Pet Yaşam

Pet Sahiplenirken Bilinmesi Gerekenler

Hayvan sahiplenmek oldukça keyifli bir deneyim olabilir ancak önceden bilgi sahibi olmak ve hazırlıklı olmak, bu süreci daha da keyifli hale getirir. Birçok insan, sadece sevimli bir ev arkadaşı edinmek isteyerek, pet sahiplenme kararı alıyor. Ancak bir evcil hayvan sahibi olmak, ciddi bir sorumluluk gerektirir. Bu nedenle, pet sahiplenmeden önce, nelere hazırlıklı olmanız gerektiği konusunda bilgi sahibi olmanız önemlidir. Bu yazıda size pet sahiplenme konusunda en çok sorulan sorular üzerinden bilmeniz gereken önemli bilgileri paylaşacağız.

1. Köpeğim günde kaç defa dışarı çıkmalı?

Bir köpek normal enerji ve hiperaktiviteye sahipse en az günde iki defa dışarı çıkarılmalı ve uzun yürüyüşler yaptırılmalıdır. Enerjisi daha fazla ise çıkış aralıkları sıklaştırılmalıdır.

2. Tüy dökülmesini önlemek mümkün mü?

Hayvanlarda tüy dökülmesini tamamen durduracak bir çözüm ne yazık ki yoktur. Kaliteli beslenme, balıklı mama kullanımı, çinko-biyotin takviyeleri tüy dökülmesinin azalmasını sağlar. Tüy dökülmesini engelleyen bir ilaç ya da ürün yoktur; olsaydı şayet önce insanların saç dökülmesine bir çare bulunmuş olurdu.

İlginizi çekebilir: Kedilerde Tüy Dökümü Nasıl Azaltılır?

3. Kedi – köpekler kısırlaştırılmalı mı?

Kedi ve köpekler, ilk kızgınlık belirtileri gösterdikten sonra kısırlaştırılmalıdır. Bu operasyon ne kadar erken yapılırsa, hayvanlar o kadar sağlıklı ve uzun ömürlü olurlar. Kısırlaştırıldıklarında, çiftleşme dürtüsü yaşamadıkları için daha az agresif davranışlar gösterirler. Hemcinsleriyle daha iyi anlaşırlar. Kaçma teşebbüsleri daha az gözlemlenir. Operasyon sonrasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, beslenmelerine dikkat etmek ve fazla kilo almalarına engel olmaktır.

4. Kedi – köpek beslenmesinde nelere dikkat etmek gerekir?

Profesyonel ve kaliteli bir mama kullanmak önemlidir. Kaliteli bir mama kullanımı, evcil hayvanlarımıza gerekli olan tüm vitamin ve minerali sağladığından, ek gıda takviyesine gerek duymadan daha sağlıklı bir ömür geçirmelerine olanak sağlar. Küçük meyve ve sebze parçaları ödül olarak kullanılabilir. Asla verilmemesi gereken yiyeceklerin başında kakaolu ürünler gelir.

5. Köpeğim regl döneminde agresif hareketler sergiliyor. Ne yapmalıyım?

İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de menstruasyon döneminde bazı ruhsal değişiklikler görülebilir. Bunlar agresyon, korku, panik ya da aşırı sevecenlik halleri olabilir. Bu dönemde bu tarz davranışları takip ederek onu üzmeden dönemi atlatmasını sağlamak önemlidir.

6. Köpeklerde ishal neden olur?

Köpeklerde ishal çeşitli sebeplerden gelişebilir. Viral, bakteriyel, gıdaya bağlı ya da yabancı cisim kaynaklı olabilir. Önemli olan, bir hekim tarafından ishal sebebinin anlaşılıp uygun olan tedavinin yapılmasıdır.

İlginizi çekebilir: Köpeklerde İshal Hakkında Her Şey

7. Köpeklerin banyosu nasıl ve ne kadar süreyle yapılmalıdır?

Köpekler banyo yaptırılırken önce vücut kısmı yıkanmalı daha sonra baş bölümüne geçilmelidir. Kulaklarına su kaçırmamaya özen gösterilerek banyosu yaptırılmalıdır. Sonrasında güzelce kurutulmalıdır. En sık 15 günde bir köpeklere uygun şampuanlar kullanılmak suretiyle banyo işlemi yaptırılmalıdır. Ama her gün sadece su ile duş aldırılabilir.

8. Köpeklerde / kedilerde hamilelik ne kadar sürer?

Köpek ve kedilerde gebelik süresi 57-63 gün aralığında seyretmektedir, ortalama 60 gün diyebiliriz. Gebeliğin 25. gününden sonra hekim tarafından USG ile muayene edilerek gebelik teşhisi konulabilir. Gebelik ve süt verme döneminde daha fazla enerjiye ihtiyaç duyduğu için kedi ve köpekler profesyonel bir yavru mamasıyla beslenmelidir. Gebeliğin 45. gününden sonra doğum için evde uygun olan sakin bir yer hazırlanmalıdır. Doğum zamanı geldiğinde çoğunlukla kendileri hallederler. Sıkıntılı bir durum olduğu düşünüldüğünde ise bir hekime başvurulması gerekmektedir.

İlginizi çekebilir: Kedilerin Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır?

9. Kediler yıkanabilir mi?

Kedilerin yıkanmasına karşıyım. Şampuanla yıkandıktan sonra iyi durulanmazlar ise, yalandıklarında şampuan artığı yutarlar; bu da mide ve bağırsak hastalıklarına sebep olur.

Related Posts

4 Ekim Dünya Hayvan Hakları Günü: Farkındalık ve Dostlarımızın Hakları

Her yıl 4 Ekim, tüm dünyada Hayvan Hakları Günü olarak kutlanır. Bu özel gün, hayvanların yaşam haklarına dikkat çekmek ve onların daha iyi yaşam koşullarına sahip olmasını sağlamak amacıyla farkındalık…

Evcil Hayvanlarda Alerjiler: Belirtileri, Nedenleri ve Doğal Tedavi Yöntemleri

Evcil hayvan sahiplerinin sıkça karşılaştığı problemlerden biri, sevimli dostlarının yaşadığı alerjilerdir. Kediler ve köpekler gibi evcil hayvanlar, insanlarda olduğu gibi çeşitli alerjenlere karşı duyarlılık gösterebilir. Peki, bu alerjilerin belirtileri nelerdir? Nedenleri nelerdir…

Tatlı Yiyeceklerin Kedi ve Köpeklere Zararları

Evcil hayvanlarımızı mutlu etmek adına onlara zaman zaman atıştırmalıklar veriyoruz. Ancak, tatlı yiyeceklerin kedi ve köpekler için ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini biliyor muydunuz?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *