Pet Yaşam

Köpeğiniz İle Araba Yolculuğunda Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

Köpek sahibi olmak, pek çok sorumluluğu da beraberinde getirir. Hayatın her anını onlarla paylaşmak ve en yakın dost olmak birlikte bir süre geçirdikten sonra kaçınılmaz hale geliyor. Bu beraberliğin sağladığı duygusal bağ onlardan uzak kaldığınızda net bir şekilde görülebiliyor.

Eğer bir yolculuğa çıkmaya karar verdiyseniz ve köpeğinizin de sizinle gelmesini istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı hususlar mevcuttur. Bu hususlar, köpeğinizin ve sizin hem güvenli hem de keyifli bir yolculuk yapmanıza yardımcı olacaktır.

Köpek dostlarımızla evde içerisinde bile bazı zorluklar yaşayabiliriz. Çünkü köpekler yapı itibariyle sürekli hareket etmekten hoşlanmaktadır. Bu hareket alanını araç içerisiyle sınırladığımızda ise bazı sorunların artacağına pek de şüphe kalmıyor.

Günlük harcaması gereken enerji miktarını vücuttan atmadıklarında köpek dostlarımızın huysuzlanmaları oldukça doğaldır. Hareket alanları kısıtlanıp, araç içinde uzun bir süre boyunca hareketsiz kalmaları neredeyse imkansıza yakın bir durumdur.

Sizler için derlediğimiz, köpeğiniz ile araba yolculuğu yaparken mutlaka bilmeniz gereken bilgilere, gelin birlikte bir göz atalım!


3- İlaç desteği

Araba alışkanlığı olmayan köpeklerde sıkça görülen yol tutması, seyahatin hem sizin hem de köpek dostunuz için kabusa dönmesine sebep olabilir. Bu yol tutması problemini, seyahatten önce düşük hızda yapılacak kısa gezintilerle atlatabilirsiniz.

Alışkanlığı olmayan köpek dostlarımız için araba tutmasına karşı veteriner tavsiyesiyle çeşitli ilaçlar alabilirsiniz. Bu ilaçlar, köpek dostunuzun yolculuk esnasında yaşayabileceği yol tutması problemine karşın rahatlamasına ve keyifli bir yolculuk geçirmesine yardımcı olacaktır.

Köpek dostlarımızın yaşadığı yol tutmasının çeşitli belirtileri vardır. Bu belirtiler hareketsizlik, esneme, sızlanma, kusma, aşırı salya akıtma ve sürekli olarak dudaklarını yalama olarak karşımıza çıkabilir.


2- Camları kapatın

Camların açık olması, köpek dostlarımızın camdan kafasını çıkarması gibi riskli durumlara yol açabilir. Bunun yanı sıra rüzgardan kaynaklanabilecek, göz kuruluğu ve üşütme gibi rahatsızlıklar da vardır.

Bu gibi durumlara karşı camları kapatıp, araç içi ısıyı klima ile dengeleyerek daha güvenli, daha sağlıklı dolayısıyla daha keyifli bir yolculuk geçirebilirsiniz.


8- Köpeğinizi arabaya alıştırın

Köpekler yapısı itibariyle geniş alanlarda yaşamayı, koşmayı ve oyun oynamayı severler. Onları bir anda araç içerisine sokup, saatlerce orada kalmasını beklersiniz kesinlikle hayal kırıklığına uğrarsınız. Bu nedenle onları yavaş yavaş arabaya alıştırmak gerekmektedir.

Köpek dostunuzu arabaya alıştırmak için, onunla düşük hızda, kısa gezintiler yapabilirsiniz. Hatta bu kısa gezintilerin ardından onu parka götürürseniz bunu ödül olarak algılayacaktır. Bunun yanı sıra ona yiyecek ödülü vererek de alışma sürecini hızlandırabilirsiniz.

Köpek dostunuzu arabaya alıştırarak, uzun seyahatlerde karşılaşılabilecek pek çok problemi de en aza indirgeyebilirsiniz.


7- Koltukları örtüyle kaplayın

Eğer bir Pick-Up veya Panelvan araç sahibi değilseniz mecburen köpeğinizi arka koltuğa yerleştirmek durumunda kalırsınız. Aracınızın içinin kirlenmemesi adına koltuklarınızı örtü ile kaplayabilirsiniz.

Eğer köpeğinizin henüz tuvalet eğitimi yoksa bu durumda kesinlikle örtü kullanmalısınız. Aksi takdirde yolculuk olması gerekenden daha uzun sürebilir.

İlginizi Çekebilir: Yavru Köpeklerde Tuvalet Eğitimi


5- Mutlaka oyuncak alın

Biz insanlar bile uzun süren yolculuklarda, sıkılabiliyor ve hatta daralabiliyoruz. Bizde hal böyleyken sürekli hareket etme ihtiyacı duyan köpek dostlarımızın sıkılması kaçınılmazdır. Bu sebeple onları meşgul edip, hareket etme isteklerini unutturacak bir oyuncak temin etmelisiniz.

Bu oyuncak veya oyuncaklar yardımıyla köpeğiniz uzun süre meşgul edip, yolcuğun büyük bir kısmını sakince tamamlayabilirsiniz.


6- Taşıma kafesi kullanın

Köpeğinizin araç içerisinde hareket edip, sürücüyü rahatsız edebilme ihtimali oldukça yüksektir. Çünkü köpekler günlük olarak enerji sarf etmeye yani yorulmaya ihtiyaç duyarlar. Bu sebepten dolayı onları bir taşıma kafesine koyarak, yolculuğu daha sakin ve güvenli bir hale getirebilirsiniz.


1- Emniyet Kemeri

Emniyet kemeri takmak, sadece sürücü için değil araç içindeki herkes için hayati bir önem taşımaktadır. Yapılabilecek ani frenlere veya kazalara karşı can güvenliği sağlayan emniyet kemeri, mutlaka kullanılmalıdır.

Köpek dostunuzu yerleştirdiğiniz koltuğa, köpekler için tasarlanmış özel emniyet kemerleri takarak, köpeğinizin can güvenliğini garanti altına alabilir. Panelvan veya Pick-Up araç sahipleri ise emniyet kemeri yerine göğüs tasması kullanarak, köpek dostlarımızın can sağlığını garanti altına alabilirler.

PetSurfer ekibi olarak bu içeriğimizde sizlere, köpeğiniz ile araba yolcuğunda mutlaka bilmeniz gerekenler hakkında elimizden geldiğince bilgi vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Siz de PetSurfer ailesine katılabilir ve geniş ailemizin bir parçası olabilirsiniz. Can dostlarımız, evcil hayvanlarımız hakkında daha fazla bilgi almak için takipte kalın!

İlginizi Çekebilir: Güvenlik İçin Köpek Tasması Kullanın


4- İhtiyaç molası

Yolculuk esnasında belirli aralıklarda mutlaka mola vermek gerekmektedir. Bu molalar, hem sizin hem de köpek dostunuzun fiziksel ve mental sağlığınız için hayati bir önem taşımaktadır.

Uzun süre araç kullanan sürücülerin vücutlarında çeşitli kasılmalar görülebilir. Bu kasılmaların yanı sıra, sürekli olarak yola bakıldığından dolayı zihinsel yorgunluklar da ortaya çıkabilmektedir. Tüm bu sebeplerden dolayı sürücülerin uzun araba yolculuklarında mola vermesi gerekmektedir.

İnsanlara etkisi bu şekildeyken köpek dostlarımızda ise hareketsizlikten dolayı depresyona ve asabiyete sebep olabilir. Bu hareketsizlik mental etkilerinin yanı sıra bazı fiziksel rahatsızlıklara da yol açabilmektedir.

Köpek dostlarımızın tuvalet ihtiyacını gidermesi için de bu molalar mecburidir. Tuvalet eğitimi bulunmayan köpeklerde yaşanabilecek problemlere karşı mutlaka koltukları bir örtü ile kaplamak iyi bir önlem olabilir.

İlginizi Çekebilir: Köpeğiniz Size Ne Anlatıyor?

Related Posts

4 Ekim Dünya Hayvan Hakları Günü: Farkındalık ve Dostlarımızın Hakları

Her yıl 4 Ekim, tüm dünyada Hayvan Hakları Günü olarak kutlanır. Bu özel gün, hayvanların yaşam haklarına dikkat çekmek ve onların daha iyi yaşam koşullarına sahip olmasını sağlamak amacıyla farkındalık…

Evcil Hayvanlarda Alerjiler: Belirtileri, Nedenleri ve Doğal Tedavi Yöntemleri

Evcil hayvan sahiplerinin sıkça karşılaştığı problemlerden biri, sevimli dostlarının yaşadığı alerjilerdir. Kediler ve köpekler gibi evcil hayvanlar, insanlarda olduğu gibi çeşitli alerjenlere karşı duyarlılık gösterebilir. Peki, bu alerjilerin belirtileri nelerdir? Nedenleri nelerdir…

Tatlı Yiyeceklerin Kedi ve Köpeklere Zararları

Evcil hayvanlarımızı mutlu etmek adına onlara zaman zaman atıştırmalıklar veriyoruz. Ancak, tatlı yiyeceklerin kedi ve köpekler için ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini biliyor muydunuz?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *