Pet Yaşam

Evde Beslenebilen 7 Sıra Dışı Akvaryum Balığı

Hukuk bürolarında, diş kliniklerinde veya ofislerde akvaryumlarla mutlaka karşılaşmışızdır. Bu gibi yerlerde genel olarak akvaryum kullanılmasının nedeni sadece dekor amaçlı değildir.


Octopus Joubini (Atlantik Pigme Ahtapot)

Evde ahtapot beslemek gibi bir hayaliniz varsa akvaryum koşullarında yetiştirilebilen Atlantik Pigme Ahtapot’u tercih edebilirsiniz. Her ne kadar barışçıl olsalar da günlük besini kabuklu canlılar, mesela en sevdiği yiyecek olan yengeç gibi türler olmalıdır ve bu nedenle bakımının zor olduğunu söyleyebiliriz.

Kendisini güvende hissetmesi için az ışık ve taşlarla sağlanabilecek çokça saklanma alanı yaratmak gerekir. Yaklaşık 20 cm’e kadar büyüdüklerinden 100 litre hacimli akvaryum uygun olacaktır.


Kryptopterus Minor (Hayalet Kedi Balığı)

Şeffaf oldukları için cam kedi balığı olarak da karşınıza çıkabilir. Barışçıl olan bu akvaryum balığı etçildir. Özellikle canlı yeme bayılırlar. En fazla 10 cm büyüdükleri için 60 litrelik akvaryumlarda yaşayabilir.

Sürü halinde yüzdükleri için en az 5’li grup hâlinde yaşamaları önerilir. Bitkili akvaryumları severler ama bitkisiz alanda daha çok vakit geçirirler.


Chromobotia Macracanthus (Makrakanta)

Akvaryum balığı türleri arasında neredeyse en uzun yaşayanlardan birisidir. Yaklaşık 10 yıl yaşayabilen Makrakanta balıkları agresiftir. 35 cm’ye kadar büyüyebildikleri için en az 500 litre hacimli akvaryum tercih edilmelidir.

Ağırlıklı olarak etçil yemlerle beslenmesi tavsiye edilse de diyet gerektiren durumlarda otçul da beslenebilirler. Hassas yapıda olduklarından akvaryumun temiz olması ve beyaz benek hastalığına karşı tedbir alınması gerekir.


Discus

Zarafeti nedeniyle en sevilen tropik akvaryum balığı olsa da bakımı bir o kadar zordur. Aslında zorluğu ihmal edilmemesiyle paraleldir. Öncelikle yaklaşık en az 200 litre hacimli ve iyi filtrelenen bir akvaryum tercih edilmelidir. Kendilerini güvende hissetmeleri için akvaryumun arkasını ve yanlarından bir tanesini ışık geçirmeyecek şekilde kapatabilirsiniz.

Nitrit ve nitrat oranlarının mümkün oldukça düşük olması gerekir. Aksi durumda hastalığa yakalanma riskleri artar. Discus balıkları hem etçil hem otçuldur ama iki yönlü beslenmesi gerekir, birinden birini seçmemelisiniz. Kendi türleriyle beslenmesi tavsiye edilen bu sakin balıkları barışçıl olan cüce çiklitlerle de besleyebilirsiniz.


Kiraz Barb (Barbus Titteya)

Kökeni Sri Lanka olan Barbus Titteya balıkları etçil ve otçullardır. Ayrıca sıklıkla beslenebilir. Erkeklerinin daha kırmızımsı olduğu balıklar 4 ila 6 yıl kadar yaşayabilirler.

40 litrelik akvaryumda beslenen bu balık türleri barışçıl özelliğe sahiptirler. 4-5 cm kadar büyüdüklerinden ve karakterleri gereği agresif balıklarla beslenmesi önerilmiyor. Habitatına uygun olması için akvaryumuna bolca su bitkisi yerleştirebilirsiniz.


Puntius Tetrazona (Tetrazon – Kaplan Barb)

Temiz suda yüzmeyi tercih eden Tetrazonlar, akvaryumda irili ufaklı çakıl taşını, kök veya dal şeklinde yerleştirilebilecek su bitkilerini seveceklerdir. Hem etçil hem otçul beslenen bu akvaryum balığı agresif yapıdadır. Diğer balıklara zarar verebildiği için en uygun arkadaşları olan onunla benzer boyuttaki sazanlarla besleyebilirsiniz. Utangaç, yavaş yüzen ve uzun yüzgeçli akvaryum balıklarıyla pek anlaşamazlar.

4 yıl yaşayabilen bu balıklar hareketli yapıdadır. Büyüklükleri en fazla 6 cm olan Tetrazon balığı için 80 litre hacimli akvaryum idealdir.


Pangio Kuhlii (Kuhli)

Güneydoğu Asya kökenli bu akvaryum balığı barışçıl bir davranış biçimine sahiptir. Hem etçil hem otçul olan bu balık, en fazla 13 cm büyür. Genel olarak taban seviyesinde yüzer ve minimum 150 litre hacimdeki akvaryumlarda beslenir.

Dış parazitlere ve beyaz benek hastalığına karşı hassaslardır. Agresif balıklara karşı savunmasız olduklarından beraber besleneceği balık türlerini doğru seçmek gerekir. Doğal davranışlarında bulunması için kendi türünden 4 veya daha fazla olarak beslenmesi tavsiye ediliyor.


Akvaryum balığı beslemenin sağlığa faydaları nelerdir?

Balıkların suda sakince yüzmelerini izlemek sağlımız açısından oldukça faydalıdır. Akvaryumu izlemenin, suyun dinlendiriciliğinin de etkisiyle kan basıncını düşüren ve stresi azaltan etkisi vardır. Bu nedenle de genellikle ofislerde ve evlerde akvaryum bulunuyor. Hatta akvaryum yayını yapan kanalların olma nedeni de bu etkiyle ilgilidir. Feng Shui sanatına göre de balıkların şans ve pozitif enerji getirdiği için önemi büyüktür.

Sağlığınız ya da balıkları sevdiğiniz için balık besleyebilirsiniz. Bu yazımızda akvaryumda beslenen en farklı akvaryum balığı türlerini sıraladık.

Related Posts

4 Ekim Dünya Hayvan Hakları Günü: Farkındalık ve Dostlarımızın Hakları

Her yıl 4 Ekim, tüm dünyada Hayvan Hakları Günü olarak kutlanır. Bu özel gün, hayvanların yaşam haklarına dikkat çekmek ve onların daha iyi yaşam koşullarına sahip olmasını sağlamak amacıyla farkındalık…

Evcil Hayvanlarda Alerjiler: Belirtileri, Nedenleri ve Doğal Tedavi Yöntemleri

Evcil hayvan sahiplerinin sıkça karşılaştığı problemlerden biri, sevimli dostlarının yaşadığı alerjilerdir. Kediler ve köpekler gibi evcil hayvanlar, insanlarda olduğu gibi çeşitli alerjenlere karşı duyarlılık gösterebilir. Peki, bu alerjilerin belirtileri nelerdir? Nedenleri nelerdir…

Tatlı Yiyeceklerin Kedi ve Köpeklere Zararları

Evcil hayvanlarımızı mutlu etmek adına onlara zaman zaman atıştırmalıklar veriyoruz. Ancak, tatlı yiyeceklerin kedi ve köpekler için ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini biliyor muydunuz?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *