Geçtiğimiz yıl evcil hayvan besleyenler için kritik bir sene oldu. Çünkü kedi ve köpekler için çip uygulamasına resmen geçildi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik yeni bir dönemi başlattı. Buna göre evcil kedi, köpek ve gelinciklerin 31 Aralık 2022 tarihine kadar kimliklendirilmesi zorunlu kılındı. Peki köpek ve kedilere çip nerede takılıyor? Yazımızda tüm detaylar mevcut.
Çip Taktırmamanın Cezası Ne Kadar?
Evcil hayvanlara mikroçip takılma işlemi, 31 Aralık 2022 tarihinde sona erdi. Uygulama ile bugüne kadar yaklaşık 500 bin evcil hayvan kayıt altına alındı. Bu arada bu uygulamayı yaptırmayan hayvan sahiplerinin, ceza ödeyeceğini belirtelim. Bu uygulama ile evcil hayvanların her türlü koşulları takip ediliyor. Can tehlikesine karşı da bir koruma olan uygulama, evcil hayvanları çalınma, sokağa bırakılma ve terk edilme gibi durumlara karşı da koruyor. Mikroçip, bir veteriner hekim tarafından evcil hayvanın deri altına çok hızlı bir şekilde yerleştiriliyor. Ayrıca evcil kedi ve köpeklerine mikroçip taktırmayanlara 1634 lira para cezası kesiliyor.
Evcil Hayvan Kimlik Kartı Nereden Alınır?
“Kedilere çip nerede takılıyor?” ve “Köpeklere çip nerede takılıyor?” diye merak edenler; şimdi de bu soruya detaylı bir cevap verelim. Öncelikle belirtelim ki; mikroçip uygulaması, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ile serbest veteriner hekimler tarafından yapılıyor. Bu işlem yapıldıktan sonra ise kimliklendirme adımına geçiliyor ve Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) kedi ile köpekler kaydediliyor. PETVET sisteminde evcil kedi ve köpekler için pasaport da çıkarılıyor. Bu sayede evcil hayvanların sokağa bırakılmasının önüne geçiliyor. Çalınan ya da kaybolan kedi ve köpekler daha hızlı bulunuyor. Ayrıca mikroçip uygulaması ile evcil hayvan hastalıklarının takibi ve kontrol altına alınması da amaçlanıyor.
Çip Taktırma Ücretleri Ne Kadar?
Evcil hayvan besleyenlerin merak ettiği bir diğer konu da kedi ve köpeklere çip taktırma fiyatı. Buna göre; özel veterinerlerde 160 TL olan mikroçip ücreti, il ve ilçe tarım müdürlüklerinde 86 TL karşılığında taktırılabiliyor. Öte yandan evcil hayvanlarda bir sahip değişikliği söz konusu olduğunda ise ev hayvanı sahip değişikliği belgesi’yle 60 gün içerisinde hayvanın yeni sahibinin, il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine başvurması gerekiyor.
Mutlaka Yaptırmanız Gereken 10 Köpek Aşısı yazımızdan evcil hayvanınızığın sağlığı için çok önemi bilgiler edinebilirsiniz.