Pet Yaşam

14 Maddede Fillerin Özellikleri

Filler, hortumlu memeli popülasyonunun soyu tükenmemiş tek türüdür. Oldukça zeki, duygusal, bilinçli canlılar olduklarından insanlarla yakın ilişkiler kurabiliyorlar. Hatta tıpkı bir insan gibi sürüden birisi öldüğünde yas tutuyorlar. Peki fillerin büyük cüsselerine rağmen sempatik canlılar olmasını sağlayan özellikleri nelerdir? Gelin birlikte 14 madde ile fillerin özelliklerini bu yazımızda keşfedelim!

1 – Filler Dişlerini Ne İçin Kullanır?

Uzun dişleri, fillerin en önemli özelliklerinden biridir. Fillerin dişleri o kadar uzundur ki başının derinliklerine kadar gömülü olan yaklaşık 1/3’lük kısmı görünmez. Üst kesici dişleri ise hiç görünmez. Bu sevimli hayvanlar dişlerini genellikle su kazmak, ağaç kabuğu soymak ve benzeri işler için bir araç olarak kullanırken zaman zaman rakiplerine karşı bir silah olarak da kullanabilir. Ayrıca dişleri büyük olan erkek filler, dişiler için çekici görünür.

2 – Fillerin Hamileliği Ne Kadar Sürer?

Filler, herhangi bir hayvanın bilinen en uzun gebeliklerinden birine sahiptir. Afrika filleri 22 ay boyunca gebe kalırken, Asya kökenliler 18-22 aylık bir gebelik süresine sahiptir. Genellikle on yılda iki ya da üç kez doğum yaparlar. Calve adı verilen bebek filler ortalama 100 kg ağırlığında doğar annelerini birkaç yıl emebilir.

3 – Bir Filin Ağırlığı Kaç Kilogramdır?

Afrika filleri sadece en büyük fil ailesi değil, aynı zamanda dünyadaki en büyük kara hayvanlardır. Her biri yaklaşık 6 ton ağırlığında ve 3.2 metre yüksekliğindedir. Dişiler yaklaşık 60 cm daha kısadır ve erkeklerin ağırlığının yarısı kadardır. Erkek Asya filleri yaklaşık 2 m yüksekliğinde ve 4 ton ağırlığında iken, Afrika’dakiler 2 ton ağırlığı ve 2.2 m yüksekliğe sahiptir.

4 – Filler Nasıl Beslenir?

Fillerin özelliklerinden birisi otçul olmalarıdır. Çünkü büyüklüklerine rağmen bitkiyle beslenmeleri oldukça şaşırtıcıdır. Çimen, yaprak, ağaçların odunsu kısımları, çalılar, çiçekler ve meyveler dahil olmak üzere çok çeşitli bitki materyalleri ile beslenirler. Yağmurdan sonra bitkilerin köklerini kazırlar. Asya filleri 100’den fazla bitki türü ile beslenir. Hem Afrika hem de Asya Filleri darı gibi mahsullerle de beslenir. Yetişkin bir filin günde 150 kg kadar yemek yemesi gerekir ki bu yılda 50 tona tekabül eder.

5 – Kaç Çeşit Fil Vardır?

Günümüzde üç adet fil türü bulunuyor. Bunlar Afrika fili, Afrika orman fili ve Asya fili olarak adlandırılır. İki türdeki Afrika fili birbirleriyle yakından ilişkili olsa da, Asya filinden farklılıkları oldukça belirgindir.

6 – Asya Fili ile Afrika Fili Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

Kulaklar: Afrika filinin kulakları, Asyalı kuzeninin kulaklarından çok daha büyüktür. Afrikalı türün kulakları omzuna doğru düşerken Asya’dakilerin kulakları daha kısadır.

Dişler: Afrika fillerinde hem erkek hem de dişilerin uzun dişleri vardır. Asya fillerinde ise her erkekte olmamak üzere bazı erkekler uzun dişlere sahiptir.

Hortum: Asya fillerinin hortumunda tek “parmak” varken Afrika’dakilerde iki parmak bulunur.

Baş: Afrika illeri daha yuvarlak bir alın bölgesine sahipken, Asya’dakilerin kafalarının ortasında bir girinti vardır. Kafa tepesi ikiz kubbeli gibi görünür.

Sırt: Asya filinin omzu kısadır ve sırtında kemer denilen bir çıkıntı bulunur. Afrika filinin ise omzu uzundur ve sırtında küçük bir çukur bulunur.

Boyut: Genel olarak, Afrika filleri daha büyüktür. Yetişkin bir Afrika erkek fili 6 ton olabilirken erkek Asya filleri genellikle beş tondan fazla değildir.

7 – Filler Tehlikeli mi?

Filler insanlar tarafından oldukça saygı duyulan hayvanlardır fakat yine de insanlar onlardan korkar. Esasında bu tamamen iletişim dilini bilmemekten geçiyor çünkü her canlı gibi filler de tehdit olarak gördüğü durumlarda kızgın ve saldırgan olabiliyor. Buna ek olarak da erkek fillerin çiftleşme döneminde dişi fil için mücadele ettiren içgüdüleri nedeniyle agresif olması, onları tehlikeli yapabilir. Ancak genel olarak insanlar için bir tehdit oluşturmazlar.

8 – Filler Gerçekten Zeki mi?

Bilimsel verilere göre filler; şempanze, goril, bono dışındaki diğer en zeki maymun türlerinden daha zekidir. Bilim insanları bunu beynin büyüklüğü ile zekanın doğru orantıda olmasına dayandırıyor. Filler üzerinde yapılan çalışmalar da bunu doğruluyor.

Filler, dilleri tanıma ve ayırt etmenin dışında insan beden dilini de okuyabiliyorlar. Yapılan deneylerde etnik köken, cinsiyet ve yaşa bağlı olarak fillerin tehdit olarak düşündükleri seslere göre savunmaya geçtikleri görüldü. Bu deneyde tehdit olacağını düşündükleri insan sesi, geçmişte fil avlamış bir erkek Kenyalıya aitti. Dolayısıyla fillerin zekasını diğer hayvanlardan ayrı şekilde rahatlıkla değerlendirebiliriz.

9 – Fillerin Altıncı Hissi Var mı?

Fillerin son derece güçlü hisleri vardır. 280 km uzaklıktaki bir fırtınayı hissedebilir ve su olan bölgeye doğru ilerler. Bunu kanıtlayacak en önemli göstergelerden biri 2004 yılındaki Asya tsunamisinden önce filler daha yüksek alanlara doğru yöneldikleri gösterilebilir.

10 – Filler Empati Kurabilir mi?

Fillerin özellikleri arasında en ilginç olanı belki de empati kurabilmeleridir. Bu hayvanlar kendi türünün neler hissettiğini anlayabilir. Deneyler, bir fil mutsuzken diğerlerinin “duygusal etki” olarak bilinen duygularını paylaştıklarını gösteriyor. Bu gibi durumlarda “arkadaşlarına” giderler ve onları rahatlatırlar. Ayrıca arkadaşlarının ağızlarına bir şeyler koyarak güven tazelerler. Filler, yaralı diğer fillere de yardımcı olmaya çalışır. Hatta ölülerinin yasını tutarlar.

11 – Filler Kaç Yıl Yaşar?

Afrika filleri vahşi ortamda 70 yıla kadar yaşayabilir ancak maalesef esaret altında olduklarında uzun süre yaşamaya meyilli değillerdir. Asya filleri Afrika’dakilere göre yaklaşık 48 yıl daha kısa bir ömre sahiplerdir. Yani yaklaşık 25 yıl yaşarlar. Hem Afrika hem de Asya filleri, anaerkil bir sürü yapısıv ile hareket ederler. Gruplar halinde yaşadıklarında daha güvenli bir ortamları olur. Böylece genç fillerin bakımı ve eğitimi konusunda daha fazla zaman ayırabilirler.

12 – Filler Kendilerini Tanır mı?

Filler kendilerini aynada tanıyabilirler. Bilim adamları bunun daha fazla öz farkındalığın işareti olduğunu düşünüyor. Bir çalışmada, Happy adlı bir Asya Fili, aynaya bakarken alnına boyanmış bir “X”e dokundu. Bu onun kendi yansımasına baktığını bildiğini gösterdi. Çoğu hayvan bir yansımanın başka bir hayvan olduğunu düşünür ve aynanın arkasında yansımasını arar.

13 – Fillerin Hafızaları İyi mi?

Fillerin özelliklerinden en şaşırtıcı olanı uzun süreli anılara sahip olmasıdır. Tanzanya’daki üç sürüyü inceleyen bilim adamları uzun kuraklık dönemindeki tecrübeli anne babaların önderliğindeki iki sürünün su arayışında olduklarını ve sonuç olarak çoğu grubun bu şekilde hayatta kaldığını tespit etti. Bilim adamları, bu fillerin 30 yıldan daha uzun bir süre önce meydana gelen bir kuraklığı hatırladıklarını ve ne yapacaklarını bildikleri sonucuna vardılar.

14 – Filler Nasıl Uyur?

Filler doğal ortamlarında, yani vahşi doğada ayakta uyumaya alışmışlardır. Bunun aksine hayvanat bahçesi ve sirk gibi ortamlarda yatarak uyudukları görülür. Bu fillerin insanlarla yaşamaya alıştıkları ve onları taklit ederek ortama uyum gösterdiklerinin göstergesidir.

Filler hakkında daha detaylı bilgi almak için tıklayın:

Related Posts

4 Ekim Dünya Hayvan Hakları Günü: Farkındalık ve Dostlarımızın Hakları

Her yıl 4 Ekim, tüm dünyada Hayvan Hakları Günü olarak kutlanır. Bu özel gün, hayvanların yaşam haklarına dikkat çekmek ve onların daha iyi yaşam koşullarına sahip olmasını sağlamak amacıyla farkındalık…

Evcil Hayvanlarda Alerjiler: Belirtileri, Nedenleri ve Doğal Tedavi Yöntemleri

Evcil hayvan sahiplerinin sıkça karşılaştığı problemlerden biri, sevimli dostlarının yaşadığı alerjilerdir. Kediler ve köpekler gibi evcil hayvanlar, insanlarda olduğu gibi çeşitli alerjenlere karşı duyarlılık gösterebilir. Peki, bu alerjilerin belirtileri nelerdir? Nedenleri nelerdir…

Tatlı Yiyeceklerin Kedi ve Köpeklere Zararları

Evcil hayvanlarımızı mutlu etmek adına onlara zaman zaman atıştırmalıklar veriyoruz. Ancak, tatlı yiyeceklerin kedi ve köpekler için ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini biliyor muydunuz?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *