastalık ve parazitler de muhabbet kuşlarının kusmasına neden olabilir. Zaten iki kusma davranışı arasında büyük fark vardır. Muhabbet kuşunuz size yem getirmek için kustuğunda herhangi bir hastalık belirtisi göstermez. Fakat kusma hastalık nedeni ile gerçekleşiyorsa bunu anlamız kolaydır. Muhabbet kuşlarında kusmanın nedenleri ise şunlardır;
- Enfeksiyonlar
- Parazitler
- Kalp, böbrek ve akciğer rahatsızlıkları
- Şeker hastalığı
- Gıda alerjisi
- Yem değişikliği
- Kullanma tarihi geçmiş yemler
- Yem dışında verilen yiyecekler
- Zehirlenme
- Sindirim sistemi rahatsızlıkları
- Aşırı yem tüketimi
- Stres
Kusma İçin Alınacak Önlemler
Kusma tek başına gerçekleşiyorsa ve kuşunuzda herhangi bir hastalık belirtisi yoksa yemini değiştirmeli, yem dışında ona gıda vermeyi kesmelisiniz. Buna rağmen kusma devam ediyorsa sorun kuşunuzun yedikleri olmayabilir. Kusmaya eşlik eden davranışlar içinde halsizlik, keyifsizlik varsa durum ciddi demektir. Ayrıca kuşunuz yem yemeyi bıraktıysa ve kafesin altına tüneyip tüylerini kabartarak uzun süre bu pozisyonda kalıyorsa, bu da kusmanın çok ciddi bir hastalığın habercisi olduğunu gösterir. Muhabbet kuşunuzun kusmaya başladığı andan itibaren kafes temizliğini tekrar gözden geçirmeli, yem ve su kaplarını yıkamalısınız. Ayrıca yem değişikliği yapmak da onu rahatlatacak yöntemlerden biridir. Muhabbet kuşunuzda kusma sürekli tekrar ediyor ve iki gün içinde geçmiyorsa onu mutlaka veteriner hekime muayene ettirmeniz gerekir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Muhabbet Kuşu Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler