Pet Yaşam

Su Kaplumbağalarında Kış Uykusu

Bilindiği gibi bazı canlılar kış aylarına girerken uykuya yatıp ilkbaharda uyanırlar. Hibernasyon adı verilen kış uykusu, bazı canlıların yaşamlarını devam ettirmeleri ve soylarının korunması için gereklidir. Kış uykusunun, yani hibernasyonun nedeni soğuk mevsimlerde hava koşullarına dayanmanın zorlaşması ve yiyecek bulma ihtimalinin azalmasıdır. Kış uykusu sayesinde besin ihtiyacı ile tüm bedensel ihtiyaçların en aza indirilmesi söz konusudur. Canlı kış uykusundayken vücut ısısı düşer ve kalp atım sayısı azalır. Bu da dışarıdan alınan ısı ve gıdanın tasarrufu demektir. Fakat her canlı kış uykusuna yatmaz. Kış uykusuna yatması ile bilinen ayılar dışında kirpiler, yılanlar, kurbağalar, bazı böcek ve kemirgen türleri kış uykusuna yatarlar. Kaplumbağa türlerinden bir kısmı da kış uykusuna ihtiyaç duyar. Bu kaplumbağa türlerinin arasında kara ve su kaplumbağaları bulunmaktadır.

>> Kaplumbağa Aksesuarları

 su kaplumbağası

Su Kaplumbağaları Kış Uykusuna Neden Yatar?

Kara kaplumbağalarının bazı cinsleri gibi su kaplumbağaları da kış uykusuna ihtiyaç duyan canlılardır. Kış uykusu, diğer tüm canlılarda olduğu gibi kaplumbağalarda da içgüdüsel bir davranıştır ve bu yöntemle kaplumbağalar kendilerini zor koşullarda hayatta kalmaya programlamış olurlar. Su kaplumbağalarının kış uykusuna yatma gereksinimi sıcaklık düşüşüyle doğru orantılıdır. Doğada yaşayan su kaplumbağaları ekim ya da kasım ayından Mart ya da Nisan ayına kadar uyurlar. Bu uyku, bildiğimiz uykudan farklıdır. Kış uykusu esnasında kaplumbağalar tüm yaşamsal fonksiyonlarını en aza indirdiği için neredeyse ölmüş gibi davranırlar.

Evcil Su Kaplumbağaları Kış Uykusuna Yatar Mı?

Hibernasyon, yani kış uykusu evcil su kaplumbağalarında da gerçekleşebilen bir durumdur. Fakat evcil su kaplumbağaları yaşam ortamlarının sabit sıcaklığından kaynaklı olarak hava şartlarının soğuduğunu direkt algılamadıkları için her yıl kış uykusuna yatma gereği duymazlar. Aynı zamanda evinizin ısısı asla doğadaki kadar düşük olmayacağından kaplumbağanız tüm kışı uyuyarak geçirmez. Evcil su kaplumbağalarında hibernasyon birkaç ay sürer.

su kaplumbağalarında kış uykusu

Su kaplumbağanızın kış uykusuna yatıp yatmayacağını ise kestirmeniz mümkün değildir. Eğer su kaplumbağanızın tepkileri giderek yavaşladıysa, az hareket ediyor ve çok az yem yiyorsa, kuru yerden suya inmiyorsa kış uykusuna adapte olmaya çalışıyor olabilir. Kış uykusu, neredeyse ölüm derecesinde tüm bedensel fonksiyonların durdurulması anlamına geldiği için kaplumbağa sahiplerinin her Ekim ya da Kasım ayında tetikte olmaları gerekir. Yoksa kış uykusu ile ölüm karıştırılabilir. Kaplumbağalar, ayılar gibi yağ depolayan canlılar olmadıkları için kış uykusu onları sarsan bir durumdur ve kış uykusu esansında ölüm gerçekleşebilir. Bunun için evcil su kaplumbağalarının hibernasyona girmeleri tavsiye edilmez.

Kış Uykusu İçin Kaplumbağa Sahipleri Ne Yapmalı?

Kaplumbağanızın kış uykusu gereksinimini ortadan kaldırmak için su ve yaşadıkları ortamın sıcaklığının 25 derecenin altına düşmemesine özen göstermeli ve onu hareket etmeye teşvik etmelisiniz. Bunun için yanına kendi türünden bir arkadaş almanız pratik bir çözüm olacaktır. Tüm çabalarınıza rağmen kaplumbağanız kış uykusuna yatmaya kararlı ise ona uygun ortamı sağlamanız gerekir. Yani kış uykusunda olan kaplumbağanızın direkt güneş ışığına maruz kalmamasına dikkat etmeli ve içinde yüzdüğü suyu bilek boyunu geçmeyecek şekilde azaltmalısınız. Daha sonra üzerini örterek yuvasını sakin bir yere almalı ve zaman zaman kontrol edip onu gözlemlemelisiniz. Kaplumbağanız kış uykusundan uyandığında zayıf düşmüş ve aç olacaktır. Hibernasyon sürecini tamamlamış kaplumbağanızı kaliteli kaplumbağa yemleri ile beslemeniz çabuk toparlanmasını sağlayacaktır.

Su Kaplumbağası Sahiplenmek İçin 5 Neden yazımızı da okuyabilirsiniz.

Related Posts

4 Ekim Dünya Hayvan Hakları Günü: Farkındalık ve Dostlarımızın Hakları

Her yıl 4 Ekim, tüm dünyada Hayvan Hakları Günü olarak kutlanır. Bu özel gün, hayvanların yaşam haklarına dikkat çekmek ve onların daha iyi yaşam koşullarına sahip olmasını sağlamak amacıyla farkındalık…

Evcil Hayvanlarda Alerjiler: Belirtileri, Nedenleri ve Doğal Tedavi Yöntemleri

Evcil hayvan sahiplerinin sıkça karşılaştığı problemlerden biri, sevimli dostlarının yaşadığı alerjilerdir. Kediler ve köpekler gibi evcil hayvanlar, insanlarda olduğu gibi çeşitli alerjenlere karşı duyarlılık gösterebilir. Peki, bu alerjilerin belirtileri nelerdir? Nedenleri nelerdir…

Tatlı Yiyeceklerin Kedi ve Köpeklere Zararları

Evcil hayvanlarımızı mutlu etmek adına onlara zaman zaman atıştırmalıklar veriyoruz. Ancak, tatlı yiyeceklerin kedi ve köpekler için ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini biliyor muydunuz?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *