Farklı bir evcil hayvan deneyimi yaşamak isteyenlerin en çok tercih ettiği hayvanlar hamsterlar oluyor. Hamsterlar, bakımı kolay ve sevimli hayvanlar oldukları için dünya çapında sevilen canlılar. Ülkemizde ise hamsterların farelerle yakın akraba olan hatta, kuyruksuz fareler oldukları kanısı yaygın. Bu yanlış kanı ancak hamsterların geçmişine bakmak ve bu hayvanların farelerle olan farklarını kavramakla değiştirilebilir.
Hamsterların tarihi düşünüldüğü gibi yakın dönemlere dayanmıyor. Milyonlarca yıl önce Avrupa’da ve Kuzey Afrika’da izlerine rastlanan bu canlılar, insanlar tarafından 1839 yılında keşfedilebilmiştir. Vahşi oldukları bilinen ve ilk kez Suriye’de görülen hamsterların evcilleştirilmeleri ise ancak 1930 yılına rastlar. Gonzales, Suriye ve Roborovski hamsterı başta olmak üzere 7 cinsi ve birçok alt türü bulunan hamsterlar, yetiştirilmeye başlandıkları için yapay olarak evcilleşmiş ve evlerde beslenmeye uygun hale gelmişlerdir. Bir fare türü olmayan hamsterlar, farelerden ayırt edilmelerini sağlayan bazı özelliklere sahiplerdir.
Kuyruk Yapısı
Hamster, kuyruksuz bir hayvan sanılsa da aslında minicik ve küt bir kuyruğa sahiptir. Bu kuyruk yapısı Hamsterların karakteristik özelliğidir. Farelerin ise uzun ve ince yapıda, boğumlu kuyrukları bulunur.
Tüy Yapısı
Hamsterların sevimli gözükmelerinin nedenlerinden biri uzun ve pofuduk tüyleridir. Bu tüyler, hamsterları farelerden ayırt etmek için de en güçlü belirtilerden biri olmaktadır. Çünkü hamsterların vücutlarını saran yoğun ve yumuşak tüyler fare cinslerinde bulunmaz.
Yüz Yapısı
Farelerin yüz yapısı hamsterlara göre daha ince ve buruna doğru sivrilen bir şekil alır. Hamsterlar ise daha dolgun bir yüze sahiplerdir. Bu dolgun yanaklar hamsterların yiyecekleri depolamalarını sağlar. Farelerin ise yanak keseleri yoktur. Ayrıca hamsterların gözleri farelerin gözlerine oranla biraz daha büyüktür. Kulakları ise farelerde iri, hamsterlarda bir nebze daha küçük olur.
Dayanıklılık
Ortalama ömürleri 2 ila 3 yıl olan hamsterlar, sıcak iklim hayvanları oldukları için soğuk hava şartlarına dayanıklı değillerdir. Fareler ise hava şartları ne olursa olsun yaşayabilir ve belli türleri çok daha uzun süre olumsuz koşullara dayanarak hayatta kalabilirler.
Beslenme
Fareler doğada ve sokakta yaşayan canlılardır ve beslenmeleri yaşam koşullarına uygun biçimde şekillenmiştir. Çok dayanıklı hayvanlar olan fareler yemek seçimi yapmadan her şeyi yiyebilirler. Hamsterlar ise çok hassas canlılardır ve pek çok besin bu hayvanları zehirleyebilir. Hamsterların beslenme programlarında bu kemirgen hayvanlara özel olarak üretilen hamster yemleri ana gıda olarak kullanılmalıdır.
Türe Özgü Davranışlar
Hamsterlar üretim yoluyla yapay şekilde evcilleştiği için insanlarla iletişim kurabilen canlılardır. Fareler ise evcil canlılar değillerdir. Fareler, insana ve diğer canlılara kendilerini korumak için saldırabilirler. Hamsterların korku ve tehlike altında hissettikleri anlarda ise ısırma ve kaçma davranışından başka tepkileri gözlenmez.
Türe özgü davranışlar arasındaki farklardan bir diğeri ise farelerin temizlik konusundaki rahatlıkları ve Hamsterların titiz hayvanlar olmalarıdır. Hamsterlar kirlendiklerinde kendilerini temizlerler ve hijyenik ortamlarda yaşam sürebilirler. Farelerde ise herhangi bir temizlik çabası görülmez. Bu durumda varılan sonuç ise farelerin veba başta olmak üzere pek çok ciddi hastalığı taşıdıkları, hamsterların ise hiçbir hastalık taşımadıklarıdır.
Hamster türlerinden biri olan Gonzales Hamster Özellikleri ve Bakımı hakkındaki yazımız da ilginizi çekebilir.