Akvaryum deneyimini farklı hale getirmek isteyenler için karideslerin kardinali olan Amano Karidesi harika bir seçim. Çim Karidesi ya da Kardinal Karides olarak da bilinen bu farklı canlılar, ilk bakışta pek sevimli gözükmeseler de onların akvaryum yaşamlarını ve günlük rutinlerini takip ettiğinizde onları çok seveceksiniz. Özellikle görüntülerinin aksine çok iyi birer yüzücü olmaları ve akvaryum bitkilerinin içinde adeta dans eder gibi dolaşıp sıçramalarına bayılacaksınız.
Amano Karidesi Genel Özellikleri
- Anavatanları Uzak Doğudur. En çok Japonya’da görülürler.
- Barışçıl canlılardır.
- Çok iyi yüzücülerdir.
- Genellikle griye yakın şeffaf bir renge sahiptirler. Gövdelerinde birçok benek vardır. Beneklerinin rengi farklı olabilir.
- Öldüklerinde renkleri turuncu olur.
- Antenleri, büyük gözleri ve kuvvetli bacakları dikkat çeker.
- Dişileri erkeklerine göre daha iri boyutlara sahiptir.
- Hem etçil hem otçul olarak beslenirler.
- Akvaryumda sürekli yiyecek arama peşindedirler. Akvaryumdaki yosunları yemeyi severler.
- Doğal yaşam alanlarında yetişkinleri ancak 5 santimetre boyuna ulaşabilirken akvaryumda yetişen Amano karidesleri en fazla 3 santimetre boyutlarında olabilir.
- Ortalama 25 derece sıcaklıktaki sularda yaşarlar.
- Ömürleri 2 ila 3 sene arasındadır.
- Etçil akvaryum canlılarının avı olurlar.
- Toplu yaşamayı severler ama akvaryumda sadece kendi türünden karideslerin bulunması onun için daha güvenlidir.
- 5 ila 6 haftada bir kabuk değiştirirler. Amano karidesleri küçük ve şeffaf canlılar oldukları ve birbirinden ayırt edilmeleri çok zor olduğu için kabuk değişimi yaptıklarını gözlemlemek mümkün değildir. Yeni kabuğuna sahip olana dek saklanmak isterler. Eski kabuğu ise diğer karidesler yer.
Amano Karidesi Bakımı
Bakımları epey kolay olan Amano Karidesleri, gruplar halinde yaşarlar. Bu sosyal canlıların kendi türleri dışındaki karideslerle aynı akvaryuma koyulmaması önerilir. Sakin ve ürkek canlılar oldukları için başka türlerin saldırılarına açıktırlar. Amano Karideslerinin akvaryumda güvenliğini sağlamak için yaşam alanlarına bitki koymalısınız. Böylece bu zararsız hayvanlar bitkilerin arasına saklanıp yaşamlarını daha huzurlu devam ettirebilirler. Akvaryum suyunun sıcaklığı 25 derece civarında olursa daha sağlıklı bir ömürleri olur. Hemen her boy akvaryumda yaşayabilirler ama yine de çok küçük akvaryumlardan kaçınılmalıdır. En az 25 litrelik akvaryumlar onlara yuva yapılmalıdır. Akvaryum canlılarının çoğu gibi Amano Karidesi de suyun temizliğinden etkilenir. Sağlıklarını kaybetmemeleri için bu hayvanların yaşadığı akvaryumun suyu düzenli olarak temizlenmelidir. Ömürleri kısa olan bu farklı canlılar, hassastırlar ve stres altında hemen ölebilirler. İdeal akvaryum şartlarında ve etobur balıklarla aynı akvaryuma koyulmadıklarında ömürleri uzayabilir. Öldüklerini hareketsizliği ve renk değişiminden anlaşılır. Ölünce turuncu renge dönerler.
>> Akvaryum Suyu Bakım Ürünleri
Amano Karidesi Beslenmesi
Amano Karidesi, beslenmesi kolay bir hayvandır. Akvaryumdaki yosunları yediği için akvaryum temizliğine katkıda bulunur fakat diğer canlılar gibi dışkıladığı için bir yandan da akvaryum suyunu kirletir. Amanolar; akvaryum bitkilerini sadece saklanma alanı olarak değil, besin kaynağı olarak da kullanırlar. Yani bu değişik canlılar yosun dışında bitki döküntüleriyle de beslenirler. Bunun dışında kendilerine özel üretilmiş karides yemleri ya da balık yemleri ile haşlanmış sebzeleri de yerler. Hem etçil hem de otçul canlılar oldukları için haftada birkaç kez akvaryuma parçalayarak atacağınız haşlanmış ıspanak ve kabak karideslerinizi epey mutlu edecektir. Amano karideslerinin izlemekten zevk alacağınız bir etkinliği de beslenmedir. Akvaryuma bütün olarak atacağınız yemleri birbirlerinden kaçırmaya çalışırlar. Bu seyri eğlencelidir ama siz yine de yemleri bölerek atın ki bütün karidesleriniz beslenebilsin. Amano karidesleri obur canlılar oldukları için, beslenirken göründükleri kadar masum olmayabilirler. Yavru balıklar ve küçük salyangozlar karideslere yem olabilir.
İlginizi çekebilir: Akvaryum Balıklarının Yakalanabileceği Hastalıklar